Kurum Adı : T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Başvuru No : 507959
Cevap Metni : dilekçenizde yansıtılan sorunla ilgili açıklama ekte gönderilmiştir.
İstediğiniz belgeler (varsa) Email'a eklenmiştir
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumların öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları dersleri belirleme yetkisi 3797 Sayılı Kanunla Talim ve Terbiye Kuruluna verilmiştir.
Talim ve Terbiye Kurulunun 119 sayılı karar eki çizelgede Bilgisayar öğretmenliğine, hangi okul mezunlarının atanabileceği belirtilmiştir. Karar eki çizelgede Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü(Lisans), Matematik-Bilgisayar Bölümü, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümleri mezunlarının da Bilgisayar Öğretmenliğine kaynak olarak gösterilmiştir. Ancak bu mezunların Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarının Bilgisayar bölümlerine atölye ve laboratuar öğretmeni olarak atanamazlar” hükmüne yer verilmektedir.,Bunun dışında karar eki çizelgede yer alan Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar sistemleri öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının bilgisayar bölümlerine Atölye ve laboratuar öğretmeni olarak atanabilecekleri belirtilmiştir. Mesleki eğitim kurumlarına atanan Bilgisayar öğretmenlerinden karara uygun mezunlar Atölye ve laboratuar öğretmeni olarak derse girerken, diğer mezunlar Atölye ve laboratuar dersleri dışındaki dersleri okutmuşlardır. Daha sonra 119 sayılı karar yürürlükten kaldırılmış, 80 sayılı karar yürürlüğe girmiştir. Bu kararda “Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarının Bilgisayar bölümlerine atölye ve laboratuar öğretmeni olarak atanamazlar” hükmü “Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına atanamazlar şeklinde değiştirilmiştir.
Ayrıca 119 sayılı kararın 8. Maddesinde ihtiyacın karşılanamaması başlığı altında Öğretmen ihtiyacının karar eki çizelgede bu alanlara kaynak gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olanlarla karşılanamadığı atama dönemlerinde Bilgisayar Öğretmenliğine; Elektronik Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme programlarından mezun olanların puan üstünlüğüne göre atanırlar” hükmüne yer verilmektedir. Elektronik Öğretmenliği ile Elektronik ve Haberleşme programı mezunları Bilgisayar öğretmenliğine karar eki çizelgede kaynak olarak gösterilmemiş, kaynak gösterilen mezunlarla ihtiyacın karşılanamaması durumunda atanabilmelerine imkan sağlanmıştır.
İhtiyacın karşılanamadığına ilişkin karar, ilköğretim okulları ile genel liselerdeki Bilişim Teknolojileri alanındaki ihtiyaçtan kaynaklanmış olup, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim okullarında ihtiyaç sıkıntısı oluşmuştur.
80 sayılı kararla 119 sayılı kararın esaslarında yer alan 8. Madde mezunlarla ihtiyaç karşılanabildiğinden kaldırılmıştır.
80 sayılı karar gereğince Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar sistemleri öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği bölümleri dışındaki mezunlar Mesleki Eğitim Kurumlarına başvuru yapamamaktadırlar.
arkadaşlar bilgi edinmeden gelen cevaba bakarmısınız tamamen bizi böte mezunlarıyla bir tutmaktalar ve yahut karıştırmaktalar. Bizim karanamemizde
mesleki okullara atanamaz diye bir şey yazmıyor ki böteciler gibi. tamamen işi bilmeyen basiretsiz adamların bizi başından savması. bu işi tamamen dava çözücek gibi.
"Daha sonra 119 sayılı karar yürürlükten kaldırılmış, 80 sayılı karar yürürlüğe girmiştir. Bu kararda “Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarının Bilgisayar bölümlerine atölye ve laboratuar öğretmeni olarak atanamazlar” hükmü “Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına atanamazlar şeklinde değiştirilmiştir." bunun bizim durumumuzla bir alakası var mı? ne salak adamlar. salak diyorum kusura bakamayın insanları bu beceriksiz bilgisiz insanların eline bırakıp mağdur ediyorlar. bunca insanın zamanını ve kafasını meşgul edip canını sıkıyorlar.
Üniversitede hepimiz laboratuar derslerine girdik, benim anlamadığım elektronik ve bilgisayar öğretmenliği olan bölüm bizim bölümden içerik olarak farkı sadece ismi bu kadar saçma bir eğitim sitemi kanun hiç bir ülkede yoktur sanırım.