Osmanlıca dersi liselerde zorunlu oluyor..

Kodla Büyü
" Bir ingiliz Bir fransız 500 600 sene önce ki yazılan ecdadının dilini anlıyorsa buna ne demeli "

:alkis:

bir icraat olursa ;
acaba yine neyi örtbas edecekler diye geliyor insanın aklına ?

( adeta - maalesef )

adamlar marsa mekik yerleştirmeye çalışıyo biz nelerle uğraşıyoruz.... afferim bize.! osmanlıcayıda öğrendik mi herşey tamamdır...! aa yok dur daha yapboz yapılacak çok devrim var bizde. nede olsa durmak yok bozmaya devam dimi???

Zorlama ile birşey öğretme aşkı hiç sönmeyecek... Isteyen istediğini öğrensin istemeyen öğrenmesin. Ben Osmanlıca öğrenmek ve ilgilenmek istemiyorum diyen birine zorla öğretme aşkı ne? Günlük hayatta, yaşantımızın gereğini yerine getirmek için gerekli olmayan tüm derslerin bana göre zorunluluğunun kaldırılması lazım. Gerisi akademik calışma ile üniversitede olmalı.

3ehfje5.jpg

Benim yıllardır anlamadığım bu arapça farsçaya olan özenti. Latin alfabesini eleştirip arapçayı farsçayı savunmak büyük utanç olmalı böyle büyük bir millet için.

Öncelikle bilinmelidir ki Osmanlıca bir dil değildir, Türkçe'nin arap alfabesiyle yazılmasıdır.. Zaman içerisinde Farsça ve Arapça kelimelerin ağırlığı büyük ölçüde artmıştır. Dönemsel kullanımından ötürü Osmanlıca denmiştir. Bilinmesi gereken şudur ki Arap alfabesini kullanmak Arapça metinleri ve tabi ki Kuran-ı Kerim'i anlamak demek değildir. Latin alfabesi kullanmamızın İngilizce metinleri anlamamıza hiçbir faydası olmadığı gibi. Bu sebeple bunun dini bir mantığı zaten olamaz.. İkinci olarak Türkçeyi Arap alfabesiyle yazmayı (Osmanlıca) öğrenmek pratikçe hiçbir fayda sağlamayacaktır.. Günlük hayatta uygulaması yoktur, tarihi kayıtları arşivleri okuyabilmek için ise asla yeterli değildir çünkü Farsça ve Arapça'ya da hakim olmayı gerektirir. Bu denli içeriği tartışılır noktaları olan bir konuda öğretmen arkadaşlar birbirlerini kırmamalı bence..

Osmanlıca kursuna gittim çok zevkli.. zorunlu olursa beni osmanlıca hocası yapsılar :lol:

tabi bizim dersimiz de çok önemli ve liselerde zorunlu olması gerekiyor.

ama hayrat vakfı osmanlıca için çok güzel çalışmalar yapıyor ve sürekli Meb le görüşüyor. ücretsiz kurslar düzenliyor ve hocalarda ücretsiz osmanlıca kursu veriyor. gönüllü.

biz de bu kadar çalışsaydık bu gündemi oluşturabilirdik.

Artık tartışmaya gerek yok alınan tavsiye karar sadece sosyal bilimler ve imam hatip liselerinde olması yönünde...

Hocam oradaki amacim osmanlica dersini asagilamak degil kesinlikle..ecdadima saygisizlik yapmam asla...lisede calisan birisi olarak cektigim zorluklardan dolayi böyle yazdim..yanlis anlasilmak istemem..

Osmanlıca dersinin zorunlu veya seçmeli olmasını isteyenler nüfus kayıtlarının osmanlıca yazılmış olduğu dönemlerdeki yazılardan bir iki sayfayı osmanlıca bildiğini söyleyenlere tercüme ettirsinler.
Ortaya çıkabilecek hataları görsünler sonra da yorum yapsınlar.
1978 li yıllarda öğrenci iken nüfus idaresinde yazımda çalıştım. Osmanlıca yazıları bilen en az 7-8 kişi tercüme etti :D bizde türkçesini yazdık bu olay tüm türkiyede ki bütün kayıtlar yenilendi.
O dönemde ortaya çıkan tercümanların yazdırdıklarını hatırladıkça sadece acınacak halimize gülüyorum. (Bu tercümanların çoğu devlet dairelerinden emekli olan kişilerdi)
mehmet fatma diye hasanı ayşe diye tercüme ettiklerini söylesem umarım siz de gülmezsiniz

yahu arkadaşlar..... yapmayın yaw :mrgreen: bu kararlar her sene kasım ayının son haftalarında yapılan; kararlar bahane, sohbet muhabbet gönüller şahane denilen, sonrasında da şöyle güzel bir hatıra fotoğrafı çekinip herkesin dağılıp çıktığı, hükmü ve bağlayıcılığı olmayan, iki güne de unutulup giden; kısacası meb 19. geleneksel şura şenliklerinde alınan kararlar değil midir? boşuna tartışıp birbirimizi kırmayalım gerennnkk yok :mrgreen:

chch' Alıntı:
Bu ülkeye yapılmış en büyük ihanet harf devrimidir, osmanlıcaya karşı çıkanlar neyin kafasını yaşıyor acaba?

En büyük hain de Atatürk demek istiyorsun herhalde, utanın!

12 yılda eğitimin içine ettiğiniz yetmedi mi? siz kafanıza göre her dersi istediğiniz gibi getirebilirmisiniz. bunun alt yapısı, eğitime olan katkısı, öğrencin kazanımlarını ve gelcekteki faydasını değerlendirmeden ders mi konur. bu kadar rezil bir eğitim sistemi olur mu? ben istersem herşey olur mantığını bırakın. bu Osmanlıca sadece topluma bir mesaj yoksa %99 öğrenci osmanlıcayı öğrenemez. 10 yıl İngilizce dersi veriyosunuz çıkan malzemeye bir bakın.
bu hükümet Osmanlının mirasını tabana şirin görünmek adına seçim malzemesi olarak kullanıyor halbuki bu hükümeti yönetenlerin geçmişine bakın çoğu iran hayranıdır. mısırdaki hasan elbernanın mücalesine ve Müslüman kardeşlerin özentisi ile yaşamışlardır.

Şura kararı sadece bu. Bu dersin zorunlu olacağını düşünmüyorum. Şuralar öğretmenler kurul toplantısı gibi oluyor. Sene başı yok şunu yapacağız yok bunu yapacağız diyoruz ama bir çoğunu uygulamıyoruz. Buda aynen böyle olur. :)

chch' Alıntı:
cantepe' Alıntı:
Osmanli dunyaya ve insanliga ayak bagi olmustur demisti tarih hocamiz. Gercekten oturup dusunursek insanligin hayatina anlam katan bir eseri yok. Dili mi yav he he

Bizim tarihçiler ikiye ayrılır, 1- osmanlı düşmanı olan kemalistler 2- Osmanlıya saygı duyan tarihçiler.

Mesela, bizde üniv. okurken ateist bir kemalist hocamız, osmanlı askerinin başındaki askeri başlığı eleştrip dalga geçiyordu. Yok efendim bir asker o başlığımı tutacak yoksa savaşacak mıymış falan filan. Bende dedim ki, hocam o kadar savaşı o asker kazanmadımı. Rahatsız mı oldun dedi, evet dedim, zar zor "cc" ile geçmiştim. Çünkü sınavda kitap defter serbestti, ne kadar çok m.kemal yazarsan o kadar yüksek puan alıyordun :) al sana tarihçi.

hocam ateist olduğunu nasıl anladın hocanın?

hayalcisuat' Alıntı:
adamlar marsa mekik yerleştirmeye çalışıyo biz nelerle uğraşıyoruz.... afferim bize.! osmanlıcayıda öğrendik mi herşey tamamdır...! aa yok dur daha yapboz yapılacak çok devrim var bizde. nede olsa durmak yok bozmaya devam dimi???

:+1: :alkis:

maksatın ne olduğu gayet açık ve net bir sonraki devrimi göremeyenler utansın.
arşiv arşiv diyenlere kapak olsun...

osmanlıcadan önce dürüstlük dersi olsun. osmanlıyı osmanlı yapan dürüst ve samimi Allah dostlarının olmasıydı. insan kalitesini artımak için önce milli manevi ve kütürel değerlerimizin öğretilmesi ve yaşatılması adına gayret gösterelim. Abdulhamnit han bile bu osmanlıca yazı dilinden latinceye yazı diline geçmek adına çalışmalar yaptırmıştır. bırakın öğrenciyi öğretmenin insan kalitesi bile tartışılır. şimdi osmanlı dersini savunanlara tavsiyem halk eğitim kurslarında osmanlıca veriliyor önce kendiniz bir öğrenin sonra öğrencilere öğretirsiniz. öğrenincede koşarak arşivlere gitmeyin sizi almazlar.

serdar kardeşim bu paylaştığın resimle osmanlının ne lakası var. 1453 den rahatsız olan kesim varsa bu ülkede o da ermenilerdir. oysaki davutoğlun baş danışmanı ermenidir. davutoğlu bugünkü konuşmasında osmanlıca üzerinden siyaset yapıyor peki kendisi osmanlıcayı biliyor mu? neden öğrenmemiş bu kadar önem arz eden bu yazızı akp kaç bakan kaç millet vekili biliyor bundan sonra millet vekili seçilirken osmanlıca bilenlerden mi seçeceksin.
milli ve manevi ortak değerlerimizi siyasi malzeme yapmaktan çekinmeyen sadece tribünlre oynayan siyasetten sıkıldık. gezi olaylarını ben asla kabul etmem ama gezi olayları üzerinden akp ve yandaşları o kadar rant sğladılar ki nerdeye iyi gezi olmuş diyecek kadar ileri gittiler. gezi olaylarındaki yazıyı paylaşıyosun madem yavuz bilgölün o günerde söyledikleri ile bugünli davutoğlunun övgülerini paylaş nerden nereyeeee

Seredar' Alıntı:
Öncelikle 1453 yılından ermeniler rahatsız olamaz.Ermeniler o yıllarda istanbula bile alınmıyordu.Osmanlı sayesinde İstanbul'a girmeye başladılar.

Osmanlıdan rahatsız olan güruhun bir millet olduğunu düşünmüyorum.Aksine Türk Milletinin tarihteki varlığından bile rahatsız olanlar hiç bir millete mensup olamayan zavallılardır.

Başbakanın baş danışmanı Ermeni mi değil mi bilmiyorum.Hiç araştırma gereği de duymadım.
Hem tarihe baktığımızda Atatürk'ün de Ermeni olan Agop DİLAÇAR ı Türk Dil Kurumunun başına getirdiğini görüyoruz.*
Bu da benim için önemli değil.Benim için insanların milletlerinden çok kişilikleri önemli...

*http://tr.wikipedia.org/wiki/Agop_Dilaçar
türk milletinin varlığından rahatsızlık duyulmuyorsa neden TC ibaresi kaldırıldı. neden arif nihat asyanın bayrak şiiri edebiyat kitabından kaldırıldı, andımızdan neden rahatsızlık duyuldu, başbakanın şu anki baş danışmanı agos gazetsinin genel yayın yönetmeni etyen mahçupyandır. bu milletin osmanlıdan rahatsızlığı yok ama yolsuzluktan, ranttan topilden adaletsizlikten eğitime bu kadar sık sık müdahele edilmesinden rahatsızlık var. osmanlı bizim türk tarihimiz arasında şanlı bir yeri vardır. lakin osmanlı ayakları adı altında gavurluk yapılmasından rahatsısız. katrilyonluk saraylarda oturup, peygamber sabrından bahedetmenizden rahatsız, kul hakkı yeyip sonra hz ömerin adaletinden bahsedilmesinden rahatsısız yani takiye yapmayın.

Vay be Bukadar Cahil öğretmen varken bu ülkeden bir cacık olmaz bari açın googleden araştırın
1. OSMANLICA diye bir DİL YOKTUR , alın size AKP borazanı bir gezeteden başlık
http://blog.milliyet.com.tr/osmanlica-d ... ogNo=56234
Osmanlıca denen hucube ; Türkçe fiil kökleri yerine Arapça ve Farsça kelimelerin kullanıldığı halkın anlamadığı (çünkü türkçe konuşuyorlar) ağdalı bir oluşum

2. Buda AKP lilere KAPAK olsun Mecliste sadece 1 milletvekilinin OSMANLICA bildiği ortaya çıktı O isim de MHP milletvekili ve Türk Tarih Kurumu eski başkanı Yusuf Halaçoğlu Meclis beyanı aşağıda

fghgj.jpg

Adamlar kendi seçmeni ile ALAY ediyor , IQ su normalin altında olan biri bile bunu çok rahatlıkla anlar

Geri