Yenilikçi Sınıf 3D Yazıcısı -Creality K1C

Kodla Büyü
arkadaşlar benim yazıcıda hiçbir sıkıntı yoktu bir sürü baskı aldım ama 2seferdir baskı alamıyorum. nozzle baskı verecekmiş gibi hareketlerini yapıyor ama sanki filament gelmiyor uca. nozzle kendi kendine hareket ediyor ama sonuçta ortada baskı olmuyor. ne yapmak lazım? ben çok acemiyim bu konuda. izleyebileceğim bir video var mı güzel anlatan?

arkadaşlar benim yazıcıda hiçbir sıkıntı yoktu bir sürü baskı aldım ama 2seferdir baskı alamıyorum. nozzle baskı verecekmiş gibi hareketlerini yapıyor ama sanki filament gelmiyor uca. nozzle kendi kendine hareket ediyor ama sonuçta ortada baskı olmuyor. ne yapmak lazım? ben çok acemiyim bu konuda. izleyebileceğim bir video var mı güzel anlatan?
uç tıkanmış olabilir mi?

arkadaşlar peki bu nozle ın tıkanmaması için ne yapmamız gerekiyor?
1-her baskı sonrası filamenti çıkarcaz mi?
2- bazen baskı tablaya yapışıyor zor çıkıyor. yapıştırıcı çıktı kutudan onu mu sürmemiz gerekiyor?
3- baskı bittikten sonra yazıcıyı ne zaman kapatmalıyız?
videolar izleyip öğrenmeye çalışıyorum. Daha hızlı öğrenmem için soruları ceveplarsanız çok sevvinirim arkadaşlar

1. Çıkarmanız gerekmez. Yazıcı yazdırma işlemi bitince filamenti az da olsa geri çeker.
2. İlk katman yüksekliğini 0.2 değil de 0.24 falan yapabilirsiniz. İyi yapışması bir sorun değil. Yapıştırıcının görevi yapışmayı daha da sağlamlaştırmak. Modeli baskı bitince hemen değil de soğuyunca çıkarmayı deneyin. K1C kullanıyorsanız manyetik tablayı yazıcıdan çıkarın, daha hızlı soğuyacaktır. Hafif yamultun, baskının bazı yerleri kendiliğinden kalkacaktır, sonrasında çıkarması kolay olacaktır.
3. Yazıcıyı nozzle sıcaklığı 50-100 dereceye soğuduğunda kapatırsanız iyi olur.

Bu kadar kısa sürede yazıcının nozzle'ının tıkanması normal değil. Muhtemelen filamentle ilgili sıkıntı vardır. Olası sebepler:
1. Kalitesiz filamentlerin kalınlığı bazı yerlerinde fazla olabiliyor, oraya denk geldiğinde extruder filamenti itemez.
2. Filamente uygun sıcaklık değerinde nozzle'ı ısıtmıyor olabilirsiniz. Mutlaka her filament için sıcaklık kulesi basıp, uygun sıcaklığı tespit edin.
3. Filament tozlu ortamdaysa üzerindeki tozlar bir süre sonra nozzle içerisinde birikebilir. Bu da tıkanıklığa sebep olabilir.
4. Filament nem tutmuş ya da eskimiş olabilir. Bu durumda extruder ya da beyaz renkli olan PTFE tüp içerisinde gevrediği için kırılmış olabilir.

Benim size tavsiyem, filamenti çıkarıp, 1-2 metresini kesip atın. Filamenti takarken nozzle sıcaklığını 220 falan değil 250 derece yapıp, o şekilde takın. Böylece akıcılığı artırmış olursunuz. Filamenti çıkarırken göz kararı yazıcıdan çıkan kısmının uzunluğuna bakın. Çok kısa ise filament kırılmış içinde kalmış olabilir.

hocam nozle ı değiştirdim. filamenti gönderdiğiniz videodaki gibi çıkarttım ama o teli aşağıya itemiyorum. orda bi tıkanıklık var. sanırım nozle değil de extruderde bi sıkıntı var. yarın da uğraşıp servis çağırcam. servis için fatih pys yi mi kullanıyoruz yine?

Üst kapakta PLA için oda sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıkmıyorsa kapalı kalsın yazıyor hocam.

Elinizde .gcode dosyası varmı hocam. Denedim ama tüm katmanları aynı sıcaklıkta basıyor. dolayısıyla değişen birşey olmuyor.
hepimizde aynı yazıcı var ve default ayarları hepimizde aynıdır diye düşünüyorum. Sıcaklık yada geri çekme değerleri ile oynamadım
nozzle 230, tabla 50 derece
hocam ben slicer olarak orca kullanıyorum ve hazır stl değil kendi menü içerisinde tıklama ile otomatik olusturabiliyorsun ısı değerlerine kadar tavsiye ederim.

Arkadaşlar uç un kısa sürede tıkanması iyi birşey değil.
1- Mutalak nozzle iğnesi alın. bu iğne ile bazı tıkanıkları sökme takma işlevi yapmadan çözebiliyorsunuz hatta ben 5 li takım aldım zamanla yamulmalar olabiliyor. Yada 3D yazıcı yeni alan arkadaşlarıma hediye etmek içinde lazım olabiliyor.
2- Flamentiniz bayat, nem almıs olabilir bosa akıtırken pıt pıt sesler geliyorsa bu bir gösterge oalbilir eli ile kolayca kırılıyorsa bu da bir göstergedir. Ben bu durumlar için nem alıcı cihaz aldım.
3- Tabla yapıskanlık önemlidir. Tablaya ben prit sürüyorum ve tabla ayarını dikkatli yapıyorum eğer bu ayar kaçar ise maalesef nozlle için iyi olmuyor.
4- Baskı aldıktan sonra nozzle sıcaklığı 50 derecenin altına inmedikce makinayı kapatmayın kesinlikle bu içeride flamentin sismesine ya da tıkamasına sebeb olabiliyor
5- Flamenti sorun cıktığında makinadan sökün 2 metre kadarını kesip atın yeniden öyle takın 1.75 mm ayarı bazen bazı nedenlerden dolayı sıkıntılı olabiliyor.
6- 0.6 nozzle kullanabilirsiniz. bu hem size hız oalrak döner hemde daha az tıkanma. Ancak hassas ve ince baskılarda yine 0.4 e dönmeniz gerekebilir.

Aynı sıkıntı bende de oldu hotend yani nozzle içinde tıkanıklık var k1c nozulle tıkanıklık yazdın mı YouTube a videolar çıkıyor. Bende yarın sokecegim

Bende extruder sorunu vardı. Söküp açınca resimdeki gibi küçük bir parça vardı iki dişli arasında. Acaba gönderdikleri filament kalitesi tarihi ne ya da hızlı yazıcılara uygun mu diye düşünmeye başladım. Yukarıda hocamın da dediği gibi tıkanma vs normal değil. Dört yıldır kullandığım Ender3 pro da bu kadar çabuk nozzle tıkanması görmemiştim.

Ekli dosyalar

• 20250417_100710.webp
    20250417_100710.webp
    68.3 KB · Görüntüleme: 67
Üst kapakta PLA için oda sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıkmıyorsa kapalı kalsın yazıyor hocam.

Elinizde .gcode dosyası varmı hocam. Denedim ama tüm katmanları aynı sıcaklıkta basıyor. dolayısıyla değişen birşey olmuyor.
hepimizde aynı yazıcı var ve default ayarları hepimizde aynıdır diye düşünüyorum. Sıcaklık yada geri çekme değerleri ile oynamadım
nozzle 230, tabla 50 derece
Yazsın hocam kasa içi genel sıcaklık yüksek olduğunda pla tıkanma yapabilir. Sonuçta yazıcıyı sınıfta kullanacağız -10 derecede değil.

5 kg filament bastıktan sonra ilk defa tıkandı küçük bir filament parçası kalmıştı aynı arkadaşın fotoğraftaki gibi. Herhalde filament kaliteside etkiliyor

Benim evde kullandığım Ender 3 v3 ile bu yazıcının hotendi aynı. Ben de ilk aylarda 3 defa tıkanma yaşadım. Tıkanmayı yazdırma işi bitince filamenti üstünde bırakarak çözebildim. Zaten sorun filamenti çıkarırken oluyor nasıl oluyorsa. Yanında gelen filamentlerde sorun olacağını sanmıyorum. Bazen 1 yıldır nemli ortamda duran filamentle düzgün baskı bile alınabiliyor. Ama her zaman değil tabii.

Son düzenleme:
Bende extruder sorunu vardı. Söküp açınca resimdeki gibi küçük bir parça vardı iki dişli arasında. Acaba gönderdikleri filament kalitesi tarihi ne ya da hızlı yazıcılara uygun mu diye düşünmeye başladım. Yukarıda hocamın da dediği gibi tıkanma vs normal değil. Dört yıldır kullandığım Ender3 pro da bu kadar çabuk nozzle tıkanması görmemiştim.
Filamenti almıyor tık tık ses geliyordu. Extruderden aynı şekilde parça çıkardım.
Boş günümde müdür yardımcısı laboratuvara girip kullanmış. Hiç söylemedi de. Geçmişte görünüyordu yapılanlar sorunca denedim falan dedi. Muhtemelen kilitliyken filameti çıkarmaya çalışmış ondan kırılıp içeride kalmış diye düşünüyorum.Ondan olabilir mi emin değilim.

yazıcım okuldaki ağa bağlı ve okulda akıllı tahta vs. internete bağlanan cihaz olursa k1c farklı ip alıyor sürekli ve print programında çevrim dışı oluyor?

ben de aynı şekilde tık tık ses gelmeye başladı bugün extruder söktüm dişlilerde hafif filament takılıntıları vardı ama tam nozzle girişinde filament kırılmış 240a kadar ısıtmama rağmen dün bir şey çıkmamıştı şimdi nozzle değiştircem kırmızı filament iyi değil sanki çok eriyor duman çıkıyor anlayamadım.

Nozzle tıkanmış ucu baya kötü olmuş komple değiştirdim çözüldü sorunum 👍

Son düzenleme:
BBNET
Geri