Yeni Talim Terbiye K. Kararı Sonuçları(Öğretmenlik Alanlarının Güncellemesine Dair)

Kodla Büyü
Merhabalar hocalarim geçen gün idaremiz beni çağırdı ve norm fazlası olduğumu söyledi ilçeyi aramışlar haberimiz yok bakanlıktan gelmiş denilmiş. Hocam anlamadık diyor idaremiz de nasıl oldu. Neyse
Sonraki günlerde
telefonuma mesaj geldi.
"Lisans mezuniyet bilgilerinde hata/eksik bulunanlarin 24 Nisan 2025 Persembe gunu mesai bitimine kadar MEBBIS "e-Personel" modulu uzerinden ogrenim bilgilerini guncellemeleri gerekmektedir. Konu ile ilgili gorev yaptiginiz IL MEM lerden bilgi alabilirsiniz. B001"

Acaba norm fazlası olmam bu alan değişikliği ile ilgili mi sonuçlar ne olacak. Böte mezunuyum bende.
Hocam şu an hepimiz Bilişim teknolojileri alanında Kaldığımız için öyle görünüyordur. Mebbisteki kayıtlar düzelince bu durum sizin için ortadan kalkmış olur.

KONUYLA İLGİLİ BİR GELİŞME:
Öğretmenlik alanlarının güncellenmesiyle ilgili Bakanlık'tan bir uzman ile bizzat telefonda görüştüm.
Ortaokul ve Liselerde çalışan TEF mezunları için uzmanın paylaştığı bilgiye göre okutulacak derslerin tamamını kapsadığından dolayı Personel Başkanlığı görevde olanlar için tercih hakkı sunacakmış. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanını seçmeleri halinde ortaokul ve liselerde normları devam eder dedi. Ancak bu durumda atama alanı "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri" olacağı için artık meslek liselerine yer değiştirme hakları sona ereceğini de bildirdi. Bilginize.

Öğretmenlik alanlarının güncellenmesiyle ilgili Bakanlık'tan bir uzman ile bizzat telefonda görüştüm.
Ortaokul ve Liselerde çalışan TEF mezunları için uzmanın paylaştığı bilgiye göre okutulacak derslerin tamamını kapsadığından dolayı Personel Başkanlığı görevde olanlar için tercih hakkı sunacakmış. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanını seçmeleri halinde ortaokul ve liselerde normları devam eder dedi. Ancak bu durumda atama alanı "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri" olacağı için artık meslek liselerine yer değiştirme hakları sona ereceğini de bildirdi. Bilginize.
Zamanında 2005 yılları gibi lise-ortaokul aynı derse giren edebiyat ve matematik gibi derslerde de aynısını yapmışlardı. O şekilde ortaokul Türkçe branşını seçen edebiyat mezunu arkadaşlardan duymuştum. Geri dönme hakları yoktu.

TEF mezunu olup norm fazlası olanlar için atama yapacaklar mı? Bu konuyu sorabildiniz mi acaba?

Hocam halk eğitimler ve bilsemleri de sorsaydınız keşke☺️

Bu durumda hem Bilişim Teknolojieri alanındakileri hem de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanındaki aynı anda mağdur etmeyi başarmış bakanlık. Bravo, büyük iş yapmışlar.

Son düzenleme:
Bu durumda hem Bilişim Teknolojieri alanındakileri hem de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanındaki aynı aynda mağdur etmeyi başarmış bakanlık. Bravo, büyük iş yapmışlar.
Tef in hak kaybı var sadece bence. Bötelerin avantajına gibi duyuyor kağıt üstünde.

İdareci atamalarında da tefliler ortaokula atanamayacak mı acaba?
Benim anladığım eğer Bilişim Teknolojierli Alanı'ndan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Alanı'na geçiş yaptıysa atanabilecek. Çünkü Bilişim Teknolojileri Öğretmenlik Alanı bundan sonra yalnızca mesleki liseler için geçerli olacak.

9 sayılı çizelgelerdeki geçici maddeler yeni kararla devre dışı kalmıştır. Ancak asıl maddelerde değişiklik olmamıştır.

Alanı Kaldırılan veya İstihdam Alanı Daralan Öğretmenler(Asıl Karar)
Madde 11 - (1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da öğretmenlerin “Okutacağı Dersler” sütununda belirtilen derslerin öğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar. Bu öğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir.

Tüm yazılar ışığında benim yorumum, Ortaokul ve Anadolu Liselerinde BÖTE; Meslek Lisesi, Bilsem, Halk Eğitim, Çok Programlı Liselerde TEF kadrosu verilecektir. Ortaokul ve Anadolu Lisesinde norm fazlası olmak istemeyen, TEF öğretmenlerine BÖTE'ye geçiş alan değişikliği hakkı tanınacaktır. Bilsem, Halk Eğitim vb yerlerdeki BÖTE öğretmenleri norm fazlası olacaktır, ancak mesleki derslere giremediğinden onlara alan değişikliği hakkı verilmeyecektir.
Birkaç güne sistem otomatik olarak, norm durumlarını düzeltecektir. Büyük ihtimalle yeni normlardan sonra tekrar norm fazlası atamasına süre yetişmeyecek ve isteyen öğretmenler iliçi-ildışı atamayla normuna uygun okulu tercih edecektir. Bu durumda iliçi ve ildışı atamalarda normalden daha çok Ortaokul ve Anadolu lisesi kadrosu açık görünebilir.

Ortak Alanlar
Madde 8 - (1) Yabancı Dil, Rehberlik, Bilişim Teknolojileri, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi alanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alanlardır.

Bu madde, şu an yapılan uygulamalarla uyuşmayan, kafa karıştıran maddedir.

Son düzenleme:
bu olay döner dolaşır yine bende patlar. norm fazlası olup resen atanırım kesin. yabancı dil sınıfında da norm fazlası olup resen atanmıştım.

not: böte, ortaokul, 16 saat ders.

Bilsem, Halk Eğitim vb yerlerdeki BÖTE öğretmenleri norm fazlası olacaktır, ancak mesleki derslere giremediğinden onlara alan değişikliği hakkı verilmeyecektir.
Bu dediğiniz olursa davalık olur ve ilgili çizelge uygulanamaz.
Madde açık. Alan daralırsa okutabileceği derslerin olduğu alanlara geçiş hakkı verilir.

Madde 11 - (1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alanaya da öğretmenlerin “Okutacağı Dersler” sütununda belirtilen derslerin öğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alandeğişikliği yoluyla atanırlar. Bu öğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir.

Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin durumunu düzenleyecekler gibi duruyor. Çünkü şu anda ortak derslerimiz olduğu için mahkemelik bir durum var. Bence ders ayrımını daha keskinleştirecekler.

Norm fazlası hale gelen ilde 3 yılını doldurmayan bilişimcilere il dışı hakkı(sanki yer varmış gibi) verilmesi lazım. Gerçi var gibi ama net değil.

Madde açık. Alan daralırsa okutabileceği derslerin olduğu alanlara geçiş hakkı verilir.

Madde 11 - (1) Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alanaya da öğretmenlerin “Okutacağı Dersler” sütununda belirtilen derslerin öğretmenliğine, istekleri de dikkate alınarak alandeğişikliği yoluyla atanırlar. Bu öğretmenlerin yeni alanlara atanmasında, atanacakları alana uygun eğitim verilir.
BÖTEliler, meslek derslerini okutamadıkları için zor görünüyor.

Bilsemler de öğrencilerin büyük bölümü ilkokul-ortaokul seviyesinde "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" dersi alıyor. Lise grupları proje çalışmalarında alana göre ilerliyor. Eğer burada BÖTE mezunlarına siz Bilsemde derse giremezsiniz, ortaokulda derse gireceksiniz denirse saçma bir durum oluşuyor. Burası kesin davalık olur bence..

@zulfikar1985 hocam birkaç yerde de yazmışsınız fikrinizi. Ortaokulda çalışan TEF'lilerin bu durumda "Alanı Daralan Öğretmenler" kategorisine giriyor. Diğer yandan BİLSEM ve HEM'lerde BÖTE mezunları kadro alamaz ise onların da "Alanı Daralmış" olmuyor mu sizce?

BBNET
Geri