Yeni dersler mi geliyor? Dersimiz kaldırılır mı?

Kodla Büyü
MEB, artık Bilgisayar dersini kaldırsa da herkes kurtulsa. Türk halkının neyine bilgisayar, teknoloji, yapay zeka falan. Gavur yapar biz parasını basar, faizle krediyle alırız.
 
MEB 21.yüzyil eğitimi için görüş alacakmış. Bilişim dersi önerilerimizi yazabiliriz. Belki dikkate alınır.
 
Beyin jimnastigi yapalim matematik fen sosyal Türkçe din ingilizce beden egitimi kalkmaz . Bilisim müzik resim kalkabilir .ama bilişim bunların içinde en ağır top. Kalkmaz byuk ihtimal. Ama keşke kalksa. Üç yaşında çocuklar bile bilgisayar biliyor artık. Geçen bizim iki yaşındaki yeğen akıllı telefonla dayisini aradi
bunu yazan bir bilişim öğretmeni olamaz. :eek:
 
üç ihtimal var 1. dersi kaldırırlar okullara btr normu açarlar çok zayıf bir ihtimal
2.si dersi kaldırır branş değişimi ile bir kaç alternatif ki teknoloji tasarım yüksek ihtimalli olur yüzde 40 45 arası
3.sü dersin adına antin kuntin ekler koyup adı değişir (dijital sanatlı el kodlama vel robotik ül bilişim bin teknoloji) gibi birşey olabilir ve iki saat devam eder.
 
Bizim dersler kalkar; dys, mebbis, e okul işlerini de kapsayacak müdür yrd na yakın bir kıvamda ama müdür yardımcısı olmayan formotörlüğü de kapsayan bir kadro açılır.
bunu istemeyenlere branş değişim hakkı verilir belki diyecegim ama bu müfredatsal bir hareket olmamış olur bizim içim
 
Alan değişikliğini unutun arkadaşlar diplomaya dayalı alan değişikliği bile istenmiyor. Bakanından bu konuda tavrı zaten net. Alan değişikliği ihtimal dışı. Gelirse bile teknoloji tasarım ile birleştirilerek yaparlar. Bunuda kimse istemez.
Btr kadrosu maliyet noktasında kabul görmeyecektir.
Olabilecek iki ihtimal var.
1. Hersey aynı kalır. Ders adı ve içeriğinde değişim olur.
2. Bir dönem olduğu gibi tamamen seçmeli hale gelebiliriz. Buda normu iyice zorlar.
Hala aramızda umudunu kaybetmişleri görmek güzel. Bütün kademelerde bilişim artık bir hayal gibi. Dersimiz adına çok olumlu beklentilerim yok.
Çok süslü kelimelerle robotik kodlama, yapay zeka dedikten sonra seçmeli tablosunda kalır her şey.
 
Dersimizin kaldırılmayacağını düşünüyorum. Çünkü yeni seçmeli derslerle desteklediler. Ancak ders içeriğinden yazılım kısmını çıkartabileceklerini ve "temel bilgisayar becerileri"ni hedef alan bir ders içeriği olabileceğini düşünüyorum. Biraz daha sadeleşecek yani içerik. Belki sarmal bir yapıdan vazgeçilebilir. Bakalım bekleyip göreceğiz.
Bence her okulun kendi seviyesine göre karar vereceği zorunlu ancak branşlaşarak seçmeli ders gibi bir uygulama yapılabilir.
Misal 2 saat bilişim alanından bir ders seçilmeli ama bu bilişim alanının kapsamında 3-4 farklı alt ders olmalı. Mekatronik, Temel Bilişim Teknolojileri, robotik kodlama, Dijital tasarım web tasarımı gibi,
5. sınıfta bu derslerden en temeli, sonrasında da öğrenci seviyesine ve okulun imkanlarına göre ileriki sınıflarda diğer alt derslere devam etmeli. Öğrenci 8. sınıfı bitirdiğinde bu derslerin hepsini tamamlamış olmalı. Lisede ilgi ve yeteneğine göre ilerlemeli.
Bugün nöbet 8 saat ders ve oğlumun 2 saatlik veli toplantısından sonra cümleleri toparlayamamış kafamdakini net anlatamamış olabilirim :)
 
Belki de ders saatini bire düşürüp tüm kademelerde olacak dersimiz. Resim, müzik gibi.

Ben şahsen çok mantıklı bir gelişme olacağını sanmıyorum. Yani bizi mutlu edecek bir haber hiç beklemiyorum. Daha BT sınıfı yok, bilgisayar yok ve vermeye de niyetleri yok. Ne bekleyebiliriz ki. Açıkçası fazla umuda kapılmamak lazım. Hayal kırıklığı yaşamak istemem.

Ama BTY dersini kaldırsalar da üzülmeyeceğimden o kadar eminim ki. Hatta ben özellikle kaldırılacağını ya da seçmeli hale getirileceğini düşünüyorum. Seçmeli hale getirecekler ki, normumuzu korumak için müdürün her dediğine evet diyeceğiz. Bence bunu istiyorlar. Verdikleri her işi yapmamızı istiyorlar sanki. Böylece "Verdiğim işi yapmazsan ben de dersinizi seçmem bak. Normun düşer." diye sürekli bizi tehdit edebilirler. Bir korku hapsine sokabilirler bizi.

Gün ola hayrola...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kaldırılabilir diyen kişilerin kafası yerinde mi? Yapay Zeka ve teknoloji almış başını gidiyor.. sizler kalkmış dersin kaldırılmasından bahsediyorsunuz ?Dersin adı ve içeriği değişip sadeleşecek daha da çok kodlama yer alacak. Hatta ilkokul seviyesine kadar kadro gelirse şaşırmam.
Hocam kimsenin dediğiniz gibi yapay zekâyı falan taktığını sanmıyorum. Okullardaki Bilişim Teknolojileri dersi ile bunun olacağına inanan bir zihniyet yok maalesef ülkemizde. Hatta tam tersini düşünüyorlar gibi geliyor bana. Herkes nasılsa bilgisayarı biliyor düşüncesindeler bence. O yüzden kaldırılma ihtimali var. Bence herkesin kafası yerinde. Kimsenin kafasına laf etmeyin derim. Sadece hiç kimse mantık beklemiyor. Beklentiler boşa çıkınca sonu hüsran oluyor çünkü.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geçen bakan akıllı yada teknolojik sınıf gibi bişeyden bahsediyordu. Kodlama derside secmeli eklenmiş. Diyeceği şu: zorunlu ders yok. İsteyen olursa kodlama secsin. O siniflarda bu egitimi alsın
 
Bence 5.sınıf temel bilişim teknolojileri, 6.sınıf sadece kodlama üzerine değişebilir. Ayrıca Sosyal bilgiler dersinde bizim gösterdiğimiz bazı konular var. Başlık: Teknoloji ve Toplum. Bunda bir değişiklik olabilir. Bizler biraz ofis programlarını belki daha detaylı gösterebiliriz. Tabiki Bt sınıfı olmalı.
7 ve 8 lere de alınabilir ders ki böyle olursa ergen ayrıca sadece lgs de çıkacak dersleri daha çok önemseyen bir öğrenci grubuyla da karşı karşıya kalırız. 7ler ve 8lerin büyük bir kısmı ? hala bilişim dersi olsun istiyorlar o ayrı.Bir konuda şu ki kodlama gösterirken koordinat düzlemi vb bazı konuları matematikte daha görmemiş oluyor 6lar.
Ben 5 ve 6 lara derse girmekten memnunum şimdilik 7 lerde olur ama 8 ler sınav stresi dersle ne kadar ilgilenirler bilmiyorum.
Ders 1 saate düşürülürse eğer uygulama pek beklemesinler
 
müfredat sadeleşmesi iyi bir adım olur.öğrenci robot değildir.Ayrıca insanın kendine ayıracağı zamanı olmalı.Sosyalleşmek için demiyorum.Uzmanlaşmak için zaman gerekir.Kalite ders sayısında değildir.Çocuklar öğrenmeyi,araştırmayı öğrenme gibi adımlara ulaşırsa yeterli bir hedef olur.Paint'i iyi kullanıp öğrenmeyi aktarabilirse photoshop da öğrenebilir.Photoshop hadi öğreneyim dememeli.İhtiyacı olduğu için öğrenmeli.Neden öğrenmeliyim?gibi.
Çocuklar ihtiyaç duyduğunda word de öğrenebilir.Şunu da öğreneyim bunu da öğreneyim zihniyeti yüzünden uzmanlık seviyesine gelinemiyor.Herşeyi okulda öğrenmeli diye kaide de olamaz.İhtiyaçı olduğunda ,hayatında karşılaştığı sorunlarda öğrenmeyi aktarabilmeyi yapabilmeli.Şahsen her daldan okuyan biriyim.
Keşke her şeyi merak etmesem.Ömrüm yetmez ki.Bir de sıkıysa yakala daki gibi.Adam en sonunda uzmanlık alanı olan işi yapıyordu.O film aslında çok şeyi anlatıyor.Adam doktorluğu,avukatlığı,öğretmenliği deniyor,uçak kaptanlığını deniyor.Aslında arayışta.Çek konusunda uzmanlığı odak noktası.En sonunda da o işi yapıyor.Kısaca okulda her mesleği öğrenciye yükleyip belli bir seviyeye getirilebilir.Fakat uzmanlık seviyesi bambaşka bir şeydir.Bilgi yetmiyor.haz duymak,ilgi duymak mutlu olmak ancak sevdiğin işte uzman olursun.Eğitim sistemimiz kısaca her şeyi yüklüyor fakat öğrencinin ne istediği önemli değil.Genel kanı,toplum baskısı,sınav puanı sıkıysa yakala daki gibi hadi doktor olayım(deniyeyim) bariye geliyor:D
 
Eğer 5. sınıflara ingilizce hazırlık gelirse ki pilot okullar var şuan o zaman dersimizle ilgili saat azalabilir. Onun haricinde aynen devam eder. Güçlü bir ihtimal adı değişebilir. Sanmıyorum ki özel zaman ayırıp bilişim dersiyle uğraşsınlar. Banada değişiklik ne olursa olsun şaşırtıcı olmaz.
 
Eğer 5. sınıflara ingilizce hazırlık gelirse ki pilot okullar var şuan o zaman dersimizle ilgili saat azalabilir. Onun haricinde aynen devam eder. Güçlü bir ihtimal adı değişebilir. Sanmıyorum ki özel zaman ayırıp bilişim dersiyle uğraşsınlar. Banada değişiklik ne olursa olsun şaşırtıcı olmaz.
Hocam bu sene yapılan yabancı dil ağırlıklı pilot uygulama da 5.sınıflarda bilişim yerine teknoloji tasarım geldi.bizim okul uygulamaya başladı.
 
Bizim branşı Teknoloji Tasarımla birleştirseler nasıl olur ? Sanırım bizim branştan daha avantajlılar.
 
Hocam bu sene yapılan yabancı dil ağırlıklı pilot uygulama da 5.sınıflarda bilişim yerine teknoloji tasarım geldi.bizim okul uygulamaya başladı.
Aynen hocam bildiğim için azalırsa bu şekilde azalır diye düşünüyorum. Her yönden problemli bir branşımız var kitabı yok fotokopilerle yada bilgisayar mobil cihazlar vasıtasıyla notlar soru örnekleri paylaşıp duruyoruz. Ne olursa olsun kitap olmayınca ellerinde anlatılanlar da havada kalıyor çoğu zaman sanki. Velhasıl sıkıntılarla başedebilen kendi kendine birşeyler yapmaya çalışan zümreleriz. Bakalım zaman ne gösterecek. :) Hayat bizi branşımızla test ediyor ?
 
2008 de ilk atandığımda 4+4+4 sitemi gelmemişken, 4-5-6-7-8. sınıflarda hep dersimiz vardı haftada 2 saat. bilişim sınıfım vardı ulaştırma bakanlığının kurduğu vestel promega. en güzel o zaman ders işledim. kendimi öğretmen gibi hissettim.her okula 15pc li lab kurmak çok da zor olmasa gerek. bilişim çağında bilişim dersine önem verilmelidir diye düşünüyorum. ha bana sorarsanız dersin adı değişir sadece. başka da bir şey olmaz! bilişimden sorumlu müdür yardımcısı kadrosu verirlerse de ya da BTR normu ona da razıyım... bu hale geldim 16 senede... branş değişikliği falan hikaye arkadaşlar hayal kurmayalım
 
Talim terbiye veya bakanlık farketmez şu an bu mevkilerde bence liyakatlı adam yok. Sene başı koydukları seçmeli dersler için bir öğretim programı yayınlayamadılar. Sadece bizim branşımızda değil, diğer branşlarda da durum böyle. Saldım çayıra mevlam kayıra durumu var bana göre. Benim öngörüm de şu şekilde; hazır bilişimde iki tane seçmeli ders koyduk, okul şartlarına göre seçmeli dersler seçilsin. Bilişim dersi zorunlu derslerden çıkarılsın denir. Umarım yanılırım...
Bence net bir şekilde olacak olan budur arkadaşlar. Biz de idarenin iki dudağının arasına bakmak zorunda kalırız normumuz düşmesin diye.
 
Bazı arkadaşlar çok iyimser, bence bakanlığın tek amacı şuan malum ders ve grubunun saatinin arttırılması. Liseler de bunu ikinci yabancı dil dersinden kırparak seçmeli adı altında zorunlu kıldılar. Bakalım bu sefer hangi dersten kırpacaklar, umarım bizim dersimiz değildir.
 
10'dan fazla okulda çalıştım. bütün okullarda bilgisayar atölyesi ve bilgisayarlar leş gibiydi. sürekli bunları ayağa kaldırmakla uğraştım. şimdi bi fen lisesinde çalışıyorum. bilgisayarlar fena değil ama 15 bilgisayar var 31-32 öğrenci var. öğrenci mühendislik düşünmüyorsa işim çok zor. ne yaparsam yapayım o öğrenci asla dersi dinlemiyor. bir şeyler öğrensinler diye çok çabalıyorum ama nafile.

okulda sürekli deneme sınavları var. senin dersin gitmiş kimsenin umrunda değil. profesyonel test çözücüler yetiştiriyoruz okulda. ders kimsenin umrunda değil ama işi düşünce herkesin en gözde öğretmenisin.

idare desen bütün öğretmenler öğrencilere çok güzel test çözdürsün ama hocam sen sürekli proje yap, yarışmalara katıl... çünkü biz proje okuluyuz

özetle ben artık yıldım arkadaşlar. bu kafa yapısında olunduğu sürece, meslek lisesi harici tüm bilişim derslerinin ve bilgisayar labaratuvarlarının kaldırılıp her okula eğitim teknoloğu benzeri bir ünvanla bir bilgisayar öğretmeni normu açılmasının daha iyi olacağını düşünüyorum kendi adıma. akıllı tahtalar, site işleri, sosyal medya vb... şeylerle ilgilenelim.
 
Dersin tamamen kaldırılıp alan değişikliği fikri çok uzak geliyor sayımız arttı bakanlıkta
BTR normu ise uzun zamandır çözülmeyen bir sorun olarak hala karşımızda durmakta
Tahminim dersin adı değişip biraz daha sade bir şekilde devam eder.
 
Bence önemli olan, dersin kaldırılıp kaldırılmaması değil; öğrencilere çağın gereklerine uygun, ezbere dayanmayan, işe yarar bilgilerin verilebilmesidir.
İşe yaramaz, ezbere dayalı bilgiler, Müfredattan ayıklanıp; çağın gereklerine uygun, konsantre bilgiler Müfredata dahil edilmelidir.
Günümüzde her şey, otomobil ve araç üretimi, savaş teknolojileri de dahil, yapay zekaya evrilirken, karamsar olmaya hiç gerek yok. Devir, Bilişim Teknolojileri devri... Ama bizler de kendimizi, sürekli güncel tutmalıyız. Karamsar olmaya gerek yok, özgüvenli olmalıyız.
Ders kaldırılsa bile, bizi atacak halleri yok, maaş almaya devam ederiz ama; ülke kaybeder...
Bence bu konuları olumsuz anlamda dillendirip; kendi ayağımıza da sıkmamalıyız. Hani derler ya, (Teşbihte hata olmaz) birilerinin aklına karpuz kabuğu düşürmeye gerek yok.
 
5 ve 6larda birinci dönem konuları o kadar sıkıcı ki, ben bile anlatırken keyif almıyorum. Öğrenci nasıl keyif alsın ki. Kesinlikle çok ciddi bir değişiklik gerek.

Dijital vatandaşlığın 9 boyutunu bilmese ne olur ki. E-devlet, teknolojinin kullanıldığı alanlar vs vs vs.

Hayatta kullanılan bilgiyi vermek lazım. Algoritma, akış şeması bile ağır geliyor çocuklara. Ben öyle görüyorum.

Ben algoritma anlatırken internetten bir kek tarifi açıyorum ve kekin yapılış aşamalarının yazı ile anlatılmış halini göstererek, işte bu algoritma diyor geçiyorum. İki sayıyı toplayan algoritma deyince kafaları karışıyor.
 
hekesler yazmış bir toto loto da ben yapıyım.

dersi ilkokula kaydırırlar.
2-3-4 lerde zorunlu olur.

bilişim junior
btr junior

btr normu hayalden ibaret.
müdür yardımcı soslu btr hayal bile değil.

sürpriz
tektasçıları, bilişimci yaparlar

5,6,7,8 lerde zorunlu olur.
 
Kaldırılmaz adı değişir içerik sunulur mu derseniz hiç sanmam . Doğan görünümlü Şahin gibi adımız değişik içimiz aynı emekliliğe kadar devam ederiz . Zayıf bir ihtimal ilkokula da ders gelebilir ama sınıf öğretmeni girer
 
Bakan konuşmasında ders içerikleri güncellenecek dedi, çok bir şey beklememek lazım. Ders saatleri değişecek olsa sene başı değişikliğinde güncellenirdi. Bilişim dersinin içeriğini bt sınıfı olan ve olmayanlara göre ayırsalar daha iyi olur. Bt sınıfı olmayanlar için de ders kitabı basılırsa daha yararlı hale gelebilir dersimiz.
 
Geri
Üst