teşekkürler.hayalcisuat' Alıntı:kısa bi alıntı..
1922 Ekim'inin 17. günü toplantı yaptı; Ankara devlet merkezi olduğuna göre oradaki Öğretmenler Birliği'nin de genel merkez olmasına karar verildi.
Kadın inkılabı henüz yapılmamıştı ve kadınların toplantılara geldikleri pek az görülüyordu.
O gün toplantıya kadın öğretmenlerden üçü gelmiş, ön sıraya oturmuşlardı; geride olan erkeklerle onlar arasındaki sıralardan birkaçı boş bırakılmıştı.Ertesi gün meclisteki sarıklı mebuslar köpürdüler; bu hareketi dinsizlik,ahlaksızlık, küstahlık saydılar; Atatürk'e şikayet ettiler.
Atatürk onları dikkatle dinledi, sonra fena halde kızmış göründü. Yanındakilere sordu:
- Öğretmenler Birliği'nin Reisi kimdir?
- Mazhar Müfit.
- Çağırın O'nu...
Hocalar pek memnun görünüyorlardı.Birkaç dakika sonra Mazhar Müfit gelince,
Atatürk O'na çıkıştı:
- Siz Öğretmenler Birliği toplantısında ne yapmışsınız? Bu ne ayıp şey! Atatürk gayet ileri görüşlü bir adam olduğu, hocaların şikayetlerini de öğrendiği için Mazhar Müfit şaşırdı; bir şeyler söylemek istedi:
- Efendim, yemin ederim ki...
Sözlerini bitirmeye meydan kalmadan,
Atatürk gürledi:
- Bırak bırak, hepsini biliyorum! Toplantıya kadın öğretmenleri de çağırmışsınız!..
Hocalar medeniyete karşı zafer kazandıklarını zannederek gurur duyuyorlardı. Diğerleri Atatürk'ün böyle konuşacağına ihtimal veremediklerinden, hayretle donakalmışlardı.
Atatürk, devam etti:
- Fakat onları niçin ayrı sıralara oturttunuz? Siz kendinize mi güvenmiyorsunuz, yoksa Türk kadınının faziletine mi? Bir daha öyle ayrılık görmeyeyim! Anlaşıldı mı?
Hocaların başlarından aşağı buz gibi sular dökülmüştü; süklüm püklüm odadan çıktılar...
ve ne yazikki bizim ögretmenlerimiz bunca yaşanan olaya bunca geçen seneye ragmen bazı şeyleri kavrayamamıs..
benim de aklıma bu örneği eklemek gelmişti.
benden hızlı davranmışsınız.