Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı ve Personel Genel Müdürlüğü tarafından net bir şekilde bilgilendirilmesini istediğimiz hususlar:
Burada soracağım sorular gerçekten 5-6 bini ilköğretimde toplam yaklaşık 10 bin bilişim teknolojileri öğretmenin merak ettiği ama bir türlü cevap ve çözüm alamadığı sorunlardır. Kamuoyu ve biz öğretmenler olarak Bakanlıktan bilgi ve çözüm istiyoruz.
TTKB'nin son kararıyla Bilişim Teknolojileri dersinin 4. ve 5. sınıflardan kaldırılması, 6., 7. ve 8. sınıflarda da başka bir ders sebebiyle sadece 2 sınıfa seçilebilecek olması sebebiyle, Türkiye genelinde tüm okulların norm kadrosu 2'lerden 1 ve sıfırlara, 1 olanlar da 0 lara düşmüştür. Normu düşmeyen okullarda da ek ders kalmamıştır. Bir çok öğretmenimizin formatör olarak görevlendirmeleri olduğu halde norm fazlası durumundan il MEM'ler tarafından okulları değiştirilmiş ancak gittikleri okullarda da ders sayısı ve norm yine düşmüştür. Bazı öğretmenlerimiz ise 2 veya 3 okulda geçici görevlendirilerek maaş karşılığını doldurmaya çalışmaktadır. Sözleşmeli BT öğretmenleriyse gelecek kaygısına düşmüşlerdir çünkü gidebilecekleri okul da yoktur. Tüm okullarda BT normu düşmüştür.
Eğitik Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından (Genel Müdür Yardımcısı Tunay Alkan beye bizimle iletişim kurduğu için çok teşekkürler) branş öğretmenlerimizin tüm sorunlarının EĞİTEK tarafından bilindiği, ancak çözümün TTKB ve PGM tarafından yapılabileceği söyleniyor.
Bilişim çağında ilköğretim gibi çocukların bilgisayar, internet ve diğer bilişim araçlarıyla tam tanışmaya başladığı ve bu araçların özellikle internet ortamının bilinçsiz kullanımının sonuçlarının çok vahim olabileceği, ilköğretimde alınmayan eğitimin lise ve üniversitede de verilmiyor olması, yeni nesilin bilgisayarı kendi kendine öğrenmek zorunda kalması, bir çok öğrencinin evinde yada ulaşabileceği bilgisayar olmaması gibi olumsuz bir sürü durum varken dersin kaldırılmasını hiç bir gerekçeye sığdıramıyoruz. Ders kaldırılıp yerine konulan serbest etkinlikler dersindense öğrenci, veli, sınıf öğretmenler ve idareciler de bilişim teknoloji dersini tercih etmektedir. Paylaşlarla anket, kamuoyu yoklaması yapılmadan karar alınması ne kadar doğrudur?
Ders kaldırılırken mevcut BT öğretmenlerinin norm ve ek ders durumları neden düşünülmemiştir? Her sınıftan 7'şer şube olan 2 BT laboratuarı olan bazı okullarda bile 14 saat BT dersi kalmıştır. BT öğretmenlerinin norm kadro sorununun çözümü için çalışma yapılmakta mıdır? Ne zaman sonuçlanacaktır? Çalışmanın içeriği nedir? Bu süreçte yer değiştirmek, evinin ailesinin düzenin bozmak sorunda kalan öğretmenlerimizin suçu nedir? İstanbul'da yaklaşık 140 BT öğretmeninin norm kadro fazlalığı sebebiyle başka okullara ataması yapılırken bir çoğundan tercihi dahi alınmamıştır. Bu sebeple tercih alınmayanların kararnamelerinin durdurulması için İl MEM tarafından çalışma yapılmıştır.
Bu kadar mağdur edilip küstürülen daha başka bir branş olmamıştır. Formatör Öğretmen olarak görevlendirilsin veya görevlendirilmesin, BT öğretmenlerine okuldaki tüm bilgisayarların, teknolojik araçların tamircisi gözüyle bakılması, teknisyen gibi muamele görmesi ve idare tarafından hem bu yönde hem de idari işlere yardımcı olmak zorunda bırakılan BT öğretmenlerinin sorunları özetle şöyledir:
1. Bilişim Teknolojileri dersinin müfradatının güncellenerek önem verilmesi gerekirken kaldırılması
2. Formatör öğretmenliğin isteğe bakılmaksızın sadece 6 aylık görevlendirme olarak yapılması, bazı illerde yapılmaması
3. Formatör öğretmenlerin çalışma saatlerinin ilden ile, ilçeden ilçeye, okuldan okula farketmesi ve adaletsiz olması. Bir çok okulda 08:00-17:00. Aynı miktarda ek ders alan rehber öğretmenler 9:00-15:00 çalışırken formatör öğretmenler idarecilerden bile daha fazla okulda durmak zorunda kalması.
4. Sözleşmeli öğretmenlerin formatör olarak görevlendirilmemesi. Alanında uzman sözleşmeli BT öğretmeni varken, başka branştan kadrolu bir öğretmenin formatör olması sonucu hem okul, hem öğrenciler mağdur olmaktadır. En çok da bu görevi almak isteyen Sözleşmeli öğretmenler öteki olarak dışlanmakta, mağdur edilmektedir, eşitlik ilkesine yakışmamaktadır.
5. 4. ve 5. sınıflardan dersin kaldırılması ile oluşan norm kadro sorunu nasıl ve ne zaman çözülecektir. BT Formatörlüğü, Rehber öğretmenlik gibi değerlendirilebileceği, TTKB ve PGM tarafından kolaylıkla bu yönde düzenleme yapılabileceği bakanlık birimleri tarafından da dillendirilmiş ama bu konularda kamu oyuna hiç bilgi verilmemektedir.
5. Fatih projesi kapsamında her sınıfa akıllı tahta geliyorken BT lablarının dağıtılmayacağına dair yazı dahi yayınlanmışken bir kaç okulda laboratuarların dağıtılıyor olması.
6. Fatih projesi ile her sınıfa akıllı tahta ve bir bilgisayar girmesi ile laboratuar ortamında öğrencilerin yaparak yaşarak öğrenmesi arasında BT alanında dağlar kadar fark olacaktır. Fatih projesi gereklidir ancak BT dersi daha önemlidir.
Lütfen bizleri bilgilendirin, sorunlarımızı bizlerden ve ya bilenlerden EĞİTEK dinleyin. Sorunlarımızın çözümünde BT öğretmenlerinden de bilgi ve görüş alınsın.