SosyalMedyaBerke
Üye
Hocam yanıt verdiğiniz için teşekkürler. 1 Tane akıllı tahtaya Windows 10 kurmadım. Tedbir amaçlı. İyi ki de formatlamamışım. Aklıma bir fikir geldi: Anakarta gömülü lisansları görüntülemek.Öğrenci olmana rağmen yapabildiklerin ve bilgi-beceri düzeyin takdire şayan.
Sırayla cevaplamak gerekirse:
1-) Windows 7 ler belli bir süreliğine windows 10 a yükseltilebiliyordu. O ara en az bir kez windows 10 çalıştıan makinalar sonrasında win 7 ye geri dönseler dahi tekrar win 10 geçince etkinleştirme sıkıntısız gerçekleşir. Şu anda etkinleştirme sıkıntılarının çoğunluğu microsftun bu durumu ortadan kaldırması gibi görünüyor. Bir ihtimal tahtanın arkasındaki ürün etiketindeki lisans anahtarını girersen etkinleşebilir. Şu an legal olarak yapılabilecek birşey yok. Ama internetten 20 tl gibi fiyatlarla windows ürün anahtarı alınıp etkinleştirilebilir, legal yolu bu. toplu alımda daha uygun olabilir.
2-)Dokunmatik klavye konusunda birşey diyemiyeceğim, çünkü kullananlar bu tür sıkıntıları pek dile getirmedi. Ama geçernlerde bir hocam benzer bir durumdan bahsetmişti. Bilgisyarın açılışını tam yapması için beklemek faydalı olabilir.
3-) Bilgisayarım gibi sistem kısayollları kullanıcı bazlı çalışmaktadır. Silinmesi kullanı bazlı engellemek pek mümkün değil. Ama görev çubuğundan da yada başlat menüsünden de bilgisyarıma giriş yapılabilir.
USB Raptor a gelince. Bu öncelikle imaj usb si üzerindeki usb raptor klasörü içindekiler kullanılarak okul bazlı ayarlar yapılır ve istenildiği kadar usb anahtar oluşturulabilir. Bu klasör daha sonra başka biryere kopyalanabilir. Bu klasörde imajla beraber usb raptorün otomatik kurulması için birkaç dosya vardır. bunlar imaj klasörüne atılır ve imaj kurulurken aynı anda usb raptor de kurulur. kurulum sonrası tek tek kurma gibi bir durum söz konusu değil.
Yani bu işlemi yapmak için tahtaları tekrardan imaj yüklemen gerekebilir.
Bir kere usb raptor lü kurulum yaptıktan sonra tahtayı kendi içinde sıfırlasan dahi usb raptor devreye girer.
Bunun için bilgiler.pdf yi ve usb raptor klasörü içindeki bilgilendirmeleri okumalısın.
Kolay gelsin sayın hocam
BİOS’a Gömülü Lisans Anahtarı Bulmak
ShowKey Plus ile aldığım lisans anahtarını girmeye çalıştığımda hatalarla karşılaştım. Aklıma ise format atmadığım Windows 7 kurulu Faz 1 akıllı tahtaya RWEverything programını kurarak Bios’a gömülü lisans anahtarlarını görüntülemek geldi. Bu sayede hem ShowKey Plus programının göstermiş olduğu lisans anahtarının doğru olup olmadığını hem de akıllı tahtanının arkasındaki etikete bakmadan lisans anahtarını görebileceğim.
Eğer RWEverything programından alacağım lisans anahtarı farklı olur ise hemen akıllı tahtalarda deneyeceğim. Olumlu veya olumsuz sonuç alırsam buraya yazarım Hocam.
Formattan Sonra USB Raptor Kurulumu
Hocam ilk mesajımda yazdığım gibi USB’ler yeni alındı. Ondan dolayı format sırasında imaja yerleştirme imkanım yoktu. Dün forumdan bir Bilgi alamayınca bugün okulda bir yöntem denedim ve olumlu sonuç aldım:
Bir bilgisayardan USB Raptor programını açtım. Şifreyi belirledim ve 1 tane USB’ye dosyaları oluşturup programı aktif ettim.
USB’ye oluşturulan 1 gizli key dosyası ile 1 not belgesini masaüstüne kaydettim. Diğer 21 USB’ye bu 2 dosyayı yapıştırdım ve programla tüm USB’ler uyumlu çalıştı.
Farklı bir Bilgisayarda oluşturulan USB’lerin çalışıp çalışmayacağını test ettim. İlk başta çalışmadı çünkü program default Ayarlar ile açılıyordu. USB’lerin kurulumunu yaptığım bilgisayarda USB Raptor’un kayıt dosyalarına baktım ancak bir sonuca ulaşamadım.
2. Bilgisayardaki USB Raptor şifresi ile 1. Bilgisayardaki USB Raptor şifrelerini aynı yaptım. Bu sayede 1. Bilgisayarda hazırlamış olduğum USB’ler 2. Bilgisayarda da uyumlu şekilde çalıştı.
Tek yapmam gereken: Tüm akıllı tahtaları açıp, ağ üzerinden paylaşacağım USB Raptor programını C Diskine kopyalamak ve şifreyi değiştirmek. İlk başta imajla kurmak daha kolay ancak formattan sonra da bu yöntem ile işlerimiz birazcık daha kolaylaşabilir.
Bu arada 1. Bilgisayarda USB’ler hangi harf ile açılıyorsa Akıllı tahtalarda da o harf ile açılmasını sağlayın. USB harfini Disk Yönetimi’nden değiştirebilirsiniz.
Herkese tekrardan kolay gelsin.
Son düzenleme: