Herkes bir yatırım aracını diline doladıysa hemen satın. Çünkü büyükler artık kar satışına başlamıştır ve elindeki malı verecek ortam yaratırlar. Er yada geç vergisiz para sistemine devletlerin tepkisi gelecektir,geldide.
Jp Morgan ceosunun açıklaması, kkore gkore gelişmeleri, çinden gelen yasaklamaya, Microsoft tavrı şişkin piyasa ve Bommmm. Kaybeden yine kyatırımcı.
Son kötü haber :
http://www.webtekno.com/asya-daki-k...encilik-faaliyetleri-yasaklaniyor-h39215.html
http://m.haber7.com/ekonomi/haber/2521346-abdli-milyarder-uyardi-sonu-kotu-olacak
Hocam günaydın.
Yatırım aracı olarak kastettiğiniz bitcoin ise, çıkış noktası bir yatırım aracı olmaktan çok para birimi olma fikriydi. Görüyoruz ki bunu da bir ölçüde başarabilmiş durumda. Yıllardan beri bitcoin için balon, çok şişti patlayacak, devletler buna izin vermez söylemleri devam ederken bitcoin de yol almaya devam etti.
Şunda haklısınız, bitcoinin hantal yapısı ve transfer ücretinin yüksek oluşu bitcoini bir kahve alırken kullanmamıza belki engel olacak. Fakat işte bu noktada da altcoinler devreye giriyor. Işık hızında, çok çok cüzi fiyatlara transferler gerçekleştiren sistemler var. Dolaşımda olan coinin sınırlı tutulduğu, standardize edilebilecek, tek bir noktadan kontrolü, enflasyonu ve hatta vergilendirmesi bile sağlanabilecek yapılar mevcut.
Kar satışları için de şunu söyleyebilirim. Bitcoinden örrnek vermeyeceğim. Gündemde olduğu için Tron (Trx) tokenini ele alıyorum. Bu satırlar yazılırken Tron değeri 0.111650 $. Btc cinsinden değeri 0.00000805 BTC. Dolaşımda yaklaşık olarak 65 milyar token var. Şu an Tron kuruluşunun piyasa değeri 7 milyar 340 milyon 785 bin 690 dolar. 2017 yılı için Türk Telekom 2.6, THY ise 1.9 milyar dolar değerinde. Herkes Tronu ki kendisi bir yatırım aracı değil bir token, diline doladıysa kar satışlarıyla ellerindeki malı verecek ortam yaratırlarsa, Tronun değerini sıfırlamayı başarabilirler mi sizce? Ya da bu kar satışçıları Tron değerini ne kadar dibe çekebilirler? Peki hocam sence Tronun bu piyasa değeri gerçekçi mi değil mi dersen, onun kararını ben veremiyorum. Avrupada bisiklet kiralama sistemlerinde kullanılacağı ve anlaşma yapıldığı gerçeği var, Alibaba/Aliexpress ile çok iç içe Ceosu. İleride bu tarz sanal alışverişlerde de kullanılabilir. İnsanlar gelecek görüyor ki bu değeri yarattılar demektir. Tronun bu fiyatına bakarak kıyaslama yaptığımda çok ucuz coinler de görüyorum. Tron bunu yapabildiyse şu proje neler yapmaz dediklerim de var. Bir akım işte, geliyor, gidiyor değişik.
Evet, haklısınız. Kripto para dünyası biraz karmaşık. Dış etkilere çok açık. Banking on Bitcoin adlı belgeseli izlerseniz, Bitcoin borsası sahiplerinden ev hapsinde olanları, kara para aklama ya da uyuşturucu ticaretinde bitcoin kullananların hapiste olduğunu görürsünüz. Çoğu insan bir projeyi beğenip yatırım yapmaya değil bir gecede zengin olmaya geliyor. Bu da ortamı manipülasyonlara karşı korumasız hale getiriyor. Şu konuda da haklısınız, bence bitcoin mevcut haliyle bu piyasa değerini hak etmiyor. Bir konuda ilk olmak demek en iyi olmak demek değildir. Satoshi Nakamotonun bitcoin için ilk ortaya attığı makalede yazdıklarından çok uzak bir yerde şuan bitcoin. Çok büyük bir market hacmini tek başına forse ediyor. Fakat ben ileriye baktığımda bitcoinin market hacminin azalacağını düşünüyorum. Bir yarışta birinci ile ikinci arasında bu denli fark olması bana mantıksız geliyor. Belki de 2018 ETH'nin belki de Ripple'ın yılı olur Bunlar şahsi fikirlerim ama bahsettiğiniz gibi bir anda devletler alacakları çeşitli kararlar ile bu piyasayı buhara çevirebilirler. Belki de elimizdekileri satmak için ekranı açtığımızda 0.00000000000000000000001 gibi bir değer görürüz. Bu risk her zaman var ve bu kripto para dünyasına yatırım yapan insanlar bu riski kabul ediyorlar demektir. Ben keyif alıyorum bu piyasadan ve bunu aslında teknolojiyi takip etmek biraz da ingilizcemi pekiştirmek olarak da görüyorum. Blockchain nedir, Tangle nedir, Internet of Things ne demek, teknolojinin uç noktaları hakkında ne tarz fikirler var vs. vs.
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Son düzenleme: