Altın piyasası durumu

Kodla Büyü
efekentli' Alıntı:
eya hocam yarın yada Cuma günü önemli bir olay var mı?Altını etkileyebilecek?

Gündemden biraz uzak kaldım, şimdi biraz araştırdım görünen pek bir şey yok. ABD tarafından bir iki verinin açıklanması var, olumsuz açıklamalar altın-onsu yukarı biraz çekebilir deniyor ama ben altın-tl'nin biraz daha düşeceğini düşünüyorum. Kimse ne olacağını bilmiyor. Yılbaşından beri düşündüğüm dolar-tl'nin düşüşü altın-tl'yi hissedilir şekilde etkiliyor. Şu an 92-93 TL. Onsu 1600-1700$ arasından çıkmadığı sürece yatay gidecek gibi bir süre daha. Uzun süre yatay giderse fiyatın daha da düşeceğini düşünüyorum. Ama belli bir dip noktasından sonra kuvvetli alımlar da bekliyorum. Fakat bu 1-2 senelik bir süreç. Benim düşüncem öyle...

Sadece tahminler...
 
mamoste65' Alıntı:
http://www.altinpiyasa.com/
burda fiyatların altındaki grafikten aylık takibin yapabilirsiniz.malesef çok sonra farkedince edindiğim acı tecrübelerden biri oldu bu site. :D

http://goldprice.org/live-gold-price.html Bu sayfadaki grafikten de çok detaylı anlık grafik elde edilebiliyor, daha önceki mesajlarda paylaşılmıştı. Aylık, yıllık, haftalık, günlük, dklik, anlık...
 
mayıs sonuna kadar 88-89 tl ye gerileceği yönünde bir çok yazı okudum. tabi bunlar onların yorumu
 
bir yorumcu altın için desteğin 94-88 olduğunu söylemişti

94 gördü 88 de görüp döner diye tahmin ediyorum
 
ek dersi aldığımda 90 olsa alıp biraz daha bekleyebiirim.
düşersede bahtımıza.
Yükselirsede
 
bu seviyelerde alıp bekleyenler uzun vadede 2 yıl sonra 150 ye bile satabilirler diye tahmin ediyorum
 
eya' Alıntı:
efekentli' Alıntı:
eya hocam yarın yada Cuma günü önemli bir olay var mı?Altını etkileyebilecek?

Gündemden biraz uzak kaldım, şimdi biraz araştırdım görünen pek bir şey yok. ABD tarafından bir iki verinin açıklanması var, olumsuz açıklamalar altın-onsu yukarı biraz çekebilir deniyor ama ben altın-tl'nin biraz daha düşeceğini düşünüyorum. Kimse ne olacağını bilmiyor. Yılbaşından beri düşündüğüm dolar-tl'nin düşüşü altın-tl'yi hissedilir şekilde etkiliyor. Şu an 92-93 TL. Onsu 1600-1700$ arasından çıkmadığı sürece yatay gidecek gibi bir süre daha. Uzun süre yatay giderse fiyatın daha da düşeceğini düşünüyorum. Ama belli bir dip noktasından sonra kuvvetli alımlar da bekliyorum. Fakat bu 1-2 senelik bir süreç. Benim düşüncem öyle...

Sadece tahminler...
Hocam cok sağol verdiğin bilgiler için... Elimdeki fiziki altının bir kısmını daha elimden cıkardım.Cıkarmak zorunda kaldım. Suan bankada biraz var onun için de bekleyeceğim artık...
 
Son günlerdeki yastık altındaki altınların, altın hesabına çevrilmesi reklamlarının sonucunun ne olabileceği ile ilgili ilginç bir yazı :!:
Biraz uzun ama okumakta fayda var :!:
http://www.haber7.com/haber/20120503/Ya ... nereye.php
http://drcetiner.org/
Yastık altı altınlar nereye?
Küresel finansçıların yayın organı Wall Street Journal bir ara 5000 ton civarındaki yastık altı altınlarını Türkiye’nin nakit açıklarını kapatma ya da yeni para yaratma aracı olarak öneriyordu.

Yani halktan yastık altı altınları bankalar aracılığıyla toplayıp Merkez Bankasına koyacaklar. Büyük miktarda munzam karşılık olan %20 sayesinde Merkez Bankasında önemli oranda altın toplanacak.

Altınlar Merkez Bankasında toplandıktan sonra da nasıl olsa yetkililer kâğıt dolar temin etmede kullanmak isteyeceği için altınları yurt dışına uçurmak yani buharlaştırmak kolaylaşacak.

Söyleyip durduğumuz gibi nakit sıkıntısı hat safhaya varmış durumda. 760 milyar dolarlık ekonomide sadece 53 milyarlık para artık ekonomiyi döndürmüyor. BDPS içinde devletin yeni fiziksel para basması yeni borç anlamına geleceğinden, borçlanma faizi de İtalya ve İspanya gibi ülkelerden daha yüksek olduğu için para yaratabilecek başka yöntemler arıyorlar.

Paradigma felci olmuş yani BDPS dışında bir çözüm düşünemeyen Merkez Bankası yetkililerimiz zannederim yurt dışından gelen önerilere kulak vermiş olmalılar ki altında kısmi rezerv uygulamasına geçtiler.

BDPS’ci elitler dünyanın her yerinde altını ve değerli madenleri Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) sayesinde servetine katarken bizde de Merkez Bankası kararı ile altın üzerinden tehlikeli bir uygulama başlatılmış oldu. Bunu yastık altındaki altınların buharlaşmasıyla sonuçlanabilecek bir operasyon olarak görebilirsiniz.

Başta katılım bankaları olmak üzere herkesi yastık altındaki altınları toplama telaşı sardı. Çünkü topladıkları altının 5 katı kadar para yaratabilecekler. Ortalık yastık altı altın reklamından geçilmiyor.

Reklamların birisini hırsızlara mı danışarak yaptılar diye gerçekten merak ediyorum. Yüklük, baca deliği, maket gemi içi, abajur, oyuncak araba, tencere, buzdolabı, saksı, saat içi vs ne varsa insanların koyabilecekleri akla hayale gelmeyen yerleri reklamlarına yerleştirmişler. İnsanlara korku aşılayıp panikletip altını bankalara yatırsınlar diye...

Bazıları altın çekilebilecek ATM makinesinden bahsediyor. Ama Kısmi Rezerv Sistemiyle mevcut fiziksel altının 5 katı gerçekte var olmayan sanal altını nasıl havadan yaratıp vereceklerinden hiç bahsetmemişler. Öte yandan önemli kısmının böyle derdi de yok. Onlar yatırılan altını nakde çevireceklerini ve geriye hiçbir şekilde altın vermeyeceklerini söyleyerek dürüst davranıyorlar.

“Zeytinyağı Bankacısının Sonu“ hikâyesinde fiziki maddelerle kısmi rezervin çalışmadığını anlatmıştık.

Öncelikle 1345’lerde İtalya’daki Venedik merkezli çöküşün nedeninin altın üzerinden KRS uygulaması olduğunu hatırlatalım. Öte yandan altın gibi kıymeti kendinde menkul fiziksel bir malı KRS’ye direk soktuklarına göre önemli gerekçeleri olmalı.

Merkez Bankasının yastık altındaki altını çekme gerekçeleri ekonomiye likidite sağlamak. Para basmak için hiç bir kritere gerek olmayan bu sistemde, altını toplamanın - bilgisizlik dışında - iyi niyetli bir mantığı yok.

Onları öğrenilmiş çaresizlikleri içerisinde bırakıp uygulamanın tehlikeli sonuçları konusunda en azından ellerinde altın bulunduran vatandaşları uyaralım. Gerçi vatandaşlarımız altın konusuna gelince belki uyarılmaya gerek bile duymayabilir. Ama biz görevimizi yapmış olalım.

Önce altının Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) içerisinde neden çalışmayacağını yeniden hatırlatalım.

Yastık altında 5000-6000 ton altın olduğunu tahmin ediyorlar. Zor ama diyelim bunun 3000 tonunu vatandaş götürüp yatırsın. 3000 ton altın yaklaşık 160 milyar dolar yani 280 milyar TL ediyor. KRS ile kısmi rezerv oranı %20 olduğuna göre bankalara bu kadar altına karşılık 15 bin ton altın var gibi sanal altın yaratma yetkisi verilmiş oluyor.

Yani 3000 ton gerçek fiziksel altın kaldıraçlama etkisiyle aslı yok tarlasındaki 12 bin ton altının sanal olarak yaratılması için kullanılabiliyor.

Fiziksel olarak mümkün değil. Dünyada bilimin geldiği noktada hiçbir teknoloji ve bilgiyle altını yoktan var etmeyi başaramazsınız. Ama bankalar KRS ile parayı kredi vermek suretiyle yoktan var edebildiği için onların yetenekleri bilimi de aşıyor.

Üstelik bu altına faiz ve kar payı da verilecekmiş. Sanal olarak yaratmada üstlerine yok. Ama iş dönüşe geldiğinde yetenekleri bitiyor. 12 bin ton sanal altın %1.5 faiz veya kar payıyla 180 ton altın ediyor. Yani Merkez Bankasının sahip olduğu altın rezervlerinden daha fazla. Üstüne üstlük bileşik faizin yıkıcı etkisi de üzerine eklenmedi. Sadece bir yıllık faturası bu.

Evet olayın sürdürülebilir olmadığı açık. Bu yüzden altını geri vermek gibi bir düşünceleri de yok. Çünkü vatandaşın altınını alacaklar yerine kâğıt para verecekler.

Neticede bir bankanın mesajındaki gibi düşünenlerin yastık altındaki altınları bir güzel buharlaşmış olacak.

Bankalardan birisi “Altın kabul günleri” şeklinde ilginç kampanya düzenlenmiş. Neyse efendime söyleyeyim bunlardan birisini sanki altınını yatırmak isteyen vatandaş gibi aradım. Kullanıcı düzeyinde bilgi almak için…

Banka yetkilisinin anlattığına göre altınınızı yatırıyorsunuz. Üç ay hiçbir şey talep edemiyorsunuz. Üç ay sonrasında ise altın varmış gibi elektronik hesap üzerinde hayali aldı sattı işlemleri yapabiliyorsunuz. En önemlisi de paranızı geri almak istediğinizde artık size kesinlikle altın verilmiyor. Yalnızca nakit para alabiliyorsunuz. Yakında da altın üzerinden %1.5-2.5 arası kar payı uygulamasına başlayacakları müjdesini veriyor.

Altın ve doları kontrol etmekte olan uzun süredir altın fiyatlarını baskılayan küresel elitler altını düşürebildikleri kadar düşürürler ve sonunda fiyatları da arttırıp Merkez Bankalarının elindeki altınlara karşın duvar kâğıdı maliyetindeki dolarları verirler. Böylece vatandaşın yastığının altındaki altınlar buharlaşıp MB kasasına oradan da Fort Knox’a mı gider yoksa başka bilinmeyen adalara mı siz düşünün.

BDPS düzeninde kâğıt paralar (fiat para) insanların servetlerini KRS sistemi ile çekmek için en önemli araç. Yani bu küresel sömürü düzeni paralar üzerinden dönüyor. Şu anda küresel elitler altın gümüş gibi malı eldeki kâğıt dolarlar üzerinden kendilerine aktarmakla meşgul haldeler.

Yeter dedikleri anda hiç kuşkunuz olmasın bu BDPS denilen, sürdürülmesi mümkün olmayan insanlığın yüz karası sistemi kendi elleriyle yeniden mühendislik yöntemiyle kurgulayıp tekrar başlatacaklardır.

Senaryolardan birisi de 1971 öncesinde olduğu gibi paranın altın veya gümüş tarafından desteklenmesi olabilir. Dünyadaki altın ve gümüşün çoğu da yine bunların ellerinde olduğu için miktarı tıraşlanmış yeni bir parayla karşımıza çıkacaklardır. Senaryolar içinde doların terkedilmesi dahil olmak üzere farklı seçenekleri mutlaka düşünüyorlardır.

İnsanları kaos ve panik ortamına sokabilecekleri ve bu ortamda kalan önemli servetleri de –ki bunlar devletlere ait servetlerdir-bu sırada kendilerine katacak kadar sanal para ellerinde mevcut. Yani ülkelerdeki Merkez Bankaları üzerinden bunu en doğal şekliyle başka seçenekleri kalmadığına inandırarak yapacaklardır. Ülkelerin Merkez Bankalarının ellerindeki altınları da bir güzel çektiklerinde artık yeni para sistemini başlatabilirler. Bu noktada altınlarından olduğuyla kalacak değerli yastık altı sakinleri.

“Önemli değil. Bu memleket çok banka, banker ve holding mağdurları gördü” diyenlere söyleyeceğimiz yok elbette.

Para basmak için hiç bir kritere gerek olmayan bu BDPS sisteminde, altını Merkez Bankası’na toplamanın gerçekten izah edilebilir bir açıklaması yok. Bu operasyonların sonucu vatandaşın yastık altındaki altınları önce Merkez Bankası’na oradan da büyük ihtimal seve seve dövize çevrilmek suretiyle yurt dışına doğru buharlaşacaktır.

Muhtemel bir dolar çöküşünde de artık ilgililer bu dolarları ne yapar derseniz... Polisten kaçarken dağ evine sığınan Escobar’ın ısınmak için 2 milyon doları kâğıt niyetine yakma hikâyesini hatırlatalım. Sahi üşüdüğünüzde yakmak için kullandığınız 2 milyon dolara karşılık kaç kilogram odun yakmanız yeterli olurdu?
 
efekentli' Alıntı:
eya' Alıntı:
efekentli' Alıntı:
eya hocam yarın yada Cuma günü önemli bir olay var mı?Altını etkileyebilecek?

Gündemden biraz uzak kaldım, şimdi biraz araştırdım görünen pek bir şey yok. ABD tarafından bir iki verinin açıklanması var, olumsuz açıklamalar altın-onsu yukarı biraz çekebilir deniyor ama ben altın-tl'nin biraz daha düşeceğini düşünüyorum. Kimse ne olacağını bilmiyor. Yılbaşından beri düşündüğüm dolar-tl'nin düşüşü altın-tl'yi hissedilir şekilde etkiliyor. Şu an 92-93 TL. Onsu 1600-1700$ arasından çıkmadığı sürece yatay gidecek gibi bir süre daha. Uzun süre yatay giderse fiyatın daha da düşeceğini düşünüyorum. Ama belli bir dip noktasından sonra kuvvetli alımlar da bekliyorum. Fakat bu 1-2 senelik bir süreç. Benim düşüncem öyle...

Sadece tahminler...
Hocam cok sağol verdiğin bilgiler için... Elimdeki fiziki altının bir kısmını daha elimden cıkardım.Cıkarmak zorunda kaldım. Suan bankada biraz var onun için de bekleyeceğim artık...

Zamanında yapmışsınız zira bu gece düştü şu an 91,5-92,5 alış-satış. Ons 1630$.

fahrican' Alıntı:
İlginç bilgiler var, seneryonun gerçekleşmesi muhtemel. Zira altının çıkışı da balon, inişi de garipleşti, her zaman söylediğim şey, dünyanın parasını elinde tutanlar her zaman para kazanmanın, birbirlerini sömürmenin peşinde. Ancak gözden kaçırılan bir nokta, emin olun Merkez Bankası da herşeyin farkında. ABD ve avrupa, krizi örtbas etmek için geçen iki sene durmadan para bastı, paraları değersizleşti, Merkez bankası başkanının bu yıl başındaki açıklamaları çok önemli bu konuda. Geçen yıl ABD ve avrupa normalden fazla para basarken biz normal seviyede para bastık, fazla basmadık, bu sebeple bu sene özellikle dolar ve euro, TL karşısında yavaş yavaş değer yitirecek demişti.

Şahsen, altının yastık altında ölü olarak durmasının ülkeye hiç bir faydası olduğunu düşünmüyorum, bu sebeple devlet ölü yatırımı, paraya çevirip ülke içinde kullanmanın peşinde. Vatandaştan yastık altındaki altınını alıp, vatandaşa borçlu olup, dışarıya karşı daha güçlü bir pozisyona gelme derdinde. Elbette burada yukarıdaki uzun yazıda bahsi edilen riskler var, ancak bu risk vatandaşı değil devleti etkiler, ki bu durumdaki riskler, devletin elde edeceği ekonomik hareketlilikten daha düşük ki devlet böyle bir şeyi teşvik ediyor diye düşünüyorum.

Umarım ben haklı çıkarım, haberi yapanlar yanılırlar...

Hep birlikte göreceğiz. Ancak dünyanın sömürücü zihniyetine karşı ayakta durabilmek gerçekten çok zor...
 
ofkar' Alıntı:
bu seviyelerde alıp bekleyenler uzun vadede 2 yıl sonra 150 ye bile satabilirler diye tahmin ediyorum

Seviye alım için uygun ancak ben biraz daha düşeceğini ya da yatay seyredeceğini, onsun çıksa bile doların bir miktar daha düşeceğini düşünüyorum, ancak 150'lere çıkması için savaş lazım... 2 senede belki ama bir senede 100'ü geçse yine iyi. Tabi ki her an her şey olabilir.
 
94ten aldım bekliyorum bakalım :) nereye kadar gidecek. Altın bir süre yatay seyredecek fakat yaz aylarına girişle beraber bir yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Bunlar tabiki sadece yprum. Ama şuda bir gerçekkei altın bu zamana kadar kime kaybettirmiş değil mi :) bekleyelim görelim Mevlam neyler neylerse güzel eyler...
 
Şu anki riskli durumlarda parçalı alım en mantıklısı. Elde ki Para ne kadar olursa olsun 4-5 parçaya bölüp hatırı sayılır düşüşte alım, yükselişte satım yapılırsa risk minimize edilir. Denemekten zarar gelmez. Ben 2 yıldır yapıyorum. Çok şükür...
 
Balon gaz kaçırıyor arkadaşlar. 1613$'a kadar geriledi, ani düşüş başladı. Bakalım nerede duracak.
 
eya' Alıntı:
Balon gaz kaçırıyor arkadaşlar. 1613$'a kadar geriledi, ani düşüş başladı. Bakalım nerede duracak.
bence altında balon yok hocam. keriz silkeliyorlar. sabırlı olmak lazım.
 
altın puslu havayı sever. avrupa da yapılan seçimler pusları biraz dağıttı gibi. ancak ortadoğu kazanının kaynaması an meselesi. para babaları nasılsa malı kaldıracak. "ne kadar aşağı çekersek kardır" yaklaşımı içerisindeler.
 
beklemek güzelde yükselmesi yada yükselmeye başlaması için ne kadar beklemeliyiz onu bilmiyorum.

Araba alacağım diye bekliyordum düşüş yaşadı.

Şİmdi bozup araba alıp Yada Borç alıp sonrasında yükselecek ondan korkuyorum.
 
bayraMNS' Alıntı:
amerika da piyasanın açılmasıyla 30 dolar birden. bugün 1600 ün altı olurmu acep
ben hergün takip ediyorum. saat 17:00 kadar günlük dip noktasını yapıyor. 17 den sonra artışa geçiyor.
 
alfa-turk' Alıntı:
bayraMNS' Alıntı:
amerika da piyasanın açılmasıyla 30 dolar birden. bugün 1600 ün altı olurmu acep
ben hergün takip ediyorum. saat 17:00 kadar günlük dip noktasını yapıyor. 17 den sonra artışa geçiyor.
saat 15:30 amerika piyasaları açılıyor.
ilk seanslarda zaten varsa ekonomik veriler açıklanıyor ve bir önceki günden kalan dalga etkisi yayılıyor. böylece 1 saat içinde yani bizim piyasaların kapanmasına yakın rengini belli ediyor.
 
Geri
Üst