Arkadaşlar şu haberi mail olarak sağa sola atsak bir faydası olur mu acaba sesimizi az da olsa duyurabilir miyiz?
Mesela ben Tunay Bey e
tunayalkan@meb.gov.tr adresine gönderdim. Başka adresler varsa bildiğiniz onlara da atalım....
MEB BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNE SAHİP ÇIK
13 Ocak 2010, 13:15
Melih DURMAZ
Mili Eğitim Bakanlığımızın özellikle son yıllarda teknolojik olarak birçok yeniliklere imza attığını görmekteyiz. Teknolojik açıdan yapılan bu değişiklikler ve gelişmeler eğitim sistemimize olumlu katkılar sunmaktadır. Bu olumlu katkılar geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitim sistemimiz içerisinde aktif olarak yer almasını sağlamaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu teknolojik gelişmelerin uygulanması sürecinde eğitim camiamız içerisinde öyle bir grup var ki tam anlamıyla mağdur olmaktadırlar. Hepimizin ilk aklına gelen mağduriyetleri hat safhada olan grup ise zorunlu olarak görev yapan Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizdir. Eğitim sistemimiz içerisinde yapılan ve herkes kesim tarafından takdir edilen teknolojik gelişmelerin yanında Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizin mağdur edilmesi ise bizlere “Kaş yapalım derken göz çıkarmak.” deyimini aklımıza getirmektedir.
Peki, Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizin çözüm bekleyen sorunları nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimiz en çok haksızlığa uğrayan öğretmen grubumuz olarak göze çarpmaktadır. Yapılan uygulamalar sonucu çoğu zaman kendilerini bir öğretmen olarak değil, okulda her an hazırda bulunması gereken, laboratuarda ve okulda oluşacak teknik aksaklıkları giderecek bir teknik görevli, laboratuarı öğrencilere ve halka açmakla yükümlü bir laboratuar memuru gibi hissetmektedirler.
Milli Eğitim Bakanlığı okulların bilgi teknolojileri ile bütünleşmesi için önemli yatırımlar yapmış ve bilgi teknoloji sınıflarını kurmuştur. Bu yatırımları hayata geçirebilmek için de çeşitli projeler (dyned, MEB vitamin vb...) geliştirilmiş ve bilgisayar destekli eğitime geçiş sağlanmaya çalışılmıştır. Bilgisayar destekli eğitim kuşkusuz çağımızın bir gereğidir. Ancak bunun temelleri atılırken Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri mağdur durumda bırakılmıştır. Mağduriyetleri öncelikle derslerinin seçmeli yapılması ile başlamış ve öğretmenlerimizin maaş karşılığı dersini doldurabilmek için üç, dört okul dolaşmak zorunda bırakılmışlardır. Eğitim fakültesinde bölümü olup da okulda seçmeli olarak okutulan Bilişim Teknolojileri dışında başka bir ders yoktur. Üstelik şu an seçmeli olan derslerinin birkaç yıl içinde kaldırılacağı bile söylenmektedir. Gerekçe olarak da öğrencilerin bilgi çağında olduğu ve çoğunun bilgisayarı çok iyi kullandığı gösterilmektedir. Şu bir gerçektir diğer branşlarda ki birçok öğretmenimiz ve öğrencilerimiz bilgisayarı eğlence, sohbet gibi işler dışında kullanamamaktadır. Birçok öğretmenimizin dosyasını flash belleğine kaydedemediğine ve bunu Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizin yapmasını istediğine okullarımızda defalarca şahit olmuşuzdur.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimizin zorunlu olarak Bilişim Teknolojileri formatörü olarak görevlendirilmesiyle sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bilgi çağında bilgisayarların eğitime adapte edilmesi kuşkusuz çok önemlidir ve bilgisayar destekli eğitim sağlanmalıdır. Bakanlığımızın bu konudaki çalışmalarını takdir ediyor ve Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimize büyük sorumluluklar düştüğünü biliyoruz. Ancak bu amaç sağlanmaya çalışılırken Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri için gerekli düzenlemeler yapılmamaktadır. Öncelikle verilen görevlerin öğretmenlik mesleği ile çelişmemesi gerekmektedir. Bilişim Teknolojileri Formatörü olan öğretmenlerimizin çalışma sınıfı eğitim öğretim hizmetleri sınıfıdır. Bilişim Teknolojileri Formatörü öğretmenlerimiz ne teknik hizmetler sınıfında ne de yardımcı hizmetler sınıfında çalıştırılmaması gerekmektedir. Ancak Bilişim Teknolojileri Formatörlüğü ile ilgili görevler daha çok teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfının yapması gereken işlerdir. Birçok Bilişim Teknolojileri Formatörü şu an okulunda hem derse girmekte, ders bitimi laboratuarı öğrencilere açmakta, laboratuarın bakımı ve onarımı ile uğraşmakta, sırf idare ile ters düşmemek adına idarenin her türlü kendi işleri ile alakası olmayan işler yaptırılmaya çalışılmaktadır. Öğretmenlerin, bitmek bilmeyen istekleri ile uğraşmakta, yaptıkları ile değer görmezken, yapamadıkları ile çeşitli haksızlıklara uğramaktadırlar. Hiçbir öğretmenimizin bu muameleye tahammül edemeyeceği açıkken, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ise bu tavırlarla sürekli karşılaşmasına rağmen katlanmak zorunda kalmaktadır. Çünkü şu an okullarda dersi olmayan bir öğretmen konumunda olmaları, Bilişim Teknolojileri Formatörlüğünün zorunlu olması ve görev tanımlarının net olmaması okul idarelerinin Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine baskı kurmalarına açık kapı bırakmaktadır. Bu muameleler karşısında şu an birçok Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenimiz mesleğinden soğuduğu anlaşılmaktadır. Bu sıkıntıları bizlere gönderdikleri e-maillerde açıkça görmekteyiz.
Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerimizin çalışma saatlerinin 08.30 - 17.30 olması yapılan haksızlığı açıkça ortaya koymaktadır. Hiçbir öğretmen bu saatler arasında çalışmaya zorlanmamaktadır. Devlet memurları yasasına göre memurun günlük çalışma saati 8 saattir. Okul idaresi gerekli gördüğü takdirde her öğretmeni çeşitli görevler vermek suretiyle ders bitimi okulda tutabilmektedir. Bu durum çok nadir olmakla birlikte her öğretmen dersi bittiği an okuldan çıkmaktadır. Eşit ek ders karşılığında çalıştıkları Rehber Öğretmenler 09.00–15.00 saatleri arasında çalışmaktadır. İkili öğretim yapılan bir okulda sınıf öğretmeni 6 ders saati (4 saat 50 dk iş saati) çalıştıktan sonra çıkabilmekte iken Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerimiz sınıf öğretmeninden haftada 3 saat ek ders fazla aldığı için 08.00 – 17.00 saatleri arasında çalışmaya zorlanmaktadır. Hiçbir Türkçe Öğretmeninden zorunlu olarak 08.30 – 17.30 saatleri arasında okul kütüphanesini öğrencilere ve halka açması istenmemektedir. Çünkü okullarda kütüphanelerin işletilebilmesi için kütüphane memurları bulunmaktadır ya da okulca oluşturulan komisyonlar bu görevi yapmaktadır. Ancak Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerimizin zorunlu olarak görevlendirmesi ile bilgisayar laboratuarını öğrencilere ve halka açtıklarını görmekteyiz.
Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliğinin II. Bölümünde yer alan "Geçici Süreli Olarak Görevlendirilecek Personele İlişkin Şartlar" ı belirten 4. maddenin a bendinde ‘Görevin mesleği ile ilgili bulunması’ denilmektedir. Bilgisayar Laboratuarını halka ve öğrencilere açma görevinin Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerimiz ile ilgisi bulunmamakta ve bu durum öğretmenin kendi sınıfının dışında çalıştırılması anlamını taşımaktadır. Bilişim Teknolojileri Formatör görevlendirmesi öğretmenlerimizi okullar da bilgisayar laboratuarı teknik memuru konumuna düşürmektedir. Hatta bu konuda öğretmen arkadaşlarının ‘Dükkânı açmışsın’, ‘İnternet kafe açık mı?’ gibi çeşitli şakalarına maruz kaldığını, öğrencilerimizin ise ‘Siz Öğretmen misiniz?’ soruları karşısında öğretmen olarak ilginç bir durumla karşı karşıya kaldıklarını görmekteyiz. Üstelik laboratuarın öğrencilere açık olduğu süre içerisinde öğrencilere oyun oynama izni verildiği taktirde bilgisayar laboratuarının dolup taşıyor olması ise bazı öğrencilerimizin bunu alışkanlık haline getirip her gün okul çıkışı 2–3 saat gibi büyük bir zamanını oyun oynayarak geçiriyor ve ailelerinden öğrencilerimizi Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizin bilgisayar laboratuarlarına topladığı ile ilgili tepkileri ile karşı karşıya bırakmaktadır. Öğrencilerimize yalnızca araştırma ödevleri için gelebileceklerini söylenildiğinde bir günde 40–50 öğrencinin geldiği laboratuara en fazla 4–5 öğrencinin gelmesi ise ilginç bir durumu ortaya koymaktadır. Bu sayılar okullardan gönderilen aylık raporlarda, daha fazla öğrencinin laboratuara geldiği şeklinde oldukça abartılmış olarak yansıtılması ise büyük bir yanılgıyı ortaya koymaktadır.
Tüm öğretmenler 657 sayılı devlet memurları kanununa göre yaz tatili ve dinlenme tatillerinde izinli sayılmakta ve 2 ay tatillerini yapabilmektedir. Ancak Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenlerimizin yaz tatillerinde de belirsizlikler bulunmakta ve ilden ile değişen uygulamalar sonucu birçok Bilişim Teknolojileri Formatör öğretmenimiz yaz tatillerinde de okulda bulunmaya zorlanmaktadır. Bilişim Teknolojileri Formatörlerimiz öğretmen kadrosunda bulunmaktadır ve bu zorunluluğun da yalnız kendi branşların da olması haksızlığın başka bir boyutudur.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimizi öğretmen misyonlarının geri kazandırılması gerekmektedir. Birçok okulda Bilgisayar dersi okutulmayan, okutulan okullarda da seçmeli olduğu için maaş karşılığını doldurabilmek için okul okul dolaşmak zorunda kalan Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimizin yerinde hangi öğretmen olmak isteyebilir tabi hiç kimse. Bilişim Teknolojileri Formatörlerimizin yeniden öğretmen olduklarını hissetmeleri, derslerine problemsiz girebilmeleri sağlanmalıdır. Birkaç yıl içerisinde şu an seçmeli olan dersimizin tamamen kaldırılacağı söylenmektedir. Dersleri kaldırılan bir çok branş öğretmenine farklı bir branş getirilerek o derslere girmesi sağlanırken (iş eğitimi derslerinin kaldırılarak bu öğretmenlerin teknoloji tasarım derslerine girme imkanı verilmesi gibi) Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimize zorunlu formatörlük dışında başka bir imkan tanınmamaktadır. Birçok Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz ise dersin seçmeli olmasının getirdiği mağduriyetten dolayı, öğretmenlik mesleği ile eşleşmeyen zorunlu formatörlük çilesine katlanmak zorunda kalmaktadır. Bazı okullarımızda Bilişim Teknolojileri öğretmeni bulunmamasına rağmen zorunlu görevlendirmelerden dolayı farklı branşlarda ki öğretmenlerimizin Bilişim Teknolojileri Formatörü olarak görevlendirilmesi durumun vahametini artırmakta ve öğretmenlerimiz branşları ile uzaktan yakından alakası olmayan görevi yapmaya zorlanmaktadır.
Bilişim Teknolojileri Formatörlük görevlendirilmesi ise isteğe bağlı olmalıdır. Zaten Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliğinin II. Bölümünde yer alan "Geçici Süreli Olarak Görevlendirilecek Personele İlişkin Şartlar" ı belirten 4. maddenin b bendinde ‘Bu görevde çalışmayı kabul etmesi’ şartı aranmaktadır. Ancak birçok il valilikleri bu görevlendirmeleri Bilişim Teknolojileri olan öğretmenlere zorunlu tutmaktadır. Yapılan bu zorunlu görevlendirmede, belirttiğimiz konudaki eşitsizliklerin giderilerek, diğer öğretmenlerle eşit çalışma şartları sağlanarak haksız uygulamalar giderilmelidir.
Buradan Mili Eğitim Bakanlığı yetkililerine sesleniyoruz:
Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimizin öğretmenlik hakkı elinden alınmamalıdır. Öğretmen dersine girebilmelidir. Formatör olarak görevlendirilme yapılacaksa da isteğe bağlı olmalıdır. Şartlar iyileştirilmeden bu haliyle zorunluluk yapılması yasalara aykırıdır. Formatör öğretmenler Rehber Öğretmenler gibi hem sabahçı hem de öğlenci gruba rehberlik yapacak şekilde 09.00–15.00 saatleri arasında çalışmalı, yaz tatilleri hakkına sahip olmalıdır. Görev tanımlarındaki eksiklikler giderilerek öğretmenin idarenin keyfi uygulamaları altında ezilmesi engellenmelidir. Sonuç olarak Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerimizin “öğretmen” olduğu unutulmamalıdır. Okula öğretmen olarak atanan ve kararnamelerinde hala öğretmen yazmakta olan Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimize diğer öğretmenlerimize sağlanan eşit haklar sağlanmalıdır.
Melih DURMAZ
Eğitim Bir sen
İstanbul 4 Nolu Şube Teşkilat Sekreteri