Değerli arkadaşlar,
Öncelikle herkesin fikrine saygı duyduğumu belirtmeliyim. Hepimiz aşağı yukarı benzer çalışma şartlarına sahibiz. Okullardaki teknolojik gelişmeler, diğer branşlarda BDE uygulamaları ve bakanlığın uygulamaya çalışıpta pek başarılı olamadığı projeler sebebiyle maalesef derslerimiz geri plana itilmiştir. Doğal olarak okullarımızda bilişim teknolojileri kullanımı konusunda rehberlilk vazifesi üstlenmek durumunda kalmış bulunuyoruz. Bu işlere ek olarak bir de Fatih projesi tam olarak yürürlüğe girerse, iş yükü dolayısıyla derslere doğru düzgün girebileceğimizi en azından kendi adıma düşünemiyorum. Sonuçta derslere de girsek bu işlerden en iyi anlayan ve ilk yardım istenen yine bizler olacağız. Ayrıca öğretmenlere rehberlik etmek de eğitim öğretim için yapılan bir iş. İnanın derslere de girsek yapmamız gereken temel işler muhakkak olacaktır. Örneğin;
1) Okul web sitesini oluşturmak veya sürekli güncellemek
2) BTS yi sürekli çalışır ve işler halde tutmak
3) Senede bir kere de olsa okul dergisi çalışması yapmak veya rehberlik etmek
4) Öğretmen arkadaşlarımızın sorunlarına mesai saatleri içinde çözüm üretebilmek. Sonuçta yıllardır aynı okulda çalışıyoruz.
5) Okullarda varsa kablosuz ağların bakımını yapmak. Bazen elektrik akımından cihazlar kilitleniyor. Bu yüzden servis çağrılmaz.
6) Sınıflardaki akıllı tahta, projeksiyon, bilgisayar vb. cihazlarda çıkan ilginç sorunlara çözüm üretmek.
7) Öğrencilerin çalışmalarına rehberlik etmek gibi bir sürü yapılacak iş var.
Değerli arkadaşlar, günümüzde bilişim teknolojileri derslerde bu kadar kullanılıyorken ben bu işleri yapmam diyemezsiniz. Her şey için okul aile birliği harcama yapamaz bunu da kabul etmek lazım. Ayrıca diyelim ki derslere girdiniz, bu işleri hangi ara vakit bulup yapacaksınız.
Ben mesai bitti mi işin bitmesi ve özel hayatın başlaması gerektiğini düşünüyorum. Teneffüslerde ben de çay - sigara içmek istiyorum, insan gibi. Ama hem derslere girip hem de bu işleri yapamam. Okulumda notebook, netbook cihazları ve BTS dahil 75 tane bilgisayar, 30 projeksiyon, yaklaşık 25 yazıcı, 3 tarayıcı, 1 fax, kamera sistemi, salonda ve okulda 2 tip okul ses sistemi, eski tip zil sistemi, 4 akıllı tahta, 3 fotokopi ve baskı cihazı, 1 dijital kamera, 2 fotoğraf makinesi, ıvır zıvır bir sürü cihaz var. 43 öğretmen, 850 öğrencili bir okul. BTS de dyned projesi; sınıflarda mebvitamin, morpa kampüs gibi BDE uygulamaları yapılıyor. Her yıl en az bir dergi çıkarıyoruz. Ben derslere girsem de bunu yapacağım, girmesem de. Çünkü 20 yıldan fazladır buraya yerleşmiş durumdayım, ayrıca öğretmen arkadaşlarımın çoğunu en az 10 yıldır tanıyorum, sendika çalışmalarında yoğun olarak bulunuyorum. Bütün bunların ışığında bu çalışmaları yapmak durumundayım. Ve bunları derslerle birlikte asla yapamam. Dersimizinde bu gelişmeler ışığında çok fazla geri alınması gerektiğini düşünmüyorum. Belki isteğe bağlı 6 veya maksimum 10 saat aralığında derse girilebilir. Ama Bilişim teknolojileri rehber öğretmeliği veya formatör öğretmenliği gibi bir kadro verilmeli, görevlendirme ile çalıştırma devri bitmeli diye düşünüyor eylem öncesi muhakkak ortak müştereklerde buluşabilmeyi diliyorum.