Bu imaj nasıl oluşturulmuştur?
Aslında bu bir imajdan da öte bir windows dağıtımıdır. Clonezilla, acronics vb hiçbir 3.parti yazılım kullanılmamıştır.
Tamamen microsoftun oem üreticiler için önerdiği Windows 10 build 1709 Assessment and Deployment Kit yöntem ve araçlarları kullanılarak hazırlanmıştır. Hypervisor üzerinde sanallaştırılarak(Hyper-V), fiziki olarak hiçbir donanım yapılandırmasına maruz kalmamıştır.
Bu nedenle uzunca bir süre ilgili microsoft makalelere ulaşma ve gerekli dökümantasyonların yapılması için ön hazırlık yapılmış, rasgele değil belli bir plan dahilinde her adım etraflıca düşünülerek bilinçli olarak uygulanmıştır. Hatta bu süreç imaj oluşturmaktan daha uzun sürdü diyebilirim.
Temel olarak orjinal Windows 10 Build 1709 sürümü tam kurulum yapılmadan sistem hazırlama modunda programları yüklenmiş, kullanımı gerekmeyen yerleşik uygulamalar sistem genelinden kaldırılmış, son windows güncellemeleri yüklenmiş ve geçici dosyaları temizlenmiş ve ayarlamaları yapılmış olup donanım bağımsız olarak genelleştirilerek ilk çalışma konfigürasyonu uygulanıp çalışmaya hazır bir wim imajı haline gitirilmiştir. Bu nedenle temiz bir kurulum sağlamaktadır.
Bu wim imajına offline olarak ET ler için gerekli tüm cihaz sürücü paketleri enjekte edilmiştir ve gerekli özellik paketleri ekleme/kaldırmalar yapılmıştır. İmajı alınan bu kurulumun ilk kullanıcı deneyimi kısmı hiç çalıştırılmamış olup, ilk çalışmasını yapıp kurulumu tamamlayarak ilk kullanan siz olacaksınız. Artıksız, temiz bir kurulum olduğundan hem hızlı hem de tüm windows/office/uygulama güncellemeleriyle birlikte sadece 8GB boyutundadır. Güncellemeleri eklemeseydim 6gb lık bir imaj olacaktı ama yüklendikten sonra her ET son güncellemeleri almak için ağ trafiği yaratacaktı.
Yöntemin daha iyi anlaşılması için bir örnek vermek gerekirse, diyelimki bu imajın Faz1 ET lerde de kullanılması istersek yapacağım şey, faz1 sürücülerini imaj dosyama offline olarak enjekte etmek olacaktır. İmajı çalıştırıp, sürücüleri yükleyip tekrar imaj almama gerek yoktur.
Bilindiği üzere her windows yükleme ortamı boot edildiğinde, kurulum arayüzünü çalıştırmak için ufak bir sistem yükler. Buna Windows Preinstalliation Environment(WinPE) denir.
Bu imajın ISO ları da WinPE üzerinden yükleme yapar. Ama kurulum arayüzü ET leri yenilemek üzere biz BTR öğretmenlerine özel olarak, tarafımdan kodlanmış olarak gelir. Bir BTR öğretmeninin ET bakım işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik tüm işlevler mevcut ve basit bir arayüzle kullanıma sunulur. Diski windowsun hızlı çalışmasına özel ve BTR öğretmenin isteğine göre yapılandırır, imajın bir kopyasını ET üzerinde normal kullanıcıların ulaşamayacağı gizli bir bölüm oluşturarak yükler. Sonrada bu imajı uygular ve gerekli başlatma ayarlarını yapar.
Diğer bir husus da her windows kurulumu, bilgisayarda bir sorun olduğunda kullanmak üzere bir kurtarma bölümüyle gelir. Buna Windows Recovery Environment(WinRE) denir.
Hazırladığım bu imajda, windows ile beraber yüklenecek olan WinRE üzerine, aynı WinPE gelen bize özel kurulum arayüzü eklenmiştir. Dolayısıyla, ET de bir sorun olduğunda kendi isteğinizle yada windows bir şekilde açılamadığında otomatik olarak devreye giren WinRE ekranında gelen seçenekler arasından biz BTR öğretmenleri için eklenmiş özel bir seçenek olan "İmajla Yenile" seçildiğinde hazırladığım arayüz devreye girer.
Üstelik dokunmatik ekran sürücüleri ve dokunmatik klavye de faaldir.
Bu şu demek oluyor, bu imajı birkez kullananlar artık ET bakım ve onarım işlemlerinde yanlarında USB boot belleği ve klavye taşımak zorunda kalmayacaklardır.
Disk yapılandırması ilerki windows güncellemeleriyle birlikte WinRE güncellemelerine göre windowsun disk bölümünün boyutunu değişebilmesine olanak verecek şekilde yapılandırılmış olup, yerleştirdiğim "İmajla Yenile" özelliği muhafaza edilip güncellemeler sonrası da çalışacak şekilde korunacaktır.