baynadir' Alıntı:
arkadaşlar öncelikle helal haram kısmına deyinmek istedim...
ismini vermeyeceğim birkaç banka katılım hesabı gibi birşeyleri varya hani, adam konut kredisine aylık %1,29 katılım payı istiyor diğer bankalarda %1,09... elindeki paraya kâr payı veriyor %8-9, diğer bankalarda %10-12... şimdi bunlar faizin insafsız tarafını kullanıp milletin dini inançlarıyla oynamak değilde nedir?
mademki bu yaptıkları faizcilik değil o zaman diğerleri hiç değil kardeşim... ayrıca sürekli gelir haram ise maaşta haram... ha diyeceksinizki o çalıştığımızın karşılığı, ozaman bankanın verdiğide paranı çalıştırma sonrasındaki KÂR PAYI... sömürücülere aldanmayın hocam...
ayrıca diyanette görevli fetva hocaları bankalardaki getirinin yada kredi almanın haram olmadığını söylüyorlar... ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmem ama onlar kur'an-ı kerim'i benden iyi biliyorlar ben onların dediğini söylüyorum...
altına gelince küçük yatırımcı satıyor doğrudur... haberlerde yaratılan panikten dolayı ve büyük yatırımcı öyle olmasından memnun... ben satmıyorum aksine almaya devam ediyorum... gram aynı gram elbet yükselecek...
Her şeyden önce şahsınıza karşı birşey yazmak istemediğimi, sadece yanlış bildiğinizi düşündüğüm konularda sizi bir meslektaşım, arkadaşım olarak görerek bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Hem burada bu konuyu takip eden bir çok kişi de bu vesileyle öğrenmek istediklerini öğrenebilirler. Bir de kesinlikle katılım bankalarını savunduğum da düşünülmesin. Ben sadece dini açıdan bildiklerimi paylaşacağım. Bu konuda çok şey okudum, takip ettim, elbette fetva verecek ya da kesin böyledir diyecek kapasitede de değilim ancak bildiklerimi paylaşma zarureti hissettim.
Öncelikle parayı para karşılığında borç vermek faizdir ve bu dinimizde kesinlikle haramdır. Alınması ve verilmesi de haramdır. Ev alma gibi zaruri durumlarda, borç da bulunamadığında, vadeli alış imkanı da yoksa son çare olarak kredi çekilebilir çünkü ev zarurettir, enflasyon altında kaldığında faizin ne kadar faiz olduğu da belli olmadığından zaruret durumunda kullanılabilir görüşü bulunmakatır, ama ihtiyaç kredisi bile çok zaruri değilse kullanılması uygun görülmemiştir. Kaldı ki kullanılabilir olması haramı helal kılmaz.
Sizin ilk değindiğiniz nokta, vadeli satış yapan katılım bankalarının verdiği oranlarının faizlerden bazen yüksek olması faizi caiz kılmaz. Faiz düşük olabilir ama faizdir, haramdır. Bazen de vadeli satış düşük olabilir. Sürekli gelirin haram olduğu cümlenizde bir eksiklik ve yanlışlık var, heleki bunu maaşla bağdaştırmanızı anlayamadım. Kur'an-ı Kerim açarsınız faiz ile ilgili ayetleri açık açık görürsünüz, heleki bu ayetlerle ilgili peygamberimizin hadislerini ve uygulamalarını okursanız ne kadar önemli bir konu olduğunu görürsünüz.
Bence kesinlikle faizin ne olduğu hakkında fıkhi bilgiye ihtiyacınız var. Okuyup okumamak tabiki size kalmış ama yanlış bildiğinizi söylüyor ve size doğruları okumak için kaynak sunuyorum.
"ayrıca diyanette görevli fetva hocaları bankalardaki getirinin yada kredi almanın haram olmadığını söylüyorlar..." kaynak verir misiniz hocam? Hangi durumlarda, hangi şartlarda, hangi tür getirinin ve kredi almanın sizin deyişinizle haram ama gerçekte zarurete binaen uygun görüldüğünü okudunuz? Bakın burası çok önemli.
Yukarıda bahsettiğim bazı zaruri durumlarda ve faizlerin enflasyondan düşük kaldığı durumlar kredi kullanmak uygun görülmüş. Hayrettin Karaman'ın yazılarında da bunları görebilirsiniz. Ama yukarıdaki cümleniz bazı özel durumları genellediği için çok tehlikelidir. Kur'an-ı Kerim'de açık açık paranızı para karşılığı borç vermenin haram olduğu yazarken yukarıda yazdığınız Allah korusun insanın inancını sakata getirir. Bir müslüman haramı işleyebilir, ama harama helal diyemez, bu Kur'anı, Allah kelamını inkar etmektir. Bunu bilerek yapmadığınızı biliyorum ama çok önemli bir nokta olduğu için de uyarmak istedim.
Kaynaklardan önce son bir örnek. Dinimizde bırakın insan etini domuz eti bile haramken, açlıktan ölüm tehlikesi olduğunda, yiyecek birşey bulunmadığında, sadece hayatta kalacak kadar ölü insan eti bile yeneceğine dair hüküm vardır. İşte faizin hangi durumlarda haram olmasına rağmen zarurete binaen kullanılabileceği buna benzer.
İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman'ın yazılarıdır.
http://www.hayrettinkaraman.net/konular/ekonomi/faiz/
Özellikle "Faizsiz Finans kurumları" yazısını
http://www.hayrettinkaraman.net/yazi/hayat/0300.htm okumanızı tavsiye ederim.
İnternet üzerinden altın alım-satımı (Katılım bankası altın hesapları)
http://www.hayrettinkaraman.net/sc/00276.htm
Katılım bankaları, kâr payı ve faiz
http://www.hayrettinkaraman.net/makale/0818.htm
Katılım bankaları ve faiz
http://www.hayrettinkaraman.net/makale/0264.htm
Katılım Bankaları ve faiz (2)
http://www.hayrettinkaraman.net/makale/0265.htm