Re: TÜRKİYE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİ DERNEĞİ (TÜBİTED)
TEKNOLOJİ TASARIM ÖĞRETMENLERİNİN KURMUŞ OLDUĞU DERNEĞİN TÜZÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILARAK BU TÜZÜĞÜN BİZİM İÇİN KULLANILA BİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. Ben bazı düzenlemeleri yaptım ekleme çıkarma bu tüzük üzerinde yapılırsa daha rahat önümüzü görürüz.
BİLİŞİM TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİ MESLEK KURULUŞU DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
BÖLÜM 1
Derneğin Adı, Merkezi, Amacı
Derneğin Adı
Madde 1
Derneğin adı " Bilişim Teknoloji Öğretmenleri Meslek Kuruluşu Derneği "dir.
Derneğin Merkezi
Madde 2
Derneğin Merkezi Ankara'dadır. Şubesi yoktur, ancak açılabilir.
Derneğin Amacı
Madde 3
Derneğin amacı, Bilişim Teknoloji Öğretmenlerinin elde etmiş oldukları haklarını gözetmek, korumak ve yetkilerini oluşturmak. Bilişim teknolojileri öğretmenliği mesleğini topluma tanıtmak, meslektaşlar arasında iletişim ve dayanışmayı güçlendirmek, Dünyadaki bilişim teknolojileri alanındaki gelişmeleri izlemek ve bu gelişmelerden Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin yararlanmasını sağlamak. Bilişim teknolojilerini eğitiminin nitelikli bir düzeye taşınması amacıyla ilgili kurum/kuruluşlarla, üretici ve tüketici düzeyinde çalışmalar yapmak. Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine hizmet edecek dokümanları paylaşmaktır.
Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri
Madde 4
Dernek yukarıdaki amaçlarını gerçekleştirmek üzere:
a. Sosyal, kültürel ve disiplinler arası ilişkileri kurmaya yönelik toplantılar, seminerler, paneller, fuarlar, oturumlar, meslek eğitimi ile ilgili geziler ve yarışmalar düzenler.
b. Üyeler ve ilgili kişiler arası tanışmayı ve dayanışmayı kolaylaştırmak için olanak ve yer sağlar, bunları işletir ya da işlettirir.
c. Özel ve Kamu Eğitim kurumları ile ilişkiler kurarak öğrencilerin gelecekteki mesleklerine uyumlarını kolaylaştırmak için gerekli çalışma, araştırma, anket ve düzenlemeler yapar, staj ve iş olanakları sağlar.
d. Üyelerin ve ilgili kişilerin yararlanabilmesi için çağımız gereklerine uygun görsel bir belgelik kurar, geliştirir ve yararlanır.
e. Alanı ile ilgili ulusal ve uluslar arası organizasyonlar düzenler, projeler geliştirir, yürütülen projelere iştirak eder.
f. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda ulusal bilişim ve teknoloji geleneğini oluşturmak için çalışır. Bu amaçla diğer kuruluşlarla (dernek, vakıf, federasyon, odalar, birlikler gibi) işbirliği yapabilir, derneklere ve federasyonlara üye olabilir, vakıf veya federasyon kurucusu olabilir.
g. Amacını gerçekleştirmek için iktisadi işletmeler kurar.
h. Uluslararası nitelik taşıyan veya diğer ülkelerde faaliyet gösteren dernekler, vakıflar ve Türk hukuk mevzuatının izin verdiği diğer kuruluşlarla işbirliği yapar, bu kuruluşlara üye olabilir.
i. Yardım Toplama Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri ile tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış toplar, şartlı ve şartsız vasiyetleri kabul edebilir.
j. Dernek, amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için Dernek Yönetim Kurulu kararı ile platformlar oluşturabilir.
Madde 5
Dernek din ve siyasetle uğraşmaz. Dernekler Kanunu'nun yasakladığı tüm durum ve eylemlerden kaçınır.
BÖLÜM 2
Derneğe Üye Olma, Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma
Derneğin Üyeleri
Madde 6
Derneğin iki tür üyesi vardır:
a. Asil üye
b. Onursal üye
Asil Üyelik Koşulları
Madde 7
Derneğin asil üyesi olabilmek için:
a. Türkiye'de Bilişim Teknolojileri dersi öğretmenliği için MEB mevzuatınca uygun görülen bölümlerin herhangi birisinden veya yabancı ülkelerde bu bölüme eşdeğerliği resmen onaylanmış bölümlerden lisans, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik derecelerini almış olduğunu belgelemek, veya Türkiye'de ilgili bölümlerde en az beş yıl tam zamanlı öğretim elemanı olarak çalışmış olduğunu belgelemek, veya Türkiye'de ilgili bölümlerde lisans programında 4. sınıfa kayıtlı öğrenci olmak (Diplomalarını üyeliğe kabulden sonra iki yıl içinde ibraz etmeyen öğrenciler üyelikten çıkarılır.) *** 4.sınıf yerine üniversitelerde ilgili bölümlerde okuyan tüm öğrenciler derneğe üye olabilirler mi?
b. (a) bendindeki şartları taşımayan başvuru sahipleri için meslek alanı ile ilgili çalışmalarını içeren portfolyo, referans dosyası (yapılan çalışmaların tarihleriyle listelenmesi) ve varsa teknoloji ve tasarım konusunda alınan derslerin veya derecelerin belgelerini yönetim kuruluna ibraz etmek ve yönetim kurulunun ibraz tarihinden itibaren 30 gün içinde yapacağı mülakatta üyeliğe uygun bulunmak,
c. Fiil ehliyetine sahip olmak ve mevzuatın öngördüğü koşulları taşımak,
d.Yıllık üyelik ödentisi olarak yıllık 30 TL’yi yüklenmek.*** Yıllık ne kadar ödeneceği hususunun tartışılması gerekir.
e. Bir defaya mahsus olmak üzere üyelik giriş ücretini ödemeyi yüklenmek. Üyelik giriş ücreti, ilgili bölümlerden yeni mezun olanlar için mezuniyet tarihlerinden itibaren bir yıl içinde başvurmak koşuluyla 10 TL, diğer tüm başvuru sahipleri için ise 20 TL’dir. ****Yukarıdaki a ve d maddelerinde yapılacak olan düzenlemeye göre bu maddede düzenlenmelidir?
f. İki fotoğraf, nüfus cüzdanı örneği, ikametgah belgesi, özgeçmiş, bu maddede belirtilen gerekli diğer belgeler ve bir dilekçe ile derneğe başvurmak ve dernek Yönetim Kurulu kararı ile üyeliğe kabul edilmek gerekir
Yabancı uyrukluların, Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgenin örneğini de vermeleri gerekir.
Yönetim Kurulu üyeliğe alıp almamakta serbesttir. Ancak başvuruyu olumlu ya da olumsuz 30 gün içinde karara bağlayıp sonucu dilekçe sahibine yazıyla bildirmek zorundadır.
Onursal Üyelik
Madde 8
Derneğe onursal üye olabilmek için:
a. 7. Maddenin (a) veya (b) bendindeki şartlar aranmaksızın asil üyelik koşullarını taşımak,
b. Derneğin amacına giren konularda ya da kendi uğraş alanında çalışmaları, çabaları ya da yaptıklarıyla yurtiçi/yurtdışında tanınmış olmak,
c. Derneğe önemli yardımları geçmiş, çalışmalara katkıda bulunmuş, amacın gerçekleşmesi için etkinlikleri saptanmış olmak,
d. Yönetim Kurulu ya da Genel Kurul kararıyla kabul edilmek gerekir.
Yabancı uyruklu onursal üyeler için ikamet belgesi aranmaz. Onursal üyelerin ödenti vermeleri isteklerine bağlıdır. Toplantılara katılıp söz alabilirlerse de, organlarda görev verilmez ve oy hakları yoktur.***** Onursal üyelere oy hakkı verilebilir mi ve çeşitli organlarda görev alırlar mı?
Üyelikten Çıkma
Madde 9
Ayrılma isteğini yazıyla bildirmiş olanlar üyelikten çıkarlar. Hiç bir üye dernekte kalmaya ya da ayrılmaya zorlanamaz. Ayrılanlar ayrılma tarihine kadar olan ödentiden sorumludurlar. Ayrılanların üyeliğe başvurmalarında bu tüzüğün 7. ve 8. Maddeleri yeniden göz önünde tutulur.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 10
Aşağıdaki durumların varlığında üyelik kaydı Yönetim Kurulu kararıyla silinir.
a. Üyelik koşullarının sonradan yitirilmesinde,
b. Ödenti borçlarını yeterli bir sürede ödemesini isteyen yazılı uyarıya rağmen ödememekte direnme durumunda (üyenin bir yıl boyunca aidatını ödememesi dernekten çıkarılma sebebidir),
c. Derneğin amacına aykırı davranmak, yöneticilerin görevlerini yerine getirmelerinde güçlük çıkarmak, dernek üyeliğiyle bağdaşması hoş görülmeyecek sakıncalı tutum ve davranışlarda bulunmak ve Dernekler Kanunu'na aykırı eylemleriyle Yönetim Kurulunun önerisiyle Onur Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılmada,
d. Onur kurulu üye hakkında gerekli incelemeyi yapar, hazırladığı raporu gereği yapılması için yönetim kuruluna sunar. Yönetim kurulunun üyelikten çıkarma kararına itiraz edilmesi halinde yapılacak olan ilk genel kurulda görüşülür. Genel kurulun verdiği karar kesindir.
BÖLÜM 3
Derneğin Organları
Derneğin Organları
Madde 11
Derneğin organları şunlardır:
a. Genel Kurul
b. Yönetim Kurulu
c. Denetleme Kurulu
d. Onur Kurulu
Genel Kurul
Madde 12
Genel Kurul, derneğin en yetkili ve en üst organı olup merkez ve şube asil üyeleri ile onursal üyelerden oluşur. Toplanma yeter sayısında asil üyeler gözetilir; iki yılda bir ………… ayında Ankara’da toplanır. Üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Çağrı yazısıyla gündem, Yönetim ve Denetleme Kurulları raporları gönderilir. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması nedeniyle toplantı yapılmayacak olursa ikinci toplantının hangi tarihte ve nerede yapılacağı da belirtilir.
İlk toplantı çoğunluk sağlanmama dışında bir nedenle geri bırakılırsa bu durum, geri bırakılma nedenleri de belirtilerek, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden başlayarak en geç iki ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya koşul ve yöntemlere uyularak yeniden çağrılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılmaz.
Toplantı Düzeni, Gündemi, Yöntemi, Karar Yeter Sayısı
Madde 13
Genel Kurul iki biçimde toplanır:
a. Olağan toplantı, 12. Maddeye uygun olarak Yönetim Kurulunun düzenlediği ve çağırdığı toplantıdır. Gündemini Yönetim Kurulu saptar. Gündem dışı konuların görüşülmesi toplantıda hazır bulunan üyelerin onda birinin yazılı görüşme istemini Genel Kurul Başkanlığına vermelerine bağlıdır. Bu çoğunluğu taşıyan önergedeki konunun gündeme alınması ve görüşülüp karara bağlanması zorunludur. Genel Kurul salt çoklukla gündem maddelerinin sırasında değişiklik yapabilir. Gündemde bulunmayan konular görüşülemez.
b. Olağanüstü toplantı, Yönetim ya da Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü durumlarda veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı istemi üzerine Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içinde çağrılması zorunlu olandır. Kanuna uygun çağrı yerine getirilmezse Denetleme Kurulu ya da olağanüstü toplantıyı isteyen üyelerden birinin başvurusu üzerine Ankara Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak Dernek üyelerinden üç kişilik bir kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmak için görevlendirir. Olağanüstü toplantılar için de Tüzüğün 12. Maddesi uygulanır.
Madde 14
Genel Kurula katılacak asıl üyeler Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen listedeki adlarının karşısına imzalarını koyarak toplantıya girerler. Toplantının başlayabilmesi için asil üyelerin yarısından bir fazlasının bulunması zorunludur. Bu durum bir tutanakla saptanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanmazsa ikinci toplantıya Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları asil üye tam sayısının iki katından çok üyenin katılması gerekir. Yeter sayının sağlandığı saptanarak toplantıya başlanır. Toplantıyı Dernek Başkanı (Yönetim Kurulu Başkanı) ya da görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi açar. Açılıştan sonra toplantıyı yönetecek bir Genel Kurul Başkanı, bir Başkan Yardımcısı ve iki Yazman üye açık oyla seçilir. Toplantıyı Genel Kurul Başkanı yönetir. Dernek üyeleri eşit hakka sahip olup her üye bir oy kullanır. Kararlar salt çoklukla alınır. Yazmanlar toplantı tutanağı düzenler ve Genel Kurul Başkanı ile birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanaklar ve belgeler bir belge karşılığında Yönetim Kuruluna teslim edilir.
Genel Kurulun Yetki ve Görevleri
Madde 15
Genel Kurulunun yetki ve görevleri şunlardır:
a. Yönetim, Denetleme ve Onur Kurullarının üyelerini yedekleriyle birlikte seçmek,
b. Yönetim ve Denetleme Kurulları çalışma raporlarını görüşerek karara bağlamak ve yönetim kurulunu aklamak, kusur ve sorumluluk bulursa yargı yoluna başvurulması için yetki vermek,
c. Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçe tasarısını ve çalışma programını görüşüp gerekirse değiştirerek onaylamak,
d. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması, eldeki taşınmaz malların satımı, yarar getirecek biçimde kullanılması konularında yönetim kuruluna yetki vermek,
e. Derneğin bir federasyona katılması ya da katıldığı federasyondan ayrılması, uluslararası çalışmalarda bulunması, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması ya da üyelikten ayrılması konularında karar almak,
f. Derneğe onursal üye almak,
g. Derneğin feshine ve mallarının tasfiye biçimine karar vermek,
h. Kanunlarda ve Tüzükte Genel Kurulca yapılması öngörülen görevleri yerine getirmek, verilen hakları kullanmak.
ı. Derneğin amacını gerçekleştirmek için iktisadi işletme kurulmasına karar vermek.
j. Derneğin işleyişi, şubelerle ilişkiler ve düzenlenen etkinliklerle ilgili yönetmelikler çıkartmak.
Yönetim Kurulunun Seçimi, Yetki ve Görevleri
Madde 16
Yönetim Kurulu 5 asil 5 yedek üye olarak Genel Kurulca gizli oyla seçilir. Asil üyeliklerde boşalma durumunda yedek üyeler aldıkları oy sırasına göre göreve çağrılırlar. Yönetim Kurulu, üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, Genel Kurul görevdeki Yönetim Kurulu ya da Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılması üzerine Dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine Ankara Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak Dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir. Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
a. Derneği temsil etmek ya da bu konuda bir veya birkaç üyesine yetki vermek,
b. Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı, Yazman ve Sayman üyeyi seçmek,
c. Üyeliğe almaya, üyelikten çıkarılmayı onur kuruluna önermeye ve yasaklama gerekip gerekmediğine karar vermek,
d. Derneğin gelir ve giderlerine ilişkin işlemleri yapmak, gelecek çalışma dönemi bütçe tasarısı ile çalışma programında bulunması gereken hususları yeni Yönetim Kuruluna aktarmak için Genel Kurulun onayına sunmak, Dernek için yönetmelik ve yönergeler hazırlayıp uygulamak, çalışanları işe almak, ücretleri saptamak, işten çıkarmak,
e. Genel Kurul kararlarını üyelere duyurmak ve yerine getirmek,
f. Organlara seçilenleri ve yabancı uyruklu üyeleri Tüzükte belli edilen sürede valiliğe bildirmek,
g. Denetleme ve Onur Kurullarının çalışmalarına yardımcı olarak elverişli olanakları hazırlamak, kararlarına uymak,
h. Genel Kurulu yeterli sayıda üyenin ve Denetleme Kurulunun isteği üzerine toplantıya çağırmak, olağan Genel Kurul toplantılarıyla olağanüstü toplantılarının düzenlenmesini yürütmek,
i. Yükümlülük altına girmek, Dernek bütçesinde bölümler ve maddeler arasında aktarmalar yapmak, gelirleri kabul edip giderleri onaylamak,
k. Dernek Tüzüğünün, ilgili kanunların verdiği görevleri yerine getirmek,
l. Yardımcı kol ve kurulları kurmak ve kaldırmak.
Yönetim Kurulu en az iki ayda bir salt çoklukla toplanır ve oy çokluğuyla karar alır.
İlk toplantıda gizli oyla Dernek Başkanı (Yönetim Kurulu Başkanı), Başkan Yardımcısı, Yazman ve Sayman üye seçilir.
Görev Bölümü
Madde 17
Dernek Başkanı, Derneği resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşlarda, yargı organları önünde Yönetim Kurulu adına temsil eder. Dernek çalışmalarının Tüzük ve yasa kurallarına uygunlukla yürümesini sağlar. Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır, toplantıya başkanlık eder. Genel Kurulu açış konuşmasını yapar. Dernekte çalışanları denetler, gözetir ve yönetir. Derneğin önde gelen yetkilisi, görevlisi ve sorumlusudur.
Başkan Yardımcısı, Dernek Başkanının isteği üzerine ve onun yokluğunda Başkana ilişkin yetkilerini kullanıp görevleri yapar, Başkana çalışmalarında yardımcı olur.
Yazman, Dernek çalışma ve yazışmalarını yürütür. Dernek içinde Başkanın yakın çalışma arkadaşıdır. Görevliler arasında işbölümü ve işbirliği sağlar, işlemlerin düzeninden sorumludur.
Sayman, Derneğin gelir ve gider işlerinin sorumlusudur. Akçalı işlerde Yönetim Kurulunun temsilcisidir. Bütçe taslağını hazırlayıp Yönetim Kuruluna getirir. Malları korur, kayıtları tutar.
Denetleme Kurulu
Madde 18
Denetleme Kurulu 3 (üç) asıl 3 (üç) yedek üye olarak, Genel Kurulca gizli oyla yapılır.
Denetleme Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir:
a. Dernek tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, tüzük esas ve usullerine göre 1 yılı geçmeyen aralıklarla denetler.
b. Denetleme sonuçlarını bir raporla Yönetim Kuruluna bildirir.
c. Gerekli durumlarda olağanüstü toplantıya çağrılmasını oy çokluğuyla alacağı kararla Yönetim Kurulundan ister.
d. Genel kurul toplantılarına yazılı olarak Denetleme Kurulu çalışma raporunu toplantıya ilişkin bildiriyle birlikte üyelere gönderilmesini sağlayacak biçimde sunar.
Onur Kurulu
Madde 19
Onur Kurulu, Genel Kurul tarafından seçilen 3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulunca üyelikten çıkarılması önerilen üyelerin durumunu görüşüp yazılı ya da sözlü savunma aldıktan, belgeleri incelendikten, gerekli görürse tanık dinledikten sonra karara varır. Kararı çoklukla alır.
Danışma Konseyi
Madde 20
Danışma Konseyi dernek politikalarının oluşturulmasında, süreklilik ve tutarlılık kazandırılmasında Yönetim Kurullarına danışmanlık yapar.
Kuruluşundan itibaren Dernek Yönetim Kurullarında Başkanlık görevi yapan ve halen Dernek üyeliği süren kişiler ikamet ettikleri yerde Dernek Danışma Konseyinin doğal ve daimi üyesi olarak gönüllülük temelinde görev yaparlar.
Danışma Konseyi, yönetim kurullarının çağrısı ile yönetim kurulları ile ortak toplantı düzenleyebilir.
Merkez veya şubelerde Danışma Konseyi en az 3 Konsey üyesinin yazılı çağrısı ile gündemli olarak toplanır.
Organlara Seçilenlerin Valiliğe Bildirilmesi
Madde 21
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen 30 gün içinde, yönetim ve denetleme kurulları ile diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri içeren genel kurul sonuç bildirimi ve gerekli ekleri Yönetim Kurulu Başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir.
BÖLÜM 4
Yardımcı Kurul ve Kolları
Madde 22
Yönetim Kurulu çalışmalar için yararı umulan gerekli yardımcı kolları kurar ve kaldırır. Genel Kurul da kolların kurulmasını veya kaldırılmasını Yönetim Kurulundan isteyebilir.
Şubeler
Madde 23
Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
Şubelerin Organları
Madde 24
a. Şube Genel Kurulu
b. Şube Yönetim Kurulu
c. Şube Denetleme Kurulu
Şube Organlarının Görev ve Yetkileri
Şube Genel Kurulu
Madde 25
Şube Genel Kurulu şube üyelerinden oluşur. Görevleri:
a. Şube Yönetim ve Denetleme Kurullarının üyelerini yedekleriyle birlikte seçmek,
b. Şube Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulunun raporunu incelemek, Şube Yönetim Kurulunu aklamak,
c. Şube Genel Kurulu için Dernek Genel Kurulu usulleri uygulanır. Şube Genel Kurulu, Dernek Genel Kurulundan en az 2 ay önce yapılır.
Şube Yönetim Kurulu
Madde 26
Şube Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurulunca seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Şube yönetim kurulu ilk toplantısında kendi içinden bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sayman ve bir yazman seçer. Şube Yönetim Kurulunun Görevleri:
a. Şubeyi temsil etmek.
b. Kurulduğu yerde dernek amaçlarını gerçekleştirmek.
c. Şubenin gelir gider hesaplarına ilişkin işlemlerini yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayıp Şube Genel Kuruluna sunmak.
Şube Yönetim Kurulu en az iki ayda bir salt çoklukla toplanır ve oy çokluğuyla karar alır.
Madde 27
Şube Denetleme Kurulu, Şube Genel Kurulunca seçilen 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur.
Şube Denetleme Kurulunun Görevleri:
a. Dernek tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, tüzük esas ve usullerine göre 1 yılı geçmeyen aralıklarla denetlemek.
b. Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Şube Yönetim Kuruluna ve toplanıldığında Şube Genel Kuruluna sunmak,
Şube Denetleme Kurulu üyeleri, Şube Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılabilir.
Şube Yetki Alanı
Madde 28
Yeni bir şube açıldığında şubenin yetki alanı Dernek Yönetim Kurulunca belirlenir.
Şubelerin Üyeleri
Madde 29
Üyelik başvurusunda bulunanlar üye olacakları şubeyi seçebilirler. Tercihte bulunmayan üyeler derneğin merkezinin üyesi sayılırlar.
Şubelerin Harcamaları
Madde 30
Şubelerin harcamaları, dernek Yönetim Kurulunun onayladığı bütçe çerçevesinde Şube Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Şubeler her gider için fatura alır. Fatura alınamayan durumlarda masrafı yapanla saymanın imzasını taşıyan sarf tutanağı düzenlenir, başkan veya başkan yardımcısı tarafından imzalanır.
Şubelerin Gelirleri
Madde 31
Şube gelirleri derneğin Genel Kurulunca (ya da dernek Yönetim Kurulunca) saptanan ve 33. maddede yer alan gelir kaynaklarından oluşur.
Şubelerin Kapatılması
Madde 32
Şubeler Dernekler Kanunu’na veya dernek tüzüğüne aykırı davranmaları halinde Şube Genel Kurulu veya Dernek Genel Kurul kararı ile kapatılabilir.
BÖLÜM 5
Derneğin Gelirleri
Derneğin Gelirleri
Madde 33
Derneğin Genel Kurulca (ya da Yönetim Kurulunca) saptanan gelir kaynakları şunlardır:
a. Yıllık üyelik ödentisi: Yıllık üyelik ödentisi ……… TL’dir.
b. Bir defaya mahsus olmak üzere üyelik giriş ücretini ödemeyi yüklenmek. Üyelik giriş ücreti, ilgili bölümlerden yeni mezun olanlar için mezuniyet tarihlerinden itibaren bir yıl içinde başvurmak koşuluyla ….. TL, diğer tüm başvuru sahipleri için ise …. TL’dir.
c. Bağışlar ve yardımlar.
d. Dernek çalışmalarından, gerçekleştirilecek kültür, sanat, spor etkinliklerinden (balo, yemek, çay, gezi, konser, sergi, seminer, fuar, yayın, piyango,eğitim, film gösterileri, yarışmalar...) vb. gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
Dernek gelirinin % 80’ini amaçları doğrultusunda kullanır.
Defter ve Kayıtlar
Madde 34
Dernek aşağıdaki defter ve kayıtları tutar, dosyalar düzenler:
a. Üye kayıt defteri,
b. Gelen ve giden evrak defteri,
c. Yönetim Kurulu karar defteri,
d. Gelir ve gider defteri,
e. Demirbaş defteri,
f. Alındı belgesi kayıt defteri.
Bu defterlerin noterden onaylı olması gerekir Yönetim Kurulu bu defterlerin usulüne uygun olarak tutulmasından sorumludur.****** Noter onaylı olması gerekli midir?
İç Denetim ve Muhasebe
Madde 35
Dernekte iç denetim Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetleme kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetleme kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.
Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin şekli, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar yönetmelikte düzenlenir.
Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
Dernek tarafından tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenir. Bu defterlerin dernekler biriminden ya da noterden onaylı olması zorunludur.
Derneğin bankadaki hesaplarından para çekmeye yetkili kişiler Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Madde 36
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Tüzük Değişikliği
Madde 37
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Madde 38
Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
a.Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Bilişim Teknoloji Öğretmenleri Meslek Kuruluşu Derneği” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Hüküm Eksikliği
Madde 39
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar
Madde 40
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.