http://www.cnnturk.com/2012/ekonomi/piy ... index.html
Parasal genişlemeye yönelik beklenti olmaması ve ispanya'nın kredi notunun düşürülmesi etken olmuş düşüşte.
btnotlari' Alıntı:
o düğünle dil hındıstanla alakalı kardes yoksa senın orda tktın 4 tane altın
uhaha:
Eklediğim rar dosyasındaki pdf'te Dünya Altın Konseyinin (gold.org) Haziran 2012 için ülkelerin resmi altın rezervlerini gösteriyor. Türkiye resmi rakamlara göre sıralaması 20'lerde, ancak yastık altındaki altın hesaba katılırsa ilk 7'ye gireceği yorumları da var. Altın rezervlerine baktığınızda altın fiyatlarını da kimlerin belirleyebileceği az çok anlaşılıyor.
Bunun yanında son 2 yılın altın ihtiyaç istatiği de var. Dünya genelinde yılda 2 bin ton takı sektörüne giderken, 450 ton teknolojide kullanıma, 1600 ton yatırıma gitmiş. Toplam 4500 ton altın talebinin hadi diyelim 250 tonu hindistanın düğünlerine olsun (Hindistanın resmi rezervi zaten 250 ton ya neyse) ne kadar etkiler fiyatı? Taş çatlasa 25$-50$-100$...
Altının fiyatını savaşlar, krizler, büyük para hareketleri, altından daha çok getiri sağlayabilecek fırsatlar, dolar v.s. çok daha fazla etkiliyor. Bakınız FED başkanının söylediğini geçin söylemedikleri bile altını bir günde 50-100$ oynatabiliyor. Yunanistan'ın ve Avrupa'nın yaşadığı krizler altını 1920$'lardan 1520$'lara kadar düşürdü bilmem farkında mısınız? Hindistanlı düğün yapsa ne yapmasa ne...
Etkisi yoktur demiyorum ama sizin Türkiye'deki düğünlere güldüğünüz gibi ben de Hindistan'daki düğünlerin altın fiyatını fırlatacağına gülüyorum...
Artık kimse tam olarak altının ne yöne gideceğini tahmin edemiyor 4 senedir, bilmem farkında mısınız? %50 tutturuyor %50 yanılıyor, çünkü güç sahipleri altınla çok ciddi anlamda oynuyor... Herkesi çıkışta da inişte de ters köşeye yatırıyor...
Tüm bunlara dolar-tl'nin de oynaklığı girince altın-tl iki bilinmeyenli denklem...
Sonuç, hep birlikte göreceğiz. Uzun vadede elbet çıkacak bir sebep bulacaktır, kısa vadede düşüşten çok çıkış bekleniyor ama tersinin olmayacağının hiç bir garantisi yok.