Bilindiği gibi ilköğretim okullarında “Bilgisayar” dersi 04.06.2007 tarih ve 111 sayılı Talim Terbiye Kurulu Kararı ile 4,5. Sınıflarda 2’şer diğer 6,7,8 sınıflarda ise 1 ‘er saat seçmeli ders olarak uygulanmaktaydı. 09.07.2007 tarih ve 131 sayılı kararla adı “ Bilişim Teknolojileri “ olara değiştirilmiştir. Dolayısıyla 2010 yılından önce okullarımızda bilişim teknolojilerinin okutulması ve öğretmenleri açısından herhangi bir sorun yok iken ;
Bakanlığın 20.07.2010 tarih ve 75 sayılı Talim Terbiye Kurulu kararı ile ilköğretim okullarında 1-5. Sınıflarda tüm seçmeli dersleri kaldırması kararı 15 saatlik zorunlu derslerini dolduran Bilişim teknolojileri öğretmenlerini adeta okullarda dersiz bırakmıştır. Dersin 6,7,8 sınıflarda 1 saat olması ve seçmeli olmasından dolayı bugün çoğu okulumuzda ders seçilmemekte veya gerekli olan 15 saatlik norm tamamlanmamaktadır. İlköğretim 2. kademenin herhangi bir sınıfında Medya Okur yazarlığı dersinin seçilmesi gerekliliği zaten ders yetersizliğinden ötürü norm fazlası konumuna düşen öğretmenlerimizi daha da zor duruma sokmuştur. Bu nedenden dolayı yaklaşık 10 bin Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimizin çoğu okullarda Norm fazlası haline gelmiştir.
2007 ve önceki yıllarda okullarımızda Bilişim Teknolojileri dersi ve bilişim teknolojilerinden yararlanma konusunda bir çok yeniliklere “ Hemen her okulda bilişim Teknolojileri sınıflarının kurulması,yenilenmesi,derslerin zorunlu olması,diğer branş ve sınıf öğretmenlerine bilgisayar dağıtılması çeşitli kurs ve seminerlerin verilmesi vb.” yer verilirken 2007 ‘den sonra MEB bilişim teknolojileri konusunda adeta pişman olmuşçasına geri adım atmaya başlamıştır. Özellikle 2007 den sonra bakanlık Formatörlük görevlendirmesi altında bilişim teknolojileri öğretmenlerini asli görevi olan öğretmenlik mesleğinden uzaklaştırarak okulda teknik servis elemanı gibi çalıştırmaya başlamıştır. Formatörlük görevlendirmesi ise asli bir görev olmayışı yapılan görev ve hizmetler bakımından her ilde farklı bir uygulamaya gidilmesi yüzünden şimdiye kadar hiçbir verim alınmamıştır. İllerde valilik tarafından görevlendirilen öğretmenlerimiz görevlendirmelerin bir onaylanması bir iptal edilmesi yüzünden sorun üstüne sorunlar yaşamaya başlamışlardır.
Öğretmenlerimiz bakanlığın 20.07.2011 tarihli 75 sayılı kurul kararından sonra adeta ne yapacaklarını bilemez hale gelmişlerdir. İl MEM ler okullara gönderdikleri yazılı evraklarla norm fazlası durumunda olan öğretmenlerimizin başka okullarda görevlendirmek için dilekçe vermelerini istemişlerdir. Öğretmenlerimiz gerek dilekçe ve gerek MEBBİS üzerinden yaptıkları başvurularla başka okullara atanmak için başvuru yapmış ve atanmış, fakat aynı sorun gittikleri okullarda da yaşanmaya başlamıştır. Nedeni ise dersin seçmeli ve 1 saat olması, ders seçiminin okul müdürlerinin keyfine bırakılması yüzünden öğretmenlerimiz gittikleri yine norm fazlası durumuna gelmişlerdir. Dolayısıyla ne yapacaklarını bilmeyen öğretmenlerimiz psikolojik sorunlar yaşamaya başlamışlardır.
20.07.2010 tarihinden sonra gerek MEB ve gerek yetkili birimlerle yapılan her türlü girişime rağmen “çalışmalar devam ediyor” veya ilişkili talebiniz görüş ve önerileriniz ilerde yapılacak çalışmalarda değerlendirileceğine dair geçici cevaplar verilmektedir. Aradan yaklaşık 2 yılla yakın süre geçmesine rağmen herhangi bir olumlu gelişme sağlanamamış aksine sorun git gide daha da vahim hal almıştır.
Bilişim Çağında Bilişim Teknolojileri Dersi Kaldırılması,Önemsizleştirilmesi, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ve Gençliğimiz Mağduriyete Sürüklemektedir.!
Günümüzde bilişim teknolojilerinin önemi gözardı edilemez boyuta gelmiştir. Bilişim teknolojilerini, özellikle bilgisayarı bilmek, insanın düzenli bir hayat sürmesi için vazgeçilmez durumdadır. Hal böyle iken ve bu sürece uyum sağlamamız gerekirken maallesef uygulamada ters bir işleyiş oluşmuştur. Milli Eğitim Bakanlığınca başta bilgisayar dersinin önemi kavranmış, Okullarda binlerce Bilişim Teknolojileri sınıfları kurulmuş ve bu sınıfların olduğu okullarda Bilişim Teknolojileri dersi ikişer saat zorunlu seçmeli statüye getirilmişken özellikle bir kaç yıldır bu süreç terk edilmiş, adeta bilişim teknolojilerini bilmek ve kullanabilmek önemsiz bir durum gibi algılanmış ve algılattırılmıştır.
Bu algılama ve yanlış ilerleyen süreç biz Bilişim teknolojileri öğretmenlerini ilk elden mağdur ederken, gelecekte tüm gençliği ve ülkeyi etkiler duruma gelecektir
Bilişim Teknolojileri Dersinin Getirdiği Kazanımlar Görmezden Gelinmesi ve Bilgi Toplumuna Üreten değil Tüketen Bireylerlerin yetiştirilmesi;
Öğrencileri adeta koşu atı gibi yetiştirmeye zorlayan eğitim sistemimiz maalesef müzik, resim, beden eğitimi gibi dersleri “eften püften” konuma taşımış ve zayıf halka olarak gördüğü Bilişim Teknolojileri dersini de kadro dışına çıkarmıştır. Biz bu konuda lisans eğitimi almış öğretmenler olarak biliyoruz ki; nasıl şarkı söylemek müzik, atlayıp zıplamak beden eğitimi, renkleri tanımak resim, türkçe konuşmak türkçe derslerinin yerini alamayacağı gibi; sosyal paylaşım sitelerini bilinçsiz bir şekilde kullanmak ve bilgisayarda gelişime hiçbir etkisi olmayan vakit öldüren oyunlar oynamak da Bilişim Teknolojileri derslerinin yerini alamaz, hatta busüreç gençliği çıkışı olmayan bir yola sürükler. Bununla birlikte OECD ülkeleri arasında 2009 yılında yapılan araştırmaya gore ülkemiz maalesef bilişim teknolojilerinde kazanımlar üzerinden ortalamanın altındadır ve bu da; sürekli kullanmak zorunda olunan ofis programlarını dahi yeterince kullanamadığımız anlamına geliyor ki, bilişim sektöründe üreten bir toplum olmak için çok daha üst seviyelere çıkmamız gerekiyor. Farklı derslerde öğrenciye hayatı boyunca belki de yanından bile geçmeyeceği konular verilirken maalesef sürekli kullandığı ve geliştirmesi gerektiği bilgileri barındıran BT dersleri nedensiz bir şekilde ölüme mahkum edilmektedir.
Yaşanılan genel sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Derslerimiz zorunlu olmadığı için yeterince ilgi görmemekte, insanların gözünde değersizleşmektedir. Bir çok arkadaşımız kaçısı, idareci olmakta ya da tekrardan üniversite okumakta görmektedir.
2. Ders sayısı az olduğu için ve çoğu kez idarenin müdahelesiyle seçilmediği için yeterince bilgi birikimi alamayan öğrencilerimiz bilişim çağına uyumda sorunlar yaşamakta, bilinçsiz bilgisayar kullanmaya sürüklenmekte ve bilşimde üreten değil tüketen bir nesil konumuna düşmektedir.
3. Bununla birlikte bir çok okulda arkadaşlarımız norm fazlası duruma düşmekte tayinler de dahi sorun yaşanmaktadır.
4. İlköğretimde Bilişim Teknolojileri öğretmenleri formatörlük maskesi altında teknik servis elemanlığı yapmaya mecburi tutulmakta, adeta yardımcı sınıf personel olarak çalıştırılmaktadır.
5. Teknoloji çöplüğüne dönen BT sınıfları yenilenmemekte, ders müfredatı güncellenmemektedir.
6. Fatih projesinde konumumuz netleşmemekte, geleceğimiz belirsizleşmektedir.
7. Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmeni olarak görevlendirilen arkadaşlarımızın tam bir görev tanımı yapılmaması sebebiyle meslektaşlarımız okul idarelerinin keyfi uygulamalarına maruz kalmaktadır.
8. ...
Bakanlıktan ülkemizin geleceği için acilen yapması gereken ve beklediğimiz çözümler şunlardır:
1. BT dersleri ilköğretim 1’den 8’e kadar zorunlu, ortaöğretimde 9. Sınıflarda zorunlu diğer sınıflarda seçmeli olmalıdır.
2. Müfredat güncellenmeli ve ders sayısı ikişer saate çıkarılmalıdır.
3. Asli olmayan geçici görevlerime ile görev verilen Formatörlük dayatması son bulmalı, ilköğretimde zorunlu formatörlük kaldırılmalıdır.
4. Ömrünü dolduran BT sınıfları yenilenmeli ve her okula, öğrenci ve bilişim donanımları sayısı göz önüne alınarak en az bir Bilişim Teknolojileri öğretmeni atanmalıdır.
5. Fatih projesindeki rolümüz, tamirci ya da teknik servis elemanı değil, teknolojiyi bilinçli kullanan bir nesil yetiştirmek olmalıdır.
6. Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin görev tanımları tam olarak yapılmalıdır. Okul Rehber Öğretmenleri örnek alınarak haftada 30 saat okulda bulunacakları şekilde düzenlenmelidir.
7. Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri için okuldaki öğrenci sayıları baz alınarak okullarda gerektiği kadar Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmeni kadroları açılmalı ve kendi istekleri doğrultusunda bağlı olarak Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri bu kadrolara geçirilmeli, bu sayede geçici görevlendirme konusunda öğretmenlerimizin mağduriyetleri giderilmelidir.
8....