Yine sadeleştirmeye gidilecekmiş. Breh breh breh! Arkadaşlar hatırlıyor musunuz bilmiyorum? Eğitim sistemi bu iktidardan önce de süper değildi ama liyakat vardı. Hem öğrencide hem öğretmende liyakatten bahsediyorum. İlkokuldan sonra sınav ile anadolu liselerinin ortaokul bölümüne geçiliyordu. Lisede de anadolu lisesi veya fen lisesi kazanamayan öğrenci düz liseye gidiyordu. Düz lisenin de kendi içinde süper lisesi vardı. Sonra ne yaptılar, süper liseler kaldırıldı, tüm düz liseler anadolu lisesine çevrildi. Evet evet. Aynen böyle denildi: "madem bu müfredat bu kadar iyi, tüm liselere bu müfredatı uygulayalım" dendi. Hayır hayır! Aptallıktan veya basiretsizlikten değildi. Süzme kötülükten yaptılar bunu. Daha da ötesi, kendi çocukları anadolu lisesi, fen lisesi kazanacak kapasitede değildi. "Bizim çocuklar kazanamıyorsa, biz de hepsini anadolu lisesine" çeviririz denildi. Sonra ne mi oldu? "Bizim çocuklar bu konuları anlamıyor" denilerek, anadolu lisesi müfredatı yerle yeksan edildi. İngilizce hazırlıktan başlanarak, önce ingilizce dersleri, sonra almanca, sonra TÜMMMM müfredat düz lise müfredatına çevrildi. Eşitlik sağlanmış oldu. Ohhh misss mk! Yani "akademik becerisi olmayan öğrenciler akademik eğitim alamıyorsa, becerisi olanlar da bu eğitimi almasın" denildi. Sonrasını biliyorsunuz, felaket bir dincileşme, felaket bir liyakatsizleşme, malum liselerin açılması için nüfus şartının 50 binden 5 bine indirilmesi, liselere mahalli yerleştirme, malum branşın derslerinin her yeri kaplaması, meslek ortaokulları açılacak diye reklamı yapılıp sadece malum ortaokulların açılması vs. derken eğitim sisteminin içinden geçtiler. Tüm öğrencileri de tüm öğretmenleri de eşitlediler. Öğretmenin liyakati de sıfırlandı çünkü anadolu ve fen liselerine de öğretmen sınavla giriyordu. En iyi-en elit öğrenci ile, en iyi-en yetkin öğretmen eşleşiyordu. Sistem süper değildi ama rahmet okuyoruz resmen. Yahu ben anadolunun en ücra beldesinde en iyi öğretmenlerden inanılmaz iyi bir eğitim almışım. Şu an var mı böyle bir şey?
Bizim branş açısından değişen hiçbir şey olmaz. Ölmüşüz açıkçası. Başlıkta branşımıza dair, müfredata dair umut besleyen birkaç arkadaşı görünce, bir tuhaf oluyorum. Bunca senedir
ben başka ülkede mi öğretmenlik yapıyordum, bunca şeyi başka ülkenin iktidarı mı yaptı? Bizim dersi komple kapatıp, bizi de "hizmetleriniz için teşekkür ederiz, işte tazminatınız, bundan sonraki hayatınızda başarılar dileriz" diyerek kapı dışarı etseler, branş adına umut besleyen arkadaşlara şaşırdığım kadar şaşırmazdım açıkçası.