Yeni Talim Terbiye K. Kararı Sonuçları(Öğretmenlik Alanlarının Güncellemesine Dair)

Kodla Büyü

finefrenzy

Seçkin Üye
Seçkin Üye
ÖNEMLİ NOT: Lütfen artık herkese zarar veren BÖTE-TEF tartışmasına girmeyelim. Kışkırtıcı mesaj yazmanın kimseye faydası yok.
Gereksiz/Kişisel tartışmaya girilir ise moderatörler konuyu kilitler!

Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca güncellenen Öğretmen Alanları'na göre 2 farklı koda sahip alan oluşturuldu
https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2025_04/11111155_9_cizelgeveesaslar.pdf

1. Bilişim Teknolojileri(1119)
2. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri(1120)

MEB Kontenjan sistemine idareci hesabıyla girildiğinde (https://pbs.meb.gov.tr) ortaokullarda ve liselerde(meslek liseleri dışındaki) Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi yükü 1120 kodu olan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri'ne tanımlanmış ve 1119 kodlu olan alan ise boş görünmektedir. Bu nedenle ortaokuldaki bir Teknik Eğitim Fakültesi Mezunu Bilişim Öğretmeni mağduriyet yaşama riski altındadır. (Eğer bir alan değişikliği hakkı verilmez ise)

Neler yapabiliriz? Kazanılmış hak kapsamında bakanlığın bir yol açması gerekiyor. İsteyenlerin Alan değişikliği ile 1120 koduna geçiş için.

TTKB'nın yayınladığı belgedeki 11. Madde alan değişikliği ile ilgili olabilir mi?

ÖĞRETMENLİK ALANLARI, ATAMA VE DERS OKUTMA ESASLARI
Alanı Kaldırılan veya İstihdam Alanı Daralan Öğretmenler
Madde 11 - (1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da öğretmenlerin “Okutacağı Dersler” sütununda belirtilen derslerin öğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar. Bu öğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir.

GÜNCEL OKUTACAĞIMIZ DERSLER LİSTESİNDE "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri(1120)" alanının tüm okutacağı dersleri de içermektedir:

Screenshot_2.webp

Bu kapsamda paylaştığınız TTKB belgesinin aşağıdaki bölümü de incelenmeli bence:
Madde 8 - (1) Yabancı Dil, Rehberlik, Bilişim Teknolojileri, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi alanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alanlardır.

Bu kapsamda paylaştığınız TTKB belgesinin aşağıdaki bölümü de incelenmeli bence:
Yani teflilerin oluşabilecek mağduriyetini giderip ortaokul derslerine girebilmesini veyahut başka bir alana atanmasını istemişsiniz. Yanlış anlamadım dimi?

Yıllardır bötelilerin yaşadığı mağduriyetini göz ardı etmişsiniz.

Şahsen kimsenin mağdur olmamasını isterim.

Karşı olduğum şey ise birilerinin çıkıp böteliler meslek lisesinde çalışamaz gerekli dersleri almadılar demesi...

Ki derslerde anlatılan konular vesaire hiçbir şekilde ünide geçmiyor. (Office, algoritma hariç) Kendimizi geliştirmek zorundayız. (Şu anki üniversite derslerini veya durumunu bilmiyorum).

Bu konu çok tartışma götürür. Önemli olan ikili tartışmaya girmemek.

Yeni bir atama ve yer değiştirme yönetmeliği bekleniyor.Bakan bey, bu ayin sonunda aciklanacak demişti.

@HBV, sorduğunuz için söylüyorum, benim anlamaya çalıştığım alıntıladığım maddenin ne anlama geldiği. Çünkü alıntıladığım maddede geçen Yabancı Dil vs. branşlar ilkokula, ortaokula ve liseye atanabiliyorlar. Bilişim Teknolojisi için de bu durum geçerliyse konuyu açan arkadaşın endişesi giderilmiş olur.

Kimsenin mağduriyet yaşamaması hepimizin temennisi.

Değerli arkadaşlar,

Tekrar istirham ediyorum kişisel tartışmalara, hesap sormalara girmeyelim. BÖTE-TEF mezuniyet ayrımı zaten son TTKB çizelgesinde yapıldı.

Burada temel sorun "Bilişim Teknolojileri" alanındaki bir öğretmenin okutacağı dersler listesinde "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" dersi bulunduğu için 11. Maddenin nasıl uygulanacağı. Alan değişikliği ile sorun çözülecek gibi.

Evet hocam Bilişim Teknolojileri Alanı'nın, Madde 8'de ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alan olduğu hükmü var ancak kontenjan meb'de ortaokul "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi" ders yükü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri(1120) alanına aktarılmış. Aslında aynı ders Bilişim Teknolojileri(1119) alanının okutabileceği dersler arasında. Teknik bir kodlama sorunu da olabilir.

Geçici maddeler yeni kararla devre dışı kalmış oluyor.

Son düzenleme:
Bu kararla norm fazlası durumuna düşmüşüz. (Tek öğretmen 18 saat ders saati, Tef mezunu, çalıştığım kurum ortaokul)

@finefrenzy hocamızın paylaştığı belgede geçici Madde 1 yürürlükten kaldırılmış görünüyor ya da ben öyle anladım.

gecicimaddebir.webp

Hocam risklik durum falan yok . Hangi bölüm mezuniyetinin hangi dersleri verebileceği tabloda yazıyor zaten. Yok adı şu olmuş bu olmuş çok farketmiyor.Benim şahsi fikrimi soracak olursanız . Böte mezunu ortaokul, tef mezunu sadece meslek lisesine gidebilmeli.Nasıl lise matematik ortaokula girmiyorsa aynı şekilde.

Hocam risklik durum falan yok . Hangi bölüm mezuniyetinin hangi dersleri verebileceği tabloda yazıyor zaten. Yok adı şu olmuş bu olmuş çok farketmiyor.Benim şahsi fikrimi soracak olursanız . Böte mezunu ortaokul, tef mezunu sadece meslek lisesine gidebilmeli.Nasıl lise matematik ortaokula girmiyorsa aynı şekilde.
Hocam Lise matematik elbette ortaokula giremez ya da İlköğretim Matematik de Lise Matematik dersine giremez. Bu hep böyleydi. Bizim durum farklı. Önceden tek alan olarak "Bilişim Teknolojileri" iken şimdi alan ikiye ayrıldı. Önceki alanda TEF mezunları tüm okul türlerine atabiliyorken şimdi ise ortaokul-lise ders yükü yeni açılan alana kaydırıldı. Dolayısıyla kazanılmış bir hakkın kaybı söz konusu.

Tekrar ediyorum, konumuz BÖTE-TEF karşılaştırması değildir. Ortada bariz bir sorun var. Çözüm için bakanlık ne yapacak burası önemli.

Hocam Lise matematik elbette ortaokula giremez ya da İlköğretim Matematik de Lise Matematik dersine giremez. Bu hep böyleydi. Bizim durum farklı. Önceden tek alan olarak "Bilişim Teknolojileri" iken şimdi alan ikiye ayrıldı. Önceki alanda TEF mezunları tüm okul türlerine atabiliyorken şimdi ise ortaokul-lise ders yükü yeni açılan alana kaydırıldı. Dolayısıyla kazanılmış bir hakkın kaybı söz konusu.

Tekrar ediyorum, konumuz BÖTE-TEF karşılaştırması değildir. Ortada bariz bir sorun var. Çözüm için bakanlık ne yapacak burası önemli.
Eskiden onlar da bizim gibiydi. 2005 civarı aynı şekilde ayrım yapıldı.

GÜNCEL OKUTACAĞIMIZ DERSLER LİSTESİNDE "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri(1120)" alanının tüm okutacağı dersleri de içermektedir:

Ekli dosyayı görüntüle 78830
Değerli Hocam, bırakın verebileceği dersleri direk mezuniyet alanı itibariyle birden fazla branşa atanabilir konumda olan bölümler var.
Örn; Elektirik Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği vb.
Bu onların branş değişikliği yapmadan söz konusu branşlara istediği zaman atanabileceği manasına gelmez. Kaldı ki BT branşındaki bölümler BÖT branşına atamaya esas programlarda görünmüyor bile... İlk anda verilecek hak haricinde ilgili çizelgeye göre (BÖT ve BT branşına atanabilecek iki ayrı bölümden mezun olanlar hariç, onlarda her yıl alan değişikliği kovalarlar açık varsa) sonradan branş değişikliği imkanı bile bırakmamışlar.
BT branşı resmi olarak, tamamen keskin biçimde ikiye bölünmüş. Madde 11'de de tek seferlik sunulacak branş geçişi şartları ile birlikte belirtilmiş, gerisi laf- güzaf...

BT branşı resmi olarak, tamamen keskin biçimde ikiye bölünmüş. Madde 11'de de tek seferlik sunulacak branş geçişi şartları ile birlikte belirtilmiş, gerisi laf- güzaf...
Hocam acaba bu madde-11 daha önceki Öğretmen Atama Esasları'nda yer alıyor muydu yoksa son güncelleme ile mi eklendi. TTKB sitesinde bulamadım. Esasların önceki versiyonuna ulaşabilen olursa paylaşabilir mi acaba?

Halk Eğitim ve Bilsemlerin kadroları eğer TEF leri verildiyse bence BÖTElilerin mağduriyeti daha fazla olur. Çünkü tanıdığım ne kadar TEF li varsa hemen hemen hepsi zaten meslek lisesinde. Ortaokulda çalışan TEFli fazla değildir diye düşünüyorum.

Merhabalar hocalarim geçen gün idaremiz beni çağırdı ve norm fazlası olduğumu söyledi ilçeyi aramışlar haberimiz yok bakanlıktan gelmiş denilmiş. Hocam anlamadık diyor idaremiz de nasıl oldu. Neyse
Sonraki günlerde
telefonuma mesaj geldi.
"Lisans mezuniyet bilgilerinde hata/eksik bulunanlarin 24 Nisan 2025 Persembe gunu mesai bitimine kadar MEBBIS "e-Personel" modulu uzerinden ogrenim bilgilerini guncellemeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili gorev yaptiginiz IL MEM lerden bilgi alabilirsiniz. B001"

Acaba norm fazlası olmam bu alan değişikliği ile ilgili mi sonuçlar ne olacak. Böte mezunuyum bende.

Merhabalar hocalarim geçen gün idaremiz beni çağırdı ve norm fazlası olduğumu söyledi ilçeyi aramışlar haberimiz yok bakanlıktan gelmiş denilmiş. Hocam anlamadık diyor idaremiz de nasıl oldu. Neyse
Sonraki günlerde
telefonuma mesaj geldi.
"Lisans mezuniyet bilgilerinde hata/eksik bulunanlarin 24 Nisan 2025 Persembe gunu mesai bitimine kadar MEBBIS "e-Personel" modulu uzerinden ogrenim bilgilerini guncellemeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili gorev yaptiginiz IL MEM lerden bilgi alabilirsiniz. B001"

Acaba norm fazlası olmam bu alan değişikliği ile ilgili mi sonuçlar ne olacak. Böte mezunuyum bende.
Hang, kurumda çalışıyorsunuz?

Halk Eğitim ve Bilsemlerin kadroları eğer TEF leri verildiyse bence BÖTElilerin mağduriyeti daha fazla olur. Çünkü tanıdığım ne kadar TEF li varsa hemen hemen hepsi zaten meslek lisesinde. Ortaokulda çalışan TEFli fazla değildir diye düşünüyorum.

Kesinlikle BÖTE mezunları için BİLSEM ve HALK EĞİTİM'lerde hak kaybı söz konusu olacaktır.

Hocam acaba bu madde-11 daha önceki Öğretmen Atama Esasları'nda yer alıyor muydu yoksa son güncelleme ile mi eklendi. TTKB sitesinde bulamadım. Esasların önceki versiyonuna ulaşabilen olursa paylaşabilir mi acaba?
Bakmadan söyleyebilirim, hepsinde benzer madde vardır. Çünkü; çizelge değişikliği öyle veya böyle bazı branşlarda kapatılma ya da daralmaya sebebiyet veriyor. Buradaki maksat, geçiş esnekliği sunarak, biz size hak verdik, hak kaybınız yok diyerek davaların önüne geçmek zaten. Benzer maddeler yönetmelik değişikliklerinde de yer alır. Örn; atama yönetmelik değişikliğinde yer alan bazı muafiyet maddeleri ve geçici maddeler.

Sonraki günlerde
telefonuma mesaj geldi.

Hocam sizin mezuniyet alanı MEBBİS de Bilişm Teknolojileri gözüktüğü için norm fazlası görünüyorsunuz, bu güncellenecek, ortaokuldaysanız norm sizin olacak yine.

BBNET
Geri