buradan basın ve yayıncı arkadaslara gazetecı arkadaslara seslenıyorum tef mağdurlarının haklarını alabılmesınde sıze çok onemlı bır rol dusuyor .sesimizi yetkililere duyurabilmemize yardımcı olun . basında sorunumuzdan söz ettirelim. yetkililere duyuralım.sesimizi duyurabılırsek cok kısa zamanda cozulur bu iş. binlerce tef mağdurunun sesini duyurun . sanayıde unvanı olmayan tef mezunlarının bu mağduriyetiti sona ersin. ayrıca tef mezunları olarak aşağıdaki dilekçeyi doldurarak az da olsa üstümüze düşen görevi yapabiliriz.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
ANKARA
İlk olarak üniversiteye girişte uygulanan katsayı problemini çözdüğünüz için Tüm Teknik Eğitim (TEF) mezunları adına teşekkür ederim.
Yalnız hala TEF mezunlarının sorunları tam olarak çözülmüş değildir. Çünkü 1999-2009 arası mezun olanlar hala mağdur durumdadır.
TEF mezunları, çok az kadro açılan öğretmenliğe giremediğinde, kamuya Teknik Hizmetler (TH) sınıfı için tercih yapamamaktadırlar. Ancak Genel İdari Hizmetlere (GİH) tercih yapabilmektedirler. GİH sınıfında ifa edilecek görevin, alınan eğitimle bir alakası bulunmamaktadır. Kaliteli eğitim alan TEF mezunları mağdur durumdadır. Kamuda öğretmenlik hariç bu fakülte mezunlarının istihdam edilebileceği (Teknik Uzmanlık, Teknik Kontrolörlük, vb.) sınıflar açılmalıdır.
GİH sınıfında çalışanlar arasından, Öğretmenliğe geçişte görev süresine göre atama yapılması başlı başına bir saçmalıktır. Çünkü uzun süre çalışıldıktan sonra öğretmenliğe geçiş yapıldığında, bilgilerin unutulma olasılığı daha fazladır.
TH sınıfına geçiş ancak unvan değişikliği sınavıyla olmaktadır. TEF mezunu GİH sınıfındaki kamu çalışanı, bu sınavla da daha alt bir eğitim mezununun alabileceği teknikerlik kadrosuna başvuru yapabilmektedir. Bu TEF mezununun aldığı eğitimin yok sayılmasıdır.
TEF’ in dezavantajları ;
1- Üniversiteye girişte uygulanan katsayı farkından dolayı puanının kesilmesi ve bu sebeple sadece TEF’ i tercih edebilmesi (2009 yılında YÖK bu problemi çözmüştür. 1999-2009 yılları arası mezun olanlar zor durumdadır.),
2- Üniversiteyi bitirince öğretmen olarak atamasının az olması veya hiç olmaması
3- İmza yetkisi olmaması ve donanımlı eğitimden geçtiğinin bilinmemesi sebebiyle özel sektörde kariyer ve ücret yönünden tatmin olamaması,
4- Kamuya girişte GİH sınıfının dayatılması,
( Sadece TEİAŞ kurumu 2-3 yılda bir TEF Elektrik Öğretmenliği mezununu Eğitim Uzmanı veya Eğitmen olarak almaktadır. Bir de Emniyet Genel Müdürlüğü polis memuru olarak aldığı TEF mezunlarını teknik birimlerinde değerlendirmektedir. Bu çok iyi bir gelişmedir, fakat çok yetersizdir),
5- TH sınıfına geçmek için unvan değişikliği sınavının dayatılması, bu sınavla da ancak 2 yıllık mezununun kadrosu olan teknikerliğe geçiş yapabilmesi,
6- Bu vb. sebepler yüzünden TEF mezununun mesleğini icra edememesi, çalışma azmi moral motivasyonunun kalmaması,
Unvan değişikliği sınavının tutarsızlıkları ;
1- Eğitim seviyesi lisans düzeyinde olan TEF mezunlarını, daha alt eğitim olan ön lisans mezununa indirgemesi,
2- Kurumların çoğunluğunun kendi bünyesinde ki; Teknik Öğretmen, Tekniker, Teknisyen, Mühendislik mezunları için unvan değişikliği sınavı yapmayıp, KPSS yoluyla dışarıdan teknik personel alması,
3- Her kurumun ayrı ayrı sınav yapması, (İleri seviye ihtisas gerektiren yerler hariç, örneğin; “a” kurumunda çalışan tekniker, “b” kurumunda da aynı işi yapmaktadır. Bu yüzden sınavın merkezi olarak yapılması gerekmektedir.)
4- Sınavın ne zaman yapılacağının belli olmaması,
5- Özel sektörde teknik işlerde çalışıp, bunu belgelendirebilen ve çalıştığı firmalardan referans verebilenlere, TH sınıfına geçmek için unvan değişikliği sınavının dayatılması, ( Kamu sektörü personelini, uygulama yeterliliğine göre değil teorik yeterliliğe göre işe almaktadır. Bu çok büyük bir hatadır. Malumunuzdur ki önemli olan, sahip olunan bilgi becerinin istenilen standartlarda uygulanabilmesidir.)
6- Ekim 2006 tarih ve 26313 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2006/30 nolu Başbakanlık genelgesi (a) bendinde “tüm kamu özel kurum ve kuruluşları tarafından mesleki ve teknik eğitim alanında diploma, işe uygun seviye ve nitelikte mesleki eğitim aldığını gösterir belge veya sertifika almış olanların istihdamına öncelik verilmesi,” ifadesi geçmektedir. Bu ifadenin uygulanması sağlanmalıdır.
Kurumların TEF mezunların unvan eşitliği gözetmeden teknik birimlerinde görevlendirmesi gerekmektedir.
Belirttiğim bu bilgiler umarım 1999-2009 yılları arasındaki TEF mezunlarının mağduriyetinin giderilmesine katkıda bulunur.
Saygılarımla
TÜRK ÖVÜN ÇALIŞ GÜVEN