MEB+ULAŞTIRMA B.="Fatih Projesi"

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Açılın kalibrasyon memuru geliyorrrr, işin espirisi bu, çok süper bi sistem olacak ama öğretmenlerin de beyinlerine birer cip lazım. ciddi şekilde yok ben istemem diyenler var. Tabii bu noktada süper formatörler öğretmenleri bu konuda gaza getirecekler aynı zamanda her türlü teknik hizmeti verip, idari işleri yapıp, yazılı sorularını düzenleme gibi bilimum angaryaları yapacaklar, davetiyeydi, yazıydı çiziydi. Haa bi da yaw benim sınıfımı kullanmıyolar ne yapsam ki diye dövünme işi var.
 
proje güzel ama bt derslerinin kaldırılması ve bt labının kapatılması fikri saçma ...amaç çocuklar oyun oynasın mı ?
 
bt labları kapatılamaz...Çünkü BT Öğretmenlerine ihtiyaçları var ne diyecekler lab yok ama siz AMELElik yapacaksınız mı diyecekler? Bunu tunay beyde açıkladı zaten, kadro verebilsek vereceğiz dedi ama böyle bir haklarının olmadığını söyledi...BT Laboratuarını ve dersini kaldırırlarsa bize geçiş hakkı vermek zorundalar bu da işlerine gelmez çünkü ihtiyaçları var bize...Bunu da geçtik bir tezatlık var ama DİZ ÜSTÜ bilgisayarlar verilecek deniyor hem de bilgisayar dağıtılacak..Her sınıfta diz üstü olacaksa bizim bilgisayarlar nereye dağıtılacak sizce?
 
benim öğretmenim daha bilgisayarı kullanamıyo.
-hoparlörün fişini takmadan ses gelmesini bekliyo.
-interneti kullanamayan, ne olduğunu bilmeyenleri var.

her sınıfa akıllı tahta, notebook bunları kim kullanacak acaba :puhaha:

bize aslansınız , koçsunuz dicekler . şu öğretmenlere öğretin dicekler. 1. sınıf öğretmenleri nasıl çocuklara okuma yazma öğretiyo bizde öle olcaz. Çok zor işimiz çok zor.
 
Fatih Projesiymiş- Akıllı Tahtaymış Öğrenme Nesnesiymiş...
1 Yıldır Öğrenme nesnesi proje yarışması ödül töreni düzenleyemeyen bir yerden 3 yıl için bütün okullara Laptopmuş E-Kitapmış Öğrenme Nesnesiymiş gibi süslü kelimelerle sınıfları süsleyeceğim Lafı bana Komik geliyor açıkçası.
 
teoride proje güzel ama gelelim bilgisayar kullanmasını bilmeyen bir öğrencinin, örneğin dersi kaldırılan 4. sınıf öğrencisinin (bilgisayarı kullanımında yetersiz olan öğretmenleri es geçiyorum) önüne koyduğunuzda laptopu ne yapacaksınız? Öğrenci merkezliyiz, öğrensin kendi kendine mi diyeceksiniz? O zaman bilişim teknolojileri öğretmeninin ne işi var o okulda diye sormazlar mı? tef/esef mezunları er ya da geç kurtulurlar formatörlükten ama böteli arkadaşlara gerçekten yazık oluyor!!!
 
az önce haberklerde duydum:(çok geç oldu ama sanırım bt sınıfları kaldırılacak.Hberi sunan spiker öyle dedi.bt sınıfları olmayacak.geçenlerdede de bir internet sitesinde eğitek açıklama yapmıştı bt sınıfları dağıtılmayacak diye.Kime neye inanıcaz şaştık kaldıkbekleyelim bakalım nolcak.?
 
Arkadaşlar geçen hafta egitekten gelen yazıyı hepiniz biliyorsunuz, bt sınıflarının dağıltılmayacağını yanlış anlaşılma olduğu anlatılıyordu. Ayrıca Nimet Hanımın Başbakanla yaptığı görüşme sonrası Başbakanın da bt sınıflarını dağıtmayın talimatını, faz1 lerin değişimi için 36 haftalık proje ihale dağıtım sürecenin başlatıldığını okuduk. Ayrıca sınıflara dizüstü dağıtılıyorsa btslerdeki masaüstü pcler neden dağıtılsın.
Bugün de böyle bir yeni haber ve haberin kaynağı da Mahmut Tuncer. Ya konuştuklarını yazdıklarını unutuyorlar ya da habeler fason.

Bakalım arkadaşlar pazartesi proje lansmanında belli olur ama btslerin dağıtılacağına inanmıyorum.
 
Başlık 1 >> http://www.memurlar.net/haber/181720/
Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan “Fatih Projesi”yle okullarda her öğrenci, bilgisayarı kendi sınıfında kullanacak. 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar ile akıllı tahta konulacak

BAHAR ATAKAN Ankara

İstanbul için düşündüğü ve sır gibi saklanan projesi tartışma konusu olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan, Milli Eğitim (MEB) ve Ulaştırma bakanlıklarınca ortak yürütülecek “Fatih Projesi”, sınıfları birer “teknoloji merkezi” haline getirecek. Projeyle, okullardaki bilgisayar odalarının kullanımına da son verilecek. Her öğrenci, bilgisayarı kendi sınıfında kullanacak. Üç yılda tamamlanacak proje ile 42 bin okuldaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, internet ve çok amaçlı yazıcı ve akıllı tahta sağlanacak.

FATİH projesi nedir?

Fırsatları Arttırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi ile her sınıfta internete bağlı bir bilgisayar bulunması hedeflenecek. Daha önce okullara kurulan bilgisayar teknoloji (BT) sınıfları, proje tamamlanana kadar kullanılmaya devam edilecek. Projenin hayata geçmesiyle BT sınıflarındaki bilgisayarlar okul içerisinde dağıtılacak.

Projede, kara tahtanın yerini akıllı tahta alacak. Öğretmenler; bilgisayar, projeksiyon cihazı, özel kalem, tahta olarak kullanılacak platform ve yazılımdan oluşan “akıllı tahtada” harita, grafik ve video gösterimleri yapabilecek. 2 milyar TL harcanacak projede köy okullarına da bilgisiyar ulaştırılacak.

Tahta ekrandan kişisel bilgisayara

Sınıflarda, e-kitaplarla ders yapılacak. Öğretmenler, klasik tahta yerine, doğrudan bilgisayara bağlı tahtalarla ders işleyecek. Öğrenciler, işlenen konuları, tahtadan kendi bilgisayarına aktarabilecek. Proje, Erdoğan, Nimet Çubukçu ve Binali Yıldırım’ın katılımıyla pazartesi günü tanıtılacak.

Başlık 2 >> http://www.memurlar.net/haber/181714/
Türk eğitiminde devrim yaratacak nitelikte önemli bir proje Pazartesi günü açıklanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni projesiyle her sınıfta internet bağlantılı dizüstü bilgisayar ile elektronik projeksiyonlar olacak. Öğrenciler evlerinde de okulun bilgisayar ağına bağlanarak ödevlerini güncelleyebilecek...

Eğitim ve öğretimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla geliştirilen “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (F@tih) Projesi”nde sona gelindi. Üzerinde uzun süredir çalışılan ve eğitimde reform sayılacak köklü değişiklikler içeren projenin tanıtımı Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tuncer, projenin teknolojik gelişmeleri eğitime yansıtacak bir proje olduğunu belirterek, tüm öğrencilere aynı imkanı sunmayı istediklerini, eşitliği sağlamak amacıyla proje kapsamında okullarda teknolojiyi kullanacaklarını söyledi.

Tüm okulları kapsayacak!

Projenin ülke genelinde tüm okullarda uygulanacağını kaydeden Tuncer, bilişim teknolojisi araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde etkin kullanımı için, okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim okullarındaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanacağını söyledi. Tuncer, şöyle devam etti: “Proje kapsamında artık okullarda bilgisayar sınıfı olmayacak. Her sınıfta bir bilgisayar olacak. Her sınıfta internet olacak.

Her sınıfta projeksiyon cihazı bulunacak. Sadece şehir merkezleri değil, köy okullarında da uygulanacak. Proje, kademeli olarak üç yıl içinde tamamlanacak. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, donanım ve yazılım alt yapısının tamamlanması da projenin amaçları arasında bulunuyor.”

Sınıflar ‘akıllı’ olacak!

Proje kapsamında her okulda akıllı tahta bulunacağını söyleyen Tuncer, getirilecek yenilikleri şöyle sıraladı: “Akıllı e-kitaplar kullanılacak. Her okula en az bir adet çok amaçlı fotokopi makinesi, doküman kamera ile mikroskop kameranın bulunduğu akıllı sınıf oluşturulacak.

Öğretim programlarında yer alan ders içerikleri için öğrenme nesneleri hazırlanacak ve e-kitap formatında elektronik ortama aktarılacak. Bu e-içeriklere öğretmenler ve öğrenciler web tabanlı ortamlarda hem çevrimiçi hem de çevrimdışı biçimde ulaşabilecek. Öğretim programlarının BT içerecek hale getirilmesi proje bileşeni kapsamında, öğretmen kılavuzlarının programları okullarımızın dersliklerine sağlanan donanım altyapısının ve eğitsel e-içeriğin etkin kullanımını içerek şekilde yinelenmesini içermektedir.”

Proje 3 yılda tamamlanacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülecek olan projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından üç yılda tamamlanacağını söyleyen Tuncer, “Birinci yıl ortaöğretim okulları, ikinci yıl ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarının BT donanım altyapısı, e-içerik, öğretim programı, hizmetiçi eğitim ve bilinçli güvenli internet kullanımı aşamalarının tamamlanması amaçlanmaktadır” dedi. Tuncer, okullarda görev yapan yaklaşık 600 bin öğretmenin sınıflara sağlanan donanım altyapısını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için eğitileceğini de söyledi.

Bu yıl okulların yüzde 40’ında uygulanacak

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, F@tih Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yıl itibarıyla okullarımızın yüzde 40’ında uygulamayı hedefliyoruz’’ demişti
 
Mahmut Tüncel olacak. BT lablar dağıtılmayacak. Son. The End Finiş him :)
 
arkadaşlar benim okulum telekomun yaptığı bir okul. Okulu yaparken her sınıfa internet alt yapısı sağlamışlar. Tek modemden tüm okul internetten yaralanabiliyor. Şuanda hemen hemen tüm sınıflarda projeksiyon ve internet var. Sanırım bu projede de benim okuldaki gibi olacak, tabi akıllı tahta da var.Derslerin işlenişi açısından çok faydalı, ancak öğretmenler anasayfada google çıkmayınca bile beni çağırıyorlar. Bir keresinde hiç unutmuyorum aynı anda 5 öğretmen gelip beni sınıfa çağırmışlardı :D Öğretmenlere ciddi anlamda bilgisayar,internet ve porjeksiyon kullanma eğitimi verilmeli. Monitörün fişini takmayıp hocam bu bilgisayar çalışmıyor :) diyen öğretmenlere özelliklle eğitim verilmeli. Yoksa biz bilişimiciler daha çokkk koştururuz.
 
Bu gün eğitim teknolojileri genel md. ve yard. müdürler felan bizde dahil okuldaydık..
Yarın bu projenin startı veriliyor...Başbakanımız, ulaştırma bakanı ve meb bakanları ve müsteşarların katılımıyla imza töreni yapılacak..Bizim okulda pilot uygulama olduğu için, sinevizyonla bizim okula bağlanıp özel bir ders anlatımı yapılacak. Yarın saat 10 gibi sanırım..
Bu proje ile alakalı dökümanlara http://www.egitim.gov.tr den ulaşabilirsiniz.. Mebbis şifrenizle girebilirsiniz..
Henüz yeteri kadar döküman yok..Sosyal bilgiler ve türkçe dersleri için zenginleştirlmiş e-kitap hazırlamışlar..,
Ayrıca ihaleye girecek akıllı tahta firmalarının (4 adet firma) getirdiği akıllı tahtalarla birlikte kendi hzaırladıkları interaktif akıllı tahta programları ve dersler için hazırladıkları çok sayıda döküman,slayt,animasyon,program var ancak henüz elimize geçmedi geçince paylaşırız..
Saygılar..
 
Ben olsaydım ilk 2 yıl içinde okulların fiziki imkalarını geliştirme yoluna giderdim. Okulların çoğu sahipsiz bırakın çok amaçlı salonları olmayan okullar çok fazla. Önce sosyal faaliyetler için imkanlar oluşturmaya çalışırdım. Sonrada mis gibi okullara bu güzelim teknolojiyi getirirdim tadından yenmezdi heralde tabii öğretmenlere hizmetiçi eğitimini kesinlikle verdirirdim. Bilmem ben böyle düşünüyorum
 
Türkiye58' Alıntı:
Ben olsaydım ilk 2 yıl içinde okulların fiziki imkalarını geliştirme yoluna giderdim. Okulların çoğu sahipsiz bırakın çok amaçlı salonları olmayan okullar çok fazla. Önce sosyal faaliyetler için imkanlar oluşturmaya çalışırdım. Sonrada mis gibi okullara bu güzelim teknolojiyi getirirdim tadından yenmezdi heralde tabii öğretmenlere hizmetiçi eğitimini kesinlikle verdirirdim. Bilmem ben böyle düşünüyorum
çok doğru.. :+1:
 
Projeye karşı değilim, fakat şu anda yapılacak iş değil.
Okullarımızın çoğunun farklı ihtiyaçları varken ve ödenek verilemez iken, düşünemediğim kadar parayı böyle bir projeye yatırıyoruz.
Biz hep sondan başlıyoruz.
Türkiye58 hocamın da dediği gibi ilk başta okullarımızı yaşanabilecek durumlara getirelim sonra teknolojik olarak donatalım.
Yok ya hiç plan filan olmadan eğitime sürekli yama yapıyoruz.
 
tatile çıkarken başına bir hal gelir diye kapatılan okul sitelerinin serverı şimdi açıldı arkadaşlar düğmesine bastı sanırım saat 8 30 da fatih projeside gene kağıt üzerinde 10 numara olup uygulamada sınıfta kalıcak bir proje olarak tarihe geçer bize rağman bu böyle olur..
 
sınıf ve diğer branşların yeterli bilgisayar kullanımına sahip olmadığı ortada. bizim çalışma alanımızı ortak bir alan haline getirmeye çalışıyorlar
 
bana kalırsa yine bt sınıfları projesinde olduğu gibi göstermelik proje bu.. arkadaş başbakanın talimatıyla eğitim projesi mi başlatılır yani başbakan eğitim psikoloğu mu? Öğretim teknoloğu mu anlamadım??? biz yine seçim için ve birilerini zengin etmek için yapılacak projenin altında kalacağız.. tüm bu fikirlerime rağmen proje umarım hayırlı olur!!
 
ebfo45' Alıntı:
Mahmut Tüncel olacak. BT lablar dağıtılmayacak. Son. The End Finiş him :)
Read Only heralde. Herkes biraz da yazılanlarıı okusa hala aynı başlıklar açılmaz.
 
yeninden alıp yakasına yamıyolar.yamarkende gövdedeki deliği görmüyolar. bu ne biçim iş?? önce bütün okulları adam gibi temizleyecek hizmetliyi temin etsinler.okulların fiziki şartlarını iyileştirsinler.hala interneti olmayan okullar var bu memlektte.ya demek istemiyorum ama diyecem! yemişim teknolojik projelerini!
 
Gözümüz aydın F@TİH geliyor....

merhaba:
Cumartesi günü Vatan gazetesinin birinci sayfasında yer alan haberde "570 bin sınıfa internet geliyor" dendikten sonra haberin devamında "İlk ve ortaöğretimdeki her sınıfta bilgisayar, projeksiyon makinası ve akıllı tahta bulunacak deniliyordu. Asıl önemli açıklamalar ise haberin iç sayfalarda verilen devamında geliyor ve "Türk Eğitiminde devrim yaratacak nitelikte önemli bir proje pazartesi günü açıklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni projesiyle her sınıfta internet bağlantılı dizüstü bilgisayar ile elektronik projeksiyonlar olacak. Öğrenciler evlerinde de okulun bilgisayar ağına bağlanarak ödevlerini güncelleyebilecek... diye devam ediyor.

fatih1.png


Haberi tamammını okuyunca bu yıl okulların %40'ında uygulanacağını öğrenip çok mutlu oldum. Bu devrim haberlerini ne zaman duysam içim bir hoş oluyor nedense. Projenin dayanağı olarak, eğitim ve öğretimde niteliği artırmak (nasıl olcaksa, bu cihazları sınıflara taşıyınca olacaksa hemen diğer geri kalmış ülkelere haber verelim onlarda faydalansın) ve fırsat eşitliğini sağlamak (bu makinalar sınıflara konunca sadece öğretmenin önünde olacak, bu durumda fırsat eşitliği seyirci konumunda olmada sağlanacak galiba)amacıyla geliştirilen "Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (F@tih) Projesi'nde sona gelindi denilmektedir. Ben amaca bakınca fırsat eşitliğini sadece seyirci konumunda görebiliyorum, teknoloji konusuna gelince burada adı geçen teknolojiler çok uzun zamandır diğr ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fırsat eşitliği değil de teknolojik araç gereç satan firmalar için oldukça yağlı bir fırsat olabilir.


Bu proje konusunda daha detaylı fikir paylaşımında bulunmak için bu yazıyı takip eden birkaç yazı yazmayı düşünüyorum. Nedenine gelince, birkaç yıl içerisinde demode olabilecek araç gereçleri eğitim/öğretim ortamlarına taşımayı eğitim/öğretimde devrim sanmanın bir son bulmasını istiyorum. Eğitimin bu ülkenin kaderini değişitirebilecek yegane çıkış yolu olarak görüyorum. Günümüzün moda terimleriyle "ülkenin bilişimle" kalkınacağını düşünüyorum. bunu sadece ben düşünmüyorum, benim gibi bir sürü kişi bu konuda düşünüyor ve çözüm önerileri sunuyor ama bu fikirlerin uygulamaya geçmesi sadece siyasilerin tercihleriyle belirleniyor. o nokta da çoğu zaman ortak akıl uygulamaya geçmiyor.


Bu projeyi okuyunca hemen aklıma 2000'li yıllarda uygulanan Temel Eğitimi Destekleme Projeleri geldi. Bu projeler çerçevesinde ülkede hatırı sayılır sayıda okula bilgisayar laboratuvarları, bilişim odaları kuruldu, birçok okul internete bağlandı ya bağlandığı söylendi. fakat daha sonraları yapılan değerlendirme çalışmalarında görüldü ki içinde 1000'den fazla öğrencisi olan okulun bilgisayar laboratuvarını ADSL ile 256/512K ile internete bağlamak o okulları internete bağlamak ve kullandırmak anlamına gelmiyor. ayrıca, bu bağlantı parası için ayrılmış bütçe olmayınca bu bağlantılar sürekli olmuyor. makinalar bozulunca bakım olmuyor v.b. sonuçta teknolojiyi satın alıp eğitim/öğretim ortamına getirmek devrim yapmak anlamına gelmiyor. Aslında bu tür devrim yapacakların öncelikle bu yapılması düşünülen projenin bütününü düşünüp ona göre yola çıkmlarında fayda olduğunu düşünüyorum. Öğretim Teknolojileri alanında bu tartışma çok uzun yıllardır dillendirilen (Clark-Kozma) bir tartışmayı hatırlattı bana. oradaki konu araç/ortam mı? yoksa yöntem mi? ikilemi çerçevesinde gelişiyordu. aslında ben her ikisininde önemli olduğuna inanıyorum ama öğrenme sırasında ikincil rollerinin olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki düşüncelerimi "Öğrenmede minimum yasası" başlıklı yazıda özetlemişitim. Öğrenme özellikle de anlamlı öğrenme insan ürünü olup insanların katılımıyla gerçekleşiyor. Bu işlem sırasında ortam/teknolojik araçlar, kullanılan yöntemler hep ikincil rol oynuyorlar. Ama nedense en kolay olan bu ikincil araçların değiştirerek eğitim/öğretimi şekillendirebileceğimizi sürekli devrim peşinde koşuyor ama yenik güreşçi misali güreşe doymuyoruz.


Bu projenin bir başka olumsuz sonucu bu güne kadar okullarda oluşturulan bilgisayar laboratuvarlarının (gerçi çoğu çok eski makinlardan oluşuyor) sınıflara dağıtılmasıyla artık öğrencilerin BEP I ve II'de ulaşabildiğimiz öğrenci başına 45-50 dakika/hafta oranlarınında yakın bir zamanda sıfırlanacak olması ve bunun sonucunda birçok öğrenci için o kadarlık kullanım bile hayal olacak. Artık öğrenciler tamamen seyirci konumuna gelecek. Bu kurgu öğretmeleri de kötü etkileyecek artık derslerini tahtaya yazıp paylaşma yerine powerpoint sunuları sınıfların hakimi olacak, bu sunuların bir kısmı kendileri tarafından hazırlanırken çoğu sağdan soldan bulunup ders ortamlarına taşınacak. daha önceleri ders planları paylaşılırken buna bir de elektronik ders notları eklenecek. bu giderek tek tipleşmeyi getirecek. AKILLI TAHTA'ya yazılan yazılar çok şükür saklanıp paylaşılabileceği için (projede öyle yazıyor) öğrenciler okulun sitesine bağlanıp alınabilecek :-) (ben bilmeden galiba bu üklede bilgisayarlaşma %90'ların aynı zamanda da inetnete bağlanma %90'ların üzerine çıktı galiba). henüz internete çıkma oranlarının %50 olduğu bir ülkede bu tür hayaller biraz fazla olmuş. Burada ikinci bir konu ise AKILLI tahta/sınıf tanımlamaları bu tanımlar gerçekten cisminden fazla anlam taşıyorlar, ilk duyduğum günden bu yana aklıma yatmayan bu tanımlmalar beni atasözü sahibi yapacak "Bütün teknolojilerin aklı onu kullanan insanın aklıyla sınırlıdır" :-) Akıllı teknoloji olmaz teknolojiyi akıllı kullanan ya da kullanmayan insanlar vardır. sınıflarda bu araçların olması yukarıda saydığım noktalar gözönüne alınrak düzenlenecek olursa fayda sağlayabilir. Bizim devrimde ise sistemin en önemli bacağı insan gözönüne alınmadan damdan düşer gibi sınıflara akıllı araçlar konularak akıllı sonuçlar alınacağı varsayılmış. Projenin başarılı olabilmesi için gerekli olan, öğretmenlerin bu sistemleri kullanabilecek kadar hazır olması (Hizmetiçi-Hizmet Öncesi eğitim), öğrencilerin bu teknolojilere sahipliği göz ardı edilmiş.


Ayrıca, 90 yılların gözdesi Oluşturmacı yaklaşım (Constructivism) içinde çaba sarfetmek gerekecek. sınıfa bir bilgisayar, projeksiyon makinası konunca oradaki ders yöntemi ister istemez doğrudan anlatıma (ppt üzerinden oldukça kolay olacaktır) dönecektir bu da oluşturmacı öğretim ortamlarına iyi bir örnek teşkil etmeyecektir.
Buraya kadar bu yeni devrim sonucunda nelerle karşılacağımız konusundaki görüşlerimi paylaşmak istedim. Aslında, hergün devrim yapacağımıza birazda daha önce yapılıanların nerelerde eksik kaldığına bakıp sonra devrim yapsak daha iyi olur diye düşünüyorum. "Geçmişlerini iyi değerlendiremeyenler gelecekte geçmişlerini tekrar yaşarlar" diye bir deyiş hatırlıyorum. Eğitim sistemimizde bunun örnekleriyle dolu. 1940'lı yıllarda var olan ve bugün en iyi Oluşturmacı uygulamalar arasında gösterilen "Köy Enstitüleri"ni kapatıp daha sonra Amerika Birleşik Devletler'nde 1990'lı yıllarda popüler olan Oluşturmacı yaklaşımı 2000'li yıllarda eğitim/öğretim programlarının tamamına uygulamaya çalışan bir ülkede yaşadığım için bu yapılanlar çok yabancı değil.


Köy Enstitülerine benzer bir uygulamada 1990'larda kurulan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümleri'nin işlevleri ve mezunları konusunda yaşanmaktadır. Bu bölüm mezunlarının okuttacağı dersler arasında yer alan ilköğretimdeki derslerin kredileri sıfırlandı, seçmeli hale getirildi ve haftada bir saate indirildi. Orta kademe de ise bu öğremenlerin şu anda okutabileceği hiç bir ders bulunmamaktadır. 2009 PISA sonuçlarında ICT değerleri bu politikaların ne kadar doğru olduğunu hepimize gösterecektir.
saygılarımla,
M. Yaşar Özden

-------------------------------------------------

Allah sonumuzu hayır etsin... Halka sorsan devrim, bilgisayarları sınıfa taşımak herşeyi çözecek nedense... Hangi yandaşa paranın nasıl akacağını, sistemin nasıl daha da bulanıklaştırılıp sıkıştırılacağını hep beraber göreceğiz...


Umarım yanılırım/z!
 
Bütün teknolojilerin aklı onu kullanan insanın aklıyla sınırlıdır" :-) Akıllı teknoloji olmaz teknolojiyi akıllı kullanan ya da kullanmayan insanlar vardır.
:alkis: :alkis:

Öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmeye çalışılsa bile faydalı olmayacak. Teknolojiden korkan ve kullanmak istemeyenlere yapacak bir şey yok.
Şimdi bile akıllı tahtası olan okullarda bilgisayar öğretmenleri çıldırtılıyor. Bazı okullarda BT sınıfını kullanan diğer öğretmenler tüm uyarılara rağmen akıllı tahtaya normal tahta kalemiyle yazıp kullanılamaz hale getiriyor. Bu aygıtların normal sınıflara kurulunca öğrenciler tarafından nasıl mahvedileceklerini üzerlerine neler yazılacağını şimdiden görüyorum .
İşin internet altyapısı ayrı hikaye. Şimdiki okulumda 2 BT sınıfı var , interneti olan sınıflarla birlikte 1 Mbitlik filtreli bağlantıyı 50 bilgisayar paylaşıyoruz. Bu proje için de aynı filtreli bağlantıyı kullandıracaklar herhalde. Şikayet edenlere de beğenmiyorsanız parasını ödeyip 8Mbit alın derler .

Daha önceki meb projelerinde olduğu gibi yine bir sürü israfa girilecek.

Okullara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli ödenek bile verilmiyor. En basitinden temizlik malzemesi ve personelinini giderleri aile birliği bütçesinden karşılanmaya çalışılıyor. 2010 un Türkiyesinde hala 70-80 kişilik sınıflar var.

Bu işin ihalesini kimler aldı ise şimdiden yedi sülaleleri zengin oldu. Tamamını ithal ettiğiniz bir cihazdan 500 000 (beş yüz bin) gibi yüksek sayılarda devlete satacağınızı düşünün. Reklam ve pazarlama ile uğraşmanıza gerek yok. Alım garantili müşteriniz de hazır. MEB :) Satıştan kazanılan karı ve uzun vadede bakım ve teknik destekten gelecek parayı hesap edemiyorum. O şirketin ortaklarından olsam emekli olmak için 2044 yılına kadar çalışmam gerekmeyecekti. :verymad:
 
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Geri
Üst