Bugün bir güncelleme daha yayınladım.
(06.04.2018)
Ağdan imaj alırken, belirli bir ağ yolundan otomatik olarak imaj almaya başlaması için AgYolu.txt ile ağ yolunun belirtilebilmesi özelliği eklendi.
Bu özellik daha önceden düşündüğüm ama anca sıra gelen bir özellikti.
Bilindiği üzere kodlamış olduğum kurtarma ortamı:
- Otomatik süreç yeni imaj alacak şekilde işlediğinde öncelikle usb bellek üzerindeki imajı kontrol etmekte ve imaj mevcut değilse
- Otomatik süreç dışına çıkılıp, ağ üzerinden imaj alma seçildiğinde
Ağ üzerinden imaj alabilmek için ağ paylaşım klasörünün yolunu ve eğer gerekirse kullanıcı adı ve parola sormaktaydı.
Bu durum hızlı imaj aktarımı sağlasada, her seferinde ağ yolunun, gerekli ise kullanıcı adı ve parolanın tam ve eksiksiz girilmesi gerekmekteydi. İmaj kaynağı olarak sürekli aynı paylaşım klasörü kullanılacaksa dahi, her cihazda tekrar girilmesi gerekmekteydi. Bu durum verimliliği düşürüyordu.
Okulumda yeni imaj işlemlerini daha cazip gelmesi nedeniyle ağ üzerinden gerçekleştirmeye başladım. Avantajları şunlar:
- Hızlı imaj aktarımı.
- USB belleğin cihaz üzerinde takılı kalmasını gerektirmemesi.
- İmaj dosyası, duvar kağıdı ve kısayol özelleştirmeleri ile D: sürücüsüne aktarılacak dosyalarının tek klasör üzerinden güncellenebilip yönetilebilmesi. (Aynı işlemlerin usb bellek üzerinde yapılması daha hantal ve bu şekilde kullanılan USB bellek sayısı birden fazla ise daha da zor olmaktadır)
Bu avantajlar güzel ama her defasında aynı ağ yolu bilgilerini girmek zorunda kalma işi mi yavaşlatıyordu.
Bu durumda aynı ağ yolu bilgilerini tekrar tekrar girmemek ve önceden belirttiğim bir ağ yolu ile otomatik imaj almaya başlaması için bir yöntem geliştirdim.
Diğer txt dosyası oluşturma yöntemleriyle aynı şekilde, ana dizinde AgYolu.txt adlı bir metin belgesi oluşturuyoruz. İçine tek satır olarak ağ yolunu ve gerekiyorsa erişim için gerekli kullanıcı adı ve parolayı yazıyoruz. Bu kadar. Şu şekilde:
\\bilgisayaradı\paylaşımklasörü PAROLA /user:KULLANICIADI
Ağdan imaj alma işlemi başladığında AgYolu.txt var ise ilk olarak bu dosyada belirtilen ağ yoluna bağlanmayı deneyecektir. Başarılı olursa imaj almaya başlayacaktır. Başarısız olursa da ağ yolunu soracaktır.
Örnek Senaryo:
Bilgisayar adı
BTSinifi olan bilgisayarda
imaj adlı bir klasör oluşturup, bu klasörü paylaşıma açıyoruz. Sonra bu klasör içine maygun.wim imaj dosyamızı, kendi DuvarKagidi.jpg mizi, ek masaüstü kısayollarımızı,
DSurucusu adlı bir alt klasör oluşturup içine D: sürücüsüne atılmasını istediğimiz dosya ve klasörlerimizi yerleştiriyoruz.
Kullanacağımız USB belleğin ana dizininde AgYolu.txt metin dosyamızı oluşturup, içine tek satır olarak ağ yolu erişim bilgilerini giriyoruz. Şu şekilde:
\\BTSinifi\imaj Fatih.1234 /user:ETKullanici
Otomatik süreçte O cihazda daha önce bu imaj uygulanmış işe, cihaz üzerindeki imajı kullanmaması için ImajYenile.txt oluşturuyoruz ve direkt ağdan imaj almaya geçmesi için, usb bellek üzerindeki imaj dosyasını siliyoruz, eğer gerekli ise geçici olarak adını değiştirsek de olur.
(yada imajsız mini önyükleme ortamı ISOsuyla oluşturulmuş ufak bir USB bellek kullanabiliriz.)
USB bellek ile tahtamızı başlatıyor, tahminen 30 saniyede ağdan imaj alındığını görünce USB belleği çıkarıp gidebiliyoruz. Bu şekilde ard arda tüm sınıfları usb ile başlatıp, diğer sınıfa hızlıca geçebilirsiniz.
Bu işlemi klavyesiz, f7 gerektirmeden yapmak istiyorsak bu AgYolu.txt özelliğini destekleyen imajın uygulanmış olduğu cihazlarda, windows tümleşik kurtarma ortamı üzerinden İmajla Yenile özelliğinin çalıştırılması ve o anda cihaza üzerinde \MAYGUNimg klasörü ile birlikte ImajYenile.txt ve AgYolu.txt olan herhangi bir usb belleğin takılı olması yeterlidir.