ygencay' Alıntı:Hocam bende ev almak istiyordum ama bazı hesaplar yaptıktan sonra vazgeçtim. Türkiyede insanlar son yıllarda ev alma yarışına girdiler. Ev almak için ise bankaları zengin ettiler. Ev alacağız diye bütün varlarını yoklarını bankalara yedirdiler. Piyasada para dolaşmaz oldu. Memurlar ayın 16'sına boş ceplerle girdiler. İyi birşey yapıyorlarmış gibi herkese telkinlerde bulundular.
Sonunda gencecik insanlar 10 yılda tükendiler. 1 tl'nin hesabını yaparak hayatlarını çekilmez boyutlara taşıdılar. Çocuk yapmaktan vazgeçtiler. Kariyer yapmaktan vazgeçtiler.
En sonunda kiradan kurtuldular ama kaybettiklerinin farkında bile değilller.
Eğer kredi çektiğinde aylık ödeyeceğin miktarı biriktiremiyorsan(kirayı düştükten sonra) boşuna gençliğine yazık etme hocam.
Şimdi bir hesap yapacağım.
Mesela nakit ödemen haricinde 100.000 krediye ihtiyacın var.
100.000 kredi çekip, 120 ayda ödeyeceksin.
Aylık ödemelerin yaklaşık 1.500 olacak. 1.500X120=180.000 masraflarla 185.000
Diyelimki oturduğun evin kirası 600.
Bankaya 1.500 ödemek yerine, 2 yıl boyunca 600 kiranın yanına 900 biriktirdin. (Bankaya mecbur ödeniyor ama biriktirilmiyor sözlerini çok duydum. Sonuçta ikisinde de aynı para cebinden çıkyor. Kendinizi kandırmayın bu tamamen psikolojik.)
900X24=21.600 (2 yılda biriken para, ayrıca bu parayı başka şekilde değerlendirip artırabilirsin)
2 yıl sonra biriktirdiğin parayı çekmen gereken tutardan düştüğünde 100.000-21.600=78.400 kredi çekmen gerekecek.
78.400 kredi çektiğinde yaklaşık 1.300 ödeyeceksin. 1.300X96=124.800 masraflarla en fazla 130.000 olsun
sonuç olarak 10 yılda 185.000 ödemek yerine aynı süre içinde
130.000 kredi + 1.500(kira+biriktirilen para)X24=36.000 ödeyeceksin
130.000+36.000=166.000
Şimdi bu hesap sonucunda 2 yılda yaklaşık 20.000 kar ettiniz ve 2 yılın ardından aylık ödemeniz 200 azaldı.
Hocam bu hesaba birçok eleştiri yapılacak. 2 yıl içinde evin fiyatı artabilir ya da faizler yükselebilir v.b.
Ama bunların karşılığında sizin de alım gücünüz artabilir ya da biriktirdiğiniz parayı değerlendirebilirsiniz.
Sonuç olarak bu değişkenleri hesaba katarak hesap yapmamız çok zor. Ancak bugünki durum üzerinden hesap yapabiliriz.
Son tahlilde kiranız ne olursa olsun, ne kadar kredi çekerseniz çekin bir banka bir konut kredisinden en az %20 kazanıyor. Zaten böyle olmasa bu işe girmez. Bankalar insanların sırtından geçiniyor. (Zaten faiz de bu yüzden haram.) Ben size bunu göstermek istedim.
Benim önerim, para biriktirerek küçük bir evden başlayıp zamanla daha iyi bir ev alınabilir, toki ya da bir kooperatife girilebilir. Herşeye rağmen kredi çekilecekse bile evin fiyatının en az yarısı nakit olmalı.
Aynen katılıyorum.. Kredi akıllı işi değil aslında. Ödeyeceğiniz faizi bir düşünsenize. 100 bin 120 bin - bu rakamlar kolay mı kazanılıyor. İçim cız eder benim bu parayı bankaya ödediğimi düşününce.
Yine de illa kredi çekilecekse :Kredi 3 seneden fazla da olmamalı bence.. 5 -10 yıl dediğin zaman aşırı faiz ödeniyor. En makul u gene 3 seneyi aşmayanlar.
çekilen kredi evin yarısını geçmemeli bence de.