Bu konu öğretmenler odasında konuşulduğunda şöyle bir dikkat ettim kimsenin umrunda bile değil. Adamlar biliyor çünkü derslerinin başına bişey gelmeyeceğini aynen devam edeceklerini. Bizde hep diken üzerindeyiz çünkü bakan kaldırılacak dersler ve eklenecek dersler var dediğine göre muhakkak gözden çıkarılacak ilk ders bizimki diyoruz geçmişteki acı tecrübelere bakarak.Halbuki bir öğretmen için (hele ki teknoloji çağında bir bilişim tek. öğretmeni için) bundan daha üzücü birşey olamaz diye düşünüyorum
Aynen öyle Hocam, eğer eğitimde birşeyler düzeltilmek isteniyorsa sahadan 3-5 aktif öğretmeni çekip ne yapalım diye sormalılar bence. Hatta 1 yıl Bakanlıkta kalmalı ve destek olmalı çalışmalara.
Aslında yapılması gerekenler çok ama çok basit.
1. Sınıfta kalma geri gelmeli, ciddi sıkıntı oluşturan öğrencilere ciddi disiplin cezaları verilmeli ki sınıfın geri kalan 27 öğrencisinin de zamanını çalmasınlar. Şu anda bu 2-3 öğrenciyi topluma kazandırma çabasıyla geri kalan 27 öğrencinin belki de her ders 20dk sını çalıyoruz.
2. Çocuklara çocukların dilinden konuşulmalı. Okullara sorsanız şuan en sevilen dersler Bilişim ve Beden Eğitimidir en sevmedikleri dersler Matematik ve Sosyal Bilgilerdir. Sevilen dersler ile sevilmeyen dersleri bazı derslerde entegre edip işlemek lazım ve sevilen dersleri artırmak lazım ki çocuk okulu sevsin. Okulu seven çocuk zaten onun için tüm kurallara uyar.
3. Müfredatlar sahadaki öğretmenlere danışılarak belirlensin ve kitap içerikleri sahadaki öğretmenlerle birlikte oluşturulsun bakın bakalım kaynak kitap kalıyor mu şu anda birçok ders kitabı kenarda kalıyor.
4. Okullara 2şer BT öğretmeni atansın 1i teknik sorunlarla ilgilensin 1i derslere girsin. Hem onu yap hem onu yap olayı çok saçma. Hem karnım doysun hem pastam dursun olayı olmuyor.
5. Okullara işletme mezunu yöneticilikten anlayan, bilgisayar programlarına hakim, EQ su yüksek öğretmeni motive edebilecek yöneticiler atansın. Şu norm meseleleri tek merkezden yönetilsin seçmeli ders saçmalığı kaldırılsın çünkü amacına ulaşmadı. Yada eba gibi bir sistem yapılsın çocuklar online olarak oradan seçsin ve program yapılıp direk okullara hangi sınıfların hangi ders alacağı bildirilsin.
6. Ders programları tek merkezden yapılsın böylece torpil olayları ortadan kalmış olsun.
7. Başarı belgeleri tek merkezden verilsin belli kriterleri olsun öğretmen bunları sisteme işlesin gerekirse 1 ders saatinde çocuklar da görüşlerini sisteme girsin ve öğretmenlere buna göre başarı belgesi verilsin.
8. Kendini geliştirmek isteyen öğretmenlere imkan tanınsın, her ilde her branşla ilgili vakıflar kurulsun Bilişim Vakfı olsun mesela orada bu öğretmenler kaynaşsın sorunlarını konuşsun beraber çözüm bulsun.
9. İlçe formatörleri 1 değil 5 tane olsun her okul bölgelere ayrılsın ve öğretmen formatörüyle ayda 1,, 2 ayda 1 görüşsün.
10. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ayrılsın. Din ayrı Ahlak Bilgisi ayrı olsun, çocuklar dua sure de öğrensin ancak değerler eğitimini de okullarda öğrensin çünkü ailede alamıyorlar. Hatta senede 1 hafta 2 hafta veliler de zorunlu eğitime alınsın.
Eğer eğitimde gerçekten düzeltmeler olunsun isteniyorsa sadece bu 10 madde ya, 20 yıllık eğitimciyim biri sesime kulak versin.